G4Media.ro

Un danez a încheiat o călătorie de zece ani, în care a…

Sursa: Once Upon a Saga

Un danez a încheiat o călătorie de zece ani, în care a vizitat fiecare țară din lume, fără să zboare cu avionul

La 10 octombrie 2013, Torbjørn „Thor” Pedersen și-a lăsat în urmă slujba, iubita și familia în Danemarca pentru a porni într-o călătorie epică. Scopul său? Să viziteze fiecare țară din lume fără să zboare. Pedersen și-a stabilit câteva reguli. Să petreacă cel puțin 24 de ore în fiecare țară și să nu se întoarcă acasă până nu termină. De asemenea, să facă tot posibilul pentru a menține costurile la un nivel scăzut și va trăi cu un buget de aproximativ 20 de dolari pe zi.

Pe 24 mai 2023, și-a atins obiectivul. După aproape zece ani de călătorii, Pedersen a vizitat cu succes cea de-a 203-a și ultima sa țară, Maldive, și a început mult așteptata călătorie de întoarcere în Danemarca.

Ar fi fost mai ușor să zboare, desigur, dar Pedersen a vrut să închidă cercul proiectului.

„Există un sentiment istoric al întoarcerii acasă cu vaporul – oamenii îl pot vedea la orizont și pot sta și saluta când cobor pe pasarelă”, a declarat Pedersen, care a călătorit în calitate de ambasador al bunăvoinței pentru Crucea Roșie daneză, pentru CNN Travel. „Și asta pare a fi o modalitate potrivită de a finaliza proiectul”.

După ce a sărbătorit în Maldive, bărbatul în vârstă de 44 de ani s-a întors în Malaezia via Sri Lanka pentru a se îmbarca pe masivul MV Milan Maersk – o navă de containere lungă cât 3,6 terenuri de fotbal – pentru călătoria de 33 de zile spre casă.

„În cabina mea, mă uitam pe hubloul din Malaezia și mi-am dat seama că, în fiecare zi, priveliștea se va schimba treptat până când, în cele din urmă, va deveni Danemarca”, spune Pedersen. „Chiar dacă mi-aș fi rupt piciorul în acel moment, aș fi ajuns acasă. Nu mai existau șerpi, câini sălbatici, malarie sau vize de asigurat – trebuia doar să evit să cad peste bord!”.

O întoarcere emoționantă

Pe 26 iulie, Pedersen a coborât pe pasarela din portul Aarhus, pe coasta de est a Danemarcei, unde aproximativ 150 de persoane îl așteptau pentru a sărbători. Printre cei care îl aclamau se aflau soția sa (Pedersen și-a cerut iubita de soție pe vârful Muntelui Kenya în 2016 și s-au căsătorit în 2021), tatăl, frații, prietenii, partenerii de proiect și mulți susținători care i-au urmărit blogul, Once Upon a Saga, și canalele de socializare.

„Am văzut mulți ochi înlăcrimați de când m-am întors – oamenii au venit să mă îmbrățișeze plângând”, spune Pedersen. „Am primit, de asemenea, o mulțime de cadouri – bere daneză, lapte, alimente – și am reușit să întâlnesc oameni care mi-au urmărit rețelele de socializare din Columbia, Australia, Norvegia… a fost uimitor.”

În timp ce răspundea la un potop de apeluri, mesaje și cereri de interviuri, Pedersen a recuperat timpul pierdut cu familia în casa tatălui său. De asemenea, savurează toate lucrurile mărunte – cum ar fi aerul curat și răcoros al Danemarcei, alergările de dimineață și laptele danez rece ca gheața cu fiecare ocazie.

„Familia mea este foarte mândră. Există multă dragoste”, spune el. „Revenirea acasă este ceva pe care m-am concentrat – ceva ce am vrut să materializez de foarte mult timp. Dar încă procesez faptul că această călătorie s-a încheiat și îmi dau seama ce urmează.”

Zece ani de călătorie

Înainte de a porni la drum în 2013, Pedersen a lucrat în domeniul transportului maritim și al logisticii, ceea ce s-a dovedit a fi o expertiză neprețuită pentru planificarea traseului complex și pentru adaptarea pe drum.

De fapt, nu s-a abătut prea mult de la planul său inițial, în afară de câteva surprize. De exemplu, a trecut cu vederea Guineea Ecuatorială, una dintre cele mai greu accesibile țări din lume. După patru luni și multe încercări eșuate, Pedersen a obținut în cele din urmă o viză. Chiar dacă frontierele terestre erau închise la acea vreme, el a reușit să treacă datorită unei întâlniri întâmplătoare cu un străin care lucra în Guineea Ecuatorială și care s-a oferit să-l ducă cu mașina.

Mai târziu, Pedersen a crezut că ar putea obține o viză chineză la granița cu Mongolia și apoi să călătorească în Pakistan. Însă, din cauza timpului lung de procesare, a trebuit să parcurgă aproape 7.500 de mile înapoi prin mai multe țări pentru a ajunge în Pakistan înainte ca viza să îi expire.

În tot acest timp, timpul a început să se adune. Inițial, el anticipase că va avea nevoie de patru ani pentru a ajunge în 203 țări (ONU recunoaște 195 de state suverane, dar Pedersen a inclus și statele recunoscute parțial), dar lumea avea alte planuri.

În timpul anilor petrecuți pe drum, Pedersen a îndurat întârzieri de luni de zile la obținerea vizelor în locuri precum Siria, Iran, Nauru și Angola.

De asemenea, a depășit o criză severă de malarie cerebrală în Ghana, a supraviețuit unei furtuni intense de patru zile în timp ce traversa Atlanticul din Islanda până în Canada, a navigat prin granițe terestre închise în zone de conflict și a trebuit să reprogrameze multe plecări din cauza unor nave avariate sau a birocrației istovitoare.

Cea mai semnificativă întârziere a fost pandemia COVID-19.

La începutul anului 2020, neînfricatul călător s-a trezit brusc blocat în Hong Kong timp de doi ani, cu doar nouă țări rămase.

„Mă uit înapoi la Hong Kong și este un pic paradoxal. A fost cea mai proastă perioadă din viața mea și cea mai bună perioadă din viața mea, într-un fel. A trebuit să mă descurc cu situația – a fost o luptă atât de mare să mă gândesc dacă ar trebui să abandonez acest proiect cu nouă țări înainte de finalizare”, își amintește Pedersen.

„A trebuit să mă întreb: cât de mult din viața mea voi da pentru asta? Dar, în timp ce așteptam ca lumea să se deschidă, mi-am făcut o viață în Hong Kong și am creat atât de multe relații speciale.”

Pedersen și-a păstrat sănătatea mintală gătind cina cu prietenii, făcând drumeții pe numeroasele trasee din oraș, lucrând cu Crucea Roșie, ținând discursuri motivaționale și lucrând la Biserica Marinarilor Danezi.

După ce a obținut o viză de angajare și rezidență în Hong Kong, Pedersen s-a căsătorit cu logodnica sa, Le, care se afla în Danemarca, prin intermediul unui serviciu de nunți virtuale cu sediul în SUA.

Nu a fost modul în care cuplul și-a imaginat ziua cea mare, dar decizia i-a permis lui Le să devină rezident și să îl viziteze pe Pedersen (la acea vreme, Hong Kong-ul interzicea călătorii străini).

„Am petrecut 100 de zile împreună, ceea ce a fost minunat”, își amintește Le, adăugând că a fost cea mai lungă perioadă de timp petrecută împreună de când Pedersen a părăsit Danemarca în 2013. „A ajuns să-mi cunoască prietenii și să-mi înțeleagă viața. Ne place să facem drumeții în Hong Kong și am făcut traseul MacLehose Trail, care are o lungime de 62 de mile, la mai mult de jumătate din altitudinea Muntelui Everest, unul lângă altul, dintr-o singură dată.”

Călătoria se reia

La 5 ianuarie 2022, Pedersen a putut în sfârșit să părăsească Hong Kong și să continue să traverseze Pacificul.

Prima sa oprire a fost Palau. În spatele scenei, a fost nevoie de șase luni de negocieri cu guvernul din Palau pentru a-l lăsa să ajungă cu un vas container, spune el.

După 15 zile pe mare, Pedersen a petrecut opt din cele 14 zile petrecute în Palau în carantină la un hotel, din cauza unei epidemii care a izbucnit pe insulă.

A urmat o călătorie de 16 zile înapoi la Hong Kong, unde s-a întors în carantină la hotel pentru încă două săptămâni.

Aproximativ o lună mai târziu, și-a continuat drumul spre Australia, apoi spre Noua Zeelandă, Samoa și Tonga – dar nu fără un efort imens.

„A trebuit să pledez cu aproape fiecare guvern. Pentru Tonga, am fost în contact cu ministerul sănătății, cu marina și cu armata. Nimeni nu a vrut să spună da și să meargă împotriva prim-ministrului [deoarece țara se afla în stare de urgență din cauza COVID]”, spune Pedersen.

„În cele din urmă, într-o noapte, am primit un e-mail de la prim-ministru care spunea pur și simplu: „Este în regulă, lăsați-l să intre”.”

După Tonga, Pedersen a mers în Vanuatu, unde Le i s-a alăturat din nou, astfel încât să se poată căsători în persoană.

Planificatorul nunții lor a invitat toți oaspeții și personalul stațiunii, care au făcut decorațiuni incredibile din frunze de palmier și au desenat în nisip inimi uriașe împodobite cu scoici.

„A fost pur și simplu minunat – personalul a fost dulce și amețitor și a făcut ca totul să fie cu adevărat special”, spune Pedersen.

Cei trei finaliști

Pedersen a pornit spre ultima țară din Pacific, Tuvalu, precaut cu privire la logistică.

Cu nouă insule și doar 11.600 de locuitori, Tuvalu este una dintre cele mai mici și mai îndepărtate națiuni din lume, astfel încât poate fi dificil să se obțină piese de schimb pentru bărci.

„Este superb. Surf-ul este uimitor, cerul este minunat, iar oamenii au fost atât de amabili și de folositori”, spune el. „Dar nu mă așteptam să stau acolo timp de două luni”.

„Navele se tot stricau. Una dintre ele avea o gaură de scurgere în carenă. Am încercat să mă urc pe o altă navă, dar pur și simplu nu a pornit niciodată.”

În cele din urmă, Pedersen a reușit să se întoarcă în Fiji pe un remorcher. De acolo, o călătorie de 24 de zile pe o navă container l-a dus în Singapore, unde Le i s-a alăturat pentru a explora Muzeul Național, a face o drumeție pe MacRitchie Nature Trail și a alerga de-a lungul râului Singapore.

După ce s-a întors în Danemarca, Pedersen a trecut granița terestră spre Malaezia și a luat un vapor spre Sri Lanka înainte de a pleca spre ultima țară: Maldive.

Când Pedersen a ajuns în portul din Malé, capitala țării, a văzut un grup de oameni care fluturau mici steaguri daneze, alături de unul dintre sponsorii săi, Ross Energy, și de prieteni precum călătorul norvegian Gunnar Garfors (prima persoană care a vizitat fiecare țară din lume de două ori), care a venit să îl ajute să sărbătorească.

„Când am fost în Maldive, a fost enorm de agitat și nu am avut timp real pentru reflecție”, spune el. „Eram epuizat din punct de vedere mental – a fost un roller-coaster de emoții.

„Există incertitudine în timp ce călătoresc, dar am fost în modul operațional atât de mult timp încât mă simt oarecum în siguranță. Există un alt tip de incertitudine când ajung acasă. Voi fi liber să fac ce vreau, să merg oriunde sau să nu merg nicăieri.”

Călătorind cu un scop

De la început până la sfârșit, Pedersen a adunat câteva statistici incredibile în timpul călătoriilor sale: 3.576 de zile, 37 de nave container, 158 de trenuri, 351 de autobuze, 219 taxiuri, 33 de bărci și 43 de ricșe.

A străbătut 223.000 de mile, adică echivalentul a nouă călătorii în jurul Pământului – și asta fără a include lunga călătorie spre casă.

Dar nu este vorba despre cifre, spune Pedersen.

Este vorba despre a sărbători bunătatea oamenilor și de a împărtăși o perspectivă pozitivă asupra lumii.

„Am pornit în această călătorie cu un motto, „Un străin este un prieten pe care nu l-ai mai întâlnit niciodată”, și mi s-a demonstrat de nenumărate ori că acest lucru este adevărat”, spune el. „Dacă te implici cu oamenii, de obicei sunt de acord.”

Pedersen spune că a întâlnit oameni calzi, prietenoși și serviabili în întreaga lume, mulți dintre ei oferindu-i ceai, mese, prezentări, sprijin pentru traducere sau pur și simplu oferindu-i indicații.

„Am stat în casele multor, multor străini în timpul călătoriilor mele și am reușit să trec prin toate țările din lume – cele cu conflicte armate, cele cu epidemii de viruși – nevătămat”, exclamă el.

„Fie sunt cel mai norocos om de pe planetă, fie lumea este într-un loc mult mai bun decât sunt făcuți să creadă majoritatea oamenilor prin știrile înfricoșătoare și dramatice de pe rețelele de socializare și de pe canalele de știri.”

Călătoria este, de asemenea, o dovadă a perseverenței lui Pedersen. El a fost aproape de a renunța de câteva ori, dar a refuzat să arunce prosopul.

„Cineva mi-a scris astăzi că am câștigat premiul întâi, doi și trei la încăpățânare”, râde Pedersen. „Întotdeauna a existat o soluție. A trebuit doar să o caut foarte mult uneori.”

Mentalitatea sa de determinare încăpățânată vine din dorința de a le arăta suporterilor că pot face orice își propun.

„Am avut cele mai nebunești obiective. Și dacă eu am putut să fac asta, și tu poți să slăbești sau să înveți să cânți la un instrument, să înveți o limbă, să te educi, să obții un loc de muncă… orice vrei.”

Ce urmează?

Ultimul său voiaj la bordul navei MV Milan Maersk a traversat Oceanul Indian până în Marea Roșie, a traversat Canalul Suez, a ajuns în Mediterana, a traversat Canalul Mânecii, a ajuns în Germania și, în cele din urmă, în Danemarca.

„Nu am prelucrat încă faptul că acest proiect s-a încheiat. Se spune că, dacă vrei să încorporezi un nou obicei în viață, trebuie să îl repeți timp de 30 de zile. Eu fac asta de mai bine de 3.500 de zile. Așadar, acesta este în mare parte ceea ce sunt acum”, spune Pedersen.

După ce va avea timp să se odihnească și să își recapete echilibrul, Pedersen plănuiește să renunțe la viața sa de călător perpetuu și să avanseze în alte moduri.

Pentru început, așteaptă cu nerăbdare să petreacă mai mult timp cu soția sa și să întemeieze o familie împreună.

„Avem o mulțime de lucruri de sărbătorit. În timp ce eu călătoream, ea a realizat atât de multe lucruri – a terminat facultatea de medicină, și-a terminat doctoratul, a început să lucreze la o companie farmaceutică, a fost promovată, a terminat două [triatlonuri] Ironman complete… este o superfemeie.”

În timp ce se lansează într-un nou capitol, Pedersen lucrează, de asemenea, cu cineastul canadian Mike Douglas pentru a încheia „The Impossible Journey”, un documentar despre proiect, și intenționează să scrie o carte despre această călătorie.

Privind în viitor, el speră să își canalizeze experiențele în discursuri – o abilitate pe care și-a perfecționat-o în ultimii 10 ani.

„Mi-am dat seama că nu mă simțeam confortabil să urc pe scenă atunci când am plecat de acasă. Dar acum, pot să urc pe o scenă în fața a 300 de oameni zâmbind”, spune el.

„Călătoria m-a ajutat să-mi identific punctele mele forte – iar implicarea cu oamenii este unul dintre ele. Sper ca, prin intermediul discursurilor, să pot trăi din faptul că îi fac pe oameni să râdă, să învețe și să îi inspir să nu renunțe niciodată.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. După această călătorie, Pedersen și-a câștigat locul printre marii exploratori ai lumii, alături de Marco Polo, Ibn Battuta și alții. Abia aștept să-i citesc cartea.

  2. Ce fel de pierde-vară, de inutil pentru societate poate fi un personaj care se plimbă aiurea 10 ani ?
    Avem și noi unul care s-a plimbat 10 ani, dar între timp a mai și „făcut”, a distrus cât a putut România.

    • Tu cu ce ești util pentru societate? Când societatea e așa cum e, cum poți să nu înțelegi un demers cum e cel de față? Un comentariu absolut ridicol, felicitări

    • Operez în spital pentru a rezolva diverse probleme de sănătate ale oamenilor. Muncă stresantă, pe care am ajuns să o pot face după 12 ani de pregătire, facultate și rezidențiat. Nu văd cum aș fi putut să mă plimb 10 ani între timp.

    • Bun, dar tot nu înțeleg de ce te deranjează atât de tare ce face omul ăsta. Nici eu nu pot să fac așa ceva, din varii motive, dar asta nu înseamnă că e rău ce face.

      Omul a experimentat un nivel de libertate pe care majoritatea oamenilor și-ar dori să o trăiască și poate nu au mijloacele sau contextul necesare pentru a întreprinde așa ceva.

      Fiecare cu părerea lui, dar mie nu mi se pare ceva de blamat, ci dimpotrivă.
      Bravo lui.