Un comisar din Buzău, premiat de Europol / Distincţia acordată: „Analistul operaţional de informaţii al anului 2024″
Olaru Vlad, comisar de poliţie în cadrul Biroului de Analiză a Informaţiilor din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, a fost distins de către Europol cu titlul „Analistul operaţional de informaţii al anului 2024”, transmite Agerpres.
În perioada 19 – 20 septembrie, la Europol a fost organizată a 4-a ediţie a conferinţei analiştilor de informaţii, denumită CrimaCon, tema acestei ediţii fiind reprezentată de rolul definitoriu al activităţilor de training şi coaching în ceea ce priveşte domeniul analizei informaţiilor. De asemenea, pentru a celebra activităţile efectuate de analiştii de informaţii, a fost acordat premiul ‘Analistul anului 2024’ în domeniile operaţional şi strategic.
”Astfel, eu am câştigat premiul de ‘Analistul anului 2024’ în domeniul operaţional, ceea ce înseamnă că mi-a fost recunoscut aportul analitic decisiv prin furnizarea a 12 materiale analitice complexe în ceea ce priveşte documentarea, alături de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, cu sprijinul Eurojust, a activităţii infracţionale desfăşurate de mai multe persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane, în România, Marea Britanie şi Irlanda. Astfel, în aprilie 2023, s-a dispus reţinerea a cinci inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de patru inculpaţi. Au pus în executare 17 mandate de percheziţie domiciliară în România şi alte 2 mandate de percheziţie domiciliară în Irlanda”, a precizat comisar de poliţie Olaru Vlad.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate atât în România, cât şi în Irlanda, au fost identificate şi ridicate mai multe sume de bani, precum şi o cantitate de cocaină, fiind totodată instituită măsura sechestrului asigurător pentru şase imobile şi şase autoturisme, până la concurenţa sumelor de 481.000 lire sterline şi 427.000 euro, bani obţinuţi din activitatea infracţională.
În contextul acordării titlului de către Europol, directorul Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor (UCAI) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), comisar-şef de poliţie Corneliu-Cătălin Zetu, a subliniat importanţa structurii pe care o reprezintă în domeniul combaterii criminalităţii şi menţinerii unui climat de ordine publică.
„Unitatea noastră are ca scop sprijinirea activităţilor operative şi strategice ale poliţiei, oferind o bază solidă pentru luarea deciziilor. Analiza informaţiilor este procesul prin care datele şi informaţiile colectate sunt evaluate, interpretate şi utilizate pentru a trage concluzii, a identifica tipare/fenomene infracţionale şi a lua decizii informate. Din anul 2014, componenta de analiză a informaţiilor a fost recreată regional, după modelul curţilor de apel, ca structuri independente, în subordonarea directă a conducerii Poliţiei Române şi coordonarea profesională a UCAI. În cadrul IGPR funcţionează UCAI cu cele 14 unităţi teritoriale de analiză a informaţiilor, organizate teritorial similar curţilor de apel/parchete de pe lângă curţi de apel şi subordonate ierarhic, precum şi 27 de birouri de analiză a informaţiilor. Într-un peisaj infracţional dinamic şi tot mai complex, adoptarea şi implementarea celor mai recente tehnologii devin esenţiale pentru îmbunătăţirea capacităţii de a colecta, procesa şi interpreta datele relevante, astfel încât să se asigure un răspuns prompt şi eficient la ameninţări. Aceste tehnologii permit identificarea de pattern-uri şi corelaţii care ar putea fi greu de observat prin metode tradiţionale. Prin colectarea şi analiza datelor din surse multiple, structurile de analiză pot anticipa şi preveni evenimentele infracţionale înainte ca acestea să se materializeze”, a arătat Corneliu-Cătălin Zetu.
Potrivit specialiştilor, prin intermediul analizei informaţiilor, Poliţia Română reuşeşte să anticipeze tendinţele infracţionale, să răspundă mai rapid la incidente şi să desfăşoare operaţiuni ţintite, având un impact semnificativ în reducerea criminalităţii şi creşterea gradului de siguranţă publică.
În data de 19 septembrie mai mulţi specialişti din cadrul structurilor de poliţie din Irlanda, Spania şi România au primit premiul pentru activitatea lor în domeniul analizei operaţionale şi strategice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank