Un comisar de Poliție acuzat că a înlocuit 14 kilograme de bijuterii din camera de corpuri delicte cu pietre, lemne, bucăți de sticlă și agrafe de păr, a scăpat de proces pentru că faptele s-au prescris
Tribunalul Constanța a hotărât în 27 mai încetarea procesului penal în cazul comisarului Marius Paul Constantinescu, în prezent pensionat, acuzat că în 2007, când era ofițer de poliție la IPJ Constanța, ar fi înlocuit 14,661 kilograme de bijuterii cu bucăți de piatră, lemn, sticlă și agrafe de păr. El a respins acuzațiile aduse de procurorii DNA.
Bijuteriile, a căror valoare a fost estimată la 400.000 de euro, fuseseră ridicate în timpul unor percheziții efectuate de Garda Financiară Constanța la un om de afaceri care deținea la acel moment mai multe case de amanet.
Pentru că omul de afaceri a refuzat să le permită comisarilor Gărzii Financiare accesul în locațiile amintite, aceștia au apelat la Poliție, care a obținut și mandat pentru percheziții. Printre polițiștii care au luat parte la acțiune s-a aflat și comisarul Marius Paul Constantinescu.
Ofițerul ar fi trebuit să ducă bijuteriile ridicate la trezorerie, dar le-a depozitat mai întâi la o bancă din Constanța, iar apoi în Camera de Corpuri Delicte a Poliției, de unde, pe parcursul câtorva luni, le-a înlocuit cu obiecte fără valoare, spun procurorii.
Tribunalul Constanța a dispus ulterior ca întreaga cantitate de bijuterii, care figura depusă la Camera de Corpuri Delicte a IPJ Constanţa, să îi fie restituită. Numai că, spre surprinderea tuturor, la Trezorerie, în locul bijuteriilor au fost găsite obiecte fără valoare.
„Reiese, indirect, printre altele, că inculpatul, în demersul de asigurare a condițiilor de înlocuire a bijuteriilor, inițial le-a depus la bancă privată, astfel că, la data de 29.09.2007 le-a adus la B.R.D., sucursala Constanţa, iar la Trezorerie s-a constatat că parte din bijuteriile și obiectele aduse erau gablonzuri, cruciulițe din lemn, obiecte de sticlă și alte asemenea ce nu pot fi considerate metale prețioase”, au stabilit anchetatorii.
Acest lucru a fost posibil pentru că inventarierea bunurilor găsite la casele de amanet a durat trei zile, iar la acțiune au participat 30 de persoane (comisari ai Gărzii Financiare și polițiști).
„Inculpatul, în cadrul acestor inventarieri efectuate de colegi, după primirea de la ei a obiectelor, mai proceda la înlocuiri, anterior fiind cumpărate gablonzuri (obiecte de podoabă ieftine) care să țină locul obiectelor schimbate”, precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Nu știe nimic de gablonzuri
Comisarul Marius Paul Constantinescu a relatat în instanță că a transportat obiectele ridicate de la casele de amanet în saci, pe traseul IPJ Constanța-BRD Constanța și IPJ Constanța-ANPC cu autoturisme nesecurizate, deși atrăsese atenția conducerii județene a poliției că nu era în regulă. Nu a reclamat însă vreun furt din aceste autoturisme sau intrarea prin efracție în ele, ori înlocuirea bijuteriilor din saci.
Marius Paul Constantinescu susține că era imposibilă inventarierea obiectelor dintr-un sac într-o singură zi, astfel că, la cererea lui, s-a aprobat depunerea acestora la sediul IPJ Constanța, la Camera de Corpuri Delicte.
Ofițerul de poliție a confirmat că nu fuseseră ridicate bucăți de piatră, lemn, sticlă și agrafe de păr în urma perchezițiilor de la casele de amanet și nu a putut explica cum au ajuns acestea în sacii cu bijuterii și alte obiecte de valoare ridicate cu acel prilej.
Judecat după 16 ani de la comiterea faptelor
Comisarul Marius Paul Constantinescu fusese trimis în judecată de către procurorii DNA Constanța abia în mai 2022. Asta înseamnă că dosarul a stat în anchetă la DNA timp de 15 ani.
Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Constanța a decis în noiembrie 2022 că rechizitoriul este lovit de nulitate și a restituit dosarul la DNA. Încă de atunci fusese ridicată și problema prescrierii faptelor de mai bine de șapte ani.
Procurorii DNA au avut totuși câștig de cauză la Curtea de Apel Constanța, care a decis începerea judecății în acest caz, primul termen fiind stabilit pe 20 iunie 2023. Judecata în cazul ofițerului de poliție a început astfel la mai bine de 16 ani de la săvârșirea faptelor, iar finalul procesului a fost previzibil.
Judecătorii au stabilit acum că fapta de care este acuzat fostul ofițer de Poliție s-a prescris. Patronul caselor de amanet de unde au fost ridicate bijuteriile își mai poate recupera paguba doar printr-un proces civil.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.