G4Media.ro

Un complex monahal cu sat pentru bătrâni singuri va fi construit de…

sursa foto: Pexels/ Валерия Шкода

Un complex monahal cu sat pentru bătrâni singuri va fi construit de Arhiepiscopia Aradului

Un complex monahal care va cuprinde nu doar o mănăstire, ci şi un aşezământ cu aproximativ 50 de case destinate bătrânilor singuri, va fi construit de Arhiepiscopia Aradului, lucrările urmând să se întindă pe o perioadă de câţiva ani şi să coste câteva milioane de euro, transmite Agerpres.

Părintele Protosinghel dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a declarat joi, pentru Agerpres, că proiectul se va materializa pe un teren de nouă hectare aflat la Frumuşeni şi donat de un credincios, iar piatra de temelie va fi pusă în 21 noiembrie.

„Din suprafaţa totală de nouă hectare a complexului monahal, mănăstirea va ocupa două hectare şi va fi de tip cetate. Proiectul este o premieră în ţară prin dimensiune şi facilităţile ce vor fi create, pentru că va include un sat cu aproximativ 50 de căsuţe individuale pentru bătrâni singuri, care doresc să-şi trăiască ultimii ani de viaţă lângă o mănăstire. Vor mai fi construite un centru cultural cu sală de conferinţe, un muzeu etnografic şi locuri de cazare”, a declarat Popovici.

El a precizat că lucrările vor începe în ianuarie – februarie 2025, imediat ce vor fi încheiate unele proceduri legale cu administraţia comunei Frumuşeni.

Complexul monahal va fi situat în apropiere de situl arheologic „Mănăstirea Bizere”, unde a existat, în jurul secolului IX, un lăcaş de cult bizantin, care a devenit în secolul XII mănăstire catolică benedictină ce a avut în jurul ei un complex arhitectural impozant.

Se estimează că lucrările de construire vor costa câteva milioane de euro, proiectul urmând să se întindă pe o perioadă de câţiva ani.

Aceasta va fi a noua mănăstire ortodoxă din judeţul Arad şi va avea cele mai multe facilităţi.

La evenimentul de punere a pietrei de temelie, considerat „istoric în viaţa eparhiei arădene”, sunt invitaţi preoţii şi credincioşii din întreaga zonă de vest a ţării.

„Vor avea posibilitatea de a se închina la racla ce adăposteşte Capul Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful (partea din faţă)”, a adăugat părintele Iustin Popovici. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nici nu il construiesc, nici nu il platesc. Stirea e falsa