G4Media.ro

Un consilier pentru securitate naţională din SUA avertizează Marea Britanie în legătură…

huawei wikipedia

Un consilier pentru securitate naţională din SUA avertizează Marea Britanie în legătură cu riscurile implicate de folosirea tehnologiei Huawei în reţelele 5G: ”Vor fura engros secrete de stat”

Consilierul american pentru securitate naţională Robert O’Brien a avertizat Marea Britanie în legătură cu riscul care ar fi implicat de folosirea echipamentelor Huawei Technologies în reţelele 5G, a relatat Financial Times, citată de Reuters și preluată de News.ro.

”Vor fura engros secrete de stat, indiferent că sunt secrete nucleare ale Marii Britanii sau secrete de la M16 sau M15”, a afirmat O’Brien într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times, publicat marţi.

”Este oarecum şocant pentru noi că britanicii privesc Huawei ca pe o decizie comercială. 5G este o decizie de securitate naţională”, a adăugat consilierul.

O’Brien a spus că oamenii din Europa, Japonia, Noua Zeelandă şi Australia încep să înţeleagă îngrijorările exprimate de Statele Unite faţă de Huawei.

Statele Unite au presat celelalte naţiuni să nu acorde Huawei acces la reţelele 5G şi au acuzat că echipamentele companiei ar putea fi utilizate de Beijing pentru spionaj, în timp ce China a negat în repetate rânduri acest lucru.

În luna mai, preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicaţii fabricate de companii care reprezintă riscuri de securitate naţională.

În luna mai, administraţia Trump a adăugat Huawei pe o listă neagră de companii, din motive de securitate naţională.

Subiectul riscurilor de securitate implicate de folosirea tehnologiei Huawei a divizat ţările din reţeaua de schimb de informaţii Five Eyes, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Anterior, Marea Britanie a adoptat o poziţie mai puţin fermă comparativ cu alte state din grup, indicând că produsele 5G ale Huawei ar putea fi utilziate în zone mai puţin sensibile.

Reprezentanţii Huawei nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

Citește și: Ambasada Chinei: Ambasadorul SUA a ponegrit tehnologia chineză 5G fără temei; ne opunem ferm acestui lucru

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Datorită președintelui ales de americani, aceștia și-au pierdut mult din credibilitate și lumea i-au băgat intr-un con de umbra. Nu știm în cine mai putem avea incredere.
    Asta e realitatea. Corupția ucide.

    • Nimic nu mișcă în China fără acordul și îndrumarea PC. Cred că se va desumfla curând și marea gogoașă cu dezvoltatea economică a Chinei

  2. Păi dacă vor fura secretele de stat eu sunt de acord cu condiția să facă publice toate contractele semnate de politicieni în ultimii 30 de ani și averile acestora. Mulțumim.

  3. Asa e, hai cu tovarasii chinezi inainte!

  4. Toata dezvoltarea tehnologica a Chinei e pe baza de furt intelectual si copiere de tehnologie occidentala. Aproape nimic din tehnologia lor nu e inventat de ei. In cercetare investesc altii iar apoi chinezii copiaza. Fura tehnologie, mai simplu spus.

    • Au inventat stiloul. Ca sa copieze mai repede.

  5. SUA vorbeste… De ani buni chinezii le-au „luat” tehnologie pana au ajuns la un nivel apropiat.

  6. Ericsson fusesera aproape bagati in faliment, a se vedea valul de concedieri de prin 2015, din cauza faptului ca Huawei dadea echipamente GRATIS ( in conditiile in care pretul unei statii de baza pleca de la 200K eur ) + licente software contra-cost si practic operatorii schimbau retele intregi de echipamente suedeze cu echipamente chinezesti renuntand inclusiv la contractele de mentenanta ale suedezilor. Este un exemplu foarte bun al strategiei de price dumping pe care o practica China si se subintelege ca fara un suport financiar guvernamental foarte consistent nici o alta companie nu poate implementa astfel de politici. Ceva similar se petrece pe piata smartphone-urilor unde in permanenta Huawei ofera preturi mai mici decat Samsung in scopul de a prelua cota majoritara a pietei. Cine are notiuni de baza de economie stie ca exista un pret minim sub care produsele mai pot fi vandute pe profit doar daca volumul vandut creste exponential. Daca se practica price dumping si pe piata telefoanelor este greu de zis, probabil ar trebui facuta o ancheta amanuntita iar in China acest lucru ar fi practic imposibil. Merita mentionat care ar putea fi miza reala acapararii pietei telefoanelor, aceea de a avea acces la datele personale. Tind sa cred ca cine are access la cel mai mare volum de date personale detine puterea. De accea avem o batalie intre SUA si China, dintre acestea doua, China are o politica extrem de expansiva in primul rand in Europa , apoi in Australia si Africa. Este lesne de inteles ca o tara care aspira la dominatie mondiala are nevoie de servicii de informatii dezvoltate si moderne iar pentru China principalii piloni ai spionajului sunt Huawei si Tencent.

  7. Mda, echipamentele G nu vor fi bune pana nu vor avea pe ele sigla Apple. Si ghici ce, si atunci sub sigla va scrie Made in China. Hai sictir Trump, toata lumea stie ca ati pierdut startul. Chinezii au copiat asa de mult incat au invatat sa inoveze si lacomia corporatiilor care au produs ieftin pe spinarea palmasilor chinezi se va intoace ca un bumerang si le va taia c**iele.

  8. Asa cum. HUAWEI poate fura secrete de stat, asa poate fura si Nokia si Ericsson, etc. Dar nu e relevant nefiind chinezi.

  9. Pina acum tot ceea ce era legat de IT era dominant de SUA. De ce nimeni nu se impacienta de utilizarea de catre americani pe scara larga, probabil totala, a sistemelor informationale si siteurilor de socializare pentru spionaj si manipulare, iar acum se face atita caz ca poate China va face la fel?!
    Orice tara va profita de avantajul ei tehnologic, iar China a preluat leadership ul mondial in tehnologie!
    Vrem sa tinem pasul cu tehnologia, defilam cu China!
    Vrem sa pierdem trenul dezvoltarii, progresului, raminem cu americanii!

    • Deoarece SUA – democrație și China – totalitarism.

      Oricum, e clar ca tu ai pierdut trenul dacă nu ai principii morale, ci doar apucături PSD-iste.