G4Media.ro

Un cuplu de olandezi a aniversat 20 de ani de la primele…

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

Un cuplu de olandezi a aniversat 20 de ani de la primele căsătorii între persoane de acelaşi sex / Comisia Europeană: Deși s-au înregistrat progrese în ultimii ani în direcția egalității LGBTIQ, mai sunt multe de făcut

În urmă cu 20 de ani, cuplul de olandezi Gert Kasteel şi Dolf Pasker a scris istorie după ce cei doi şi-au unit destinele în cadrul primei căsătorii din lume între persoane de acelaşi sex, oficiată în Ţările de Jos, relatează joi Reuters, citată de Agerpres.

Ei s-au numărat printre cele patru cupluri gay – trei masculine şi unul feminin – care s-au căsătorit imediat după miezul nopţii la 1 aprilie 2001, în cadrul unui eveniment oficiat de primarul din Amsterdam.

Joi, ei au celebrat a 20-a aniversare a căsătoriei în grupuri restrânse sau acasă, în contextul restricţiilor asociate COVID-19 care interzic adunările mari.

”E mai plăcut să le pot spune altora ‘el este soţul meu’ ”, a declarat Dolf, alături de Gert, în timp ce frunzăreau împreună un album cu fotografii şi decupaje din articole despre căsătoria menţionată în titlurile ziarelor din întreaga lume. ”M-a ajutat să mă accept”, a adăugat el.

Toate cele patru căsătorii între persoane de acelaşi sex au trecut testul timpului. Unul dintre bărbaţi, Frank Wittebrood, a murit în urma unui atac de cord în 2011, la vârsta de 55 de ani.

Participanţii au privit înapoi cu mândrie, după ce au făcut istorie în domeniul legislativ.

”Oamenii mi-au spus că Olanda va fi prima şi ultima ţară (care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex), că restul lumii nu va urma exemplul”, a declarat Henk Krol, parlamentar care a votat în favoarea propunerii legislative adoptate în 2000.

”Aproape 30 de ţări au urmat exemplul Olandei”, a adăugat el.

Majoritatea statelor din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Mexic şi Africa de Sud se numără printre cele 29 de naţiuni care au legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex începând din 2001.

”Sunt foarte mândru că este posibil…”, a spus Gert, care înainte de a-şi încheia propoziţia a fost completat de Dolf: ”… că am jucat un mic rol în aceasta. Am scris istorie”.

Comisia Europeană: 13 state UE recunosc căsătoria între persoane de același sex

Într-un mesaj care marchează cei 20 de ani de la prima căsătorie legală între persoane de același sex, Comisia Europeană precizează că, în prezent, sunt 13 state membre UE care recunosc acest tip de uniune.

„Deși s-au înregistrat progrese în ultimii ani în direcția egalității LGBTIQ, mai sunt multe de făcut. Acum câteva luni am adoptat prima noastră strategie pentru consolidarea drepturilor LGBTIQ. Acesta abordează inegalitățile și provocările care afectează persoanele LGBTIQ, prin stabilirea unor acțiuni esențiale care vor fi realizate până în 2025”, precizează Comisia Europeană pe Facebook.

 

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Rușine mare sa fii definit de un viciu! Lucrați tovarăși,lucrați, la dezmățul apocaliptic!îmi pare ăștia, de genul care ies acum în strada la noi, genul Simion sau sosoaca…

  2. De asta voi vota Aur data viitoare.

  3. deci pana in 2001 Olanda si alte 29 de state erau tari naziste si vandute Rusiei si nu respectau drepturile omului, statul de drept si valorile europene.
    Interesant de stiut asta!

    Practic Romania a deschis negocieri pentru aderarea la UE cu aceste tari care nu respectau statul de drept si drepturile omului (conform propriei lor definitii), si a aderat la aceasta organizatie care respecta numai partial drepturile omului si statul de drept.

  4. In 20 de ani ne vom uita și noi înapoi. Doar că nu vom avea nimic de care sa fim mândri. Pentru că suntem incapabili mental sa progresăm.

  5. 20 de ani e aproape o generație. „moravurile” se schimba.
    Ca tot veni vorba de Olanda și de olandezi ce se mai aude de Mihaela Adriana Fieraru? Case closed? Sau peste 20 de ani vom aniversa asa ceva drept începutul recunoașterii dreptului la a iubi pe bune copii?

  6. Si cam ce ar mai fi de facut: avem parinte1, parinte2, nu mai avem voie sa spunem mama si tata, noi astialalti trebuie sa ne rusinam ca suntem normali.

    • Asa umbla vorba? Ca trebuie sa spunem toti parinte1 si parinte2? Daca e asa, mai trebuie lucrat. Cine are parinte1 si parinte2 sa spuna asa. Cine are mama si tata, sa spuna cum a fost invatat de mic. Eu nu m-as obisnui sa spun altfel nici daca as vrea.