G4Media.ro

Un deputat a fost obligat de judecători să elimine de pe contul…

Sursa Foto: Facebook/ Mihai Ion Lască

Un deputat a fost obligat de judecători să elimine de pe contul său de Facebook un interviu cu 342.000 de vizualizări în care invitatul susținea că, într-un spital din Oradea, medicii omorau pacienții bolnavi de Covid

Tribunalul Bihor a decis, în noiembrie 2022, să îl oblige pe deputatul independent Mihai Ioan Lască să elimine de pe contul său de Facebook un interviu în care, în contextul pandemiei de Covid 19, invitatul parlamentarului făcea mai multe acuzații grave la adresa medicilor dintr-un spital din Oradea. Cu referire la Lască, completul de judecată a stabilit că ”Acest pârât a folosit pandemia COVID pentru a crea sau alimenta teorii conspiraţioniste asumându-şi o pretinsă datorie morală de aflare a adevărului pentru de miile de români nevinovaţi omorâţi şi aparţinătorii lor, totul cu scopul de a obţine capital politic.” Mihai Ioan Lască a devenit deputat în 2020, pe listele AUR, a fost exclus din această formațiune politică în 2021, iar acum, prin interpuși, controlează un alt partid extremist – Patrioții Poporului Român.

Acțiunea de la instanță a avut drept reclamant Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (succesor al Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, pe care l-a absorbit administrativ în 2022). Alături de Lască, pârât a fost Cristian Laurențiu Cernat, un fost brancardier din cadrul unității medicale.

Reclamanta a cerut magistratului să constate caracterul ilicit și neadevărurile dintr-un interviu acordat de Cernat lui Lască, în octombrie 2021, într-o transmisie live de pe contul de Facebook al parlamentarului bihorean. Spitalul a solicitat de la pârâți 500.000 lei cu titlu de daune morale pentru prejudiciul cauzat ca urmare a încălcării dreptului la reputație și a dreptului la propria imagine, ștergerea interviului de pe contul de Facebook, precum și publicarea deciziei judecătorești de admitere a acțiunii pe contul lui Lască și într-un ziar național.

Spitalul a relatat în acțiunea de la instanță că, în respectiva sesiune live, care înregistrase, în mai puțin de două luni, 342.000 de vizualizări și peste 6.600 de comentarii ”majoritatea virulente, îndreptate împotriva cadrelor medicale, a unităților sanitare, împotriva modului în care autoritățile gestionează pandemia Covid19, și peste 27.000 de distribuiri”, Lască și Cernat ar fi făcut ”susțineri false și complet trunchiate cu privire la activitatea reclamantului, în privința tratamentului și îngrijirii pacienților infectați cu Covid19”.

Reclamanta a dat exemple de afirmații din interviu: pacienții se plângeau în spital că ”le ard plămânii din cauza oxigenului dat la maxim, că nu au aer, că se simt amețiți, că nu au vlagă și că acestea ar fi consecințe al tratamentului administrat în spital” și că ”oxigenul nu era de fapt necesar pacienților sau nu în concentrațiile stabilite de medici, indicând faptul că medicii spitalului ”omorau” pacienții prin administrarea oxigenului.”

Lască ar fi susținut că va ”dovedi că această pandemie este una artificială, este una care are scop precis, ca oamenii să ajungă în număr cât mai mare la ATI, după care să decedeze”, că protocoalele medicale au menirea de a ucide pacienții și că medicii sunt ”complici” la aceste decese. Cernat ar fi afirmat că „aceste teste (pentru depistarea infecției cu SArsCov2) sunt o înșelătorie, testele PCR nu au absolut nici o legătură cu aceasta boala inventată, Covid, această boală imaginară” și că spitalul ar fi impus pacienților tratamentul cu anumite medicamente care ar fi agravat starea lor.

În întâmpinare, Cernat a cerut respingerea acțiunii fostului său angajator, susținând că spusele sale reprezintă ”aspecte de fapt reale, observate în cursul desfășurării activității în cadrul reclamantului în virtutea funcției de brancardier ce o deținea, precum și aprecieri personale în legătură cu aspectele care să fie contrare realității, iar opiniile personale ce le-a exprimat, sunt grevate atât pe aspectele de fapt de care a luat la cunoștință prin prisma calității de brancardier, cât și pe diversele poziții adoptate public de cadre medicale din instituții din domeniul medical naționale sau internaționale.”

Aceeași poziție a avut-o și Lască, care a catalogat acțiunea unității medicale drept ”total neîntemeiată și nesusținută de nicio probă concretă”, parlamentarul transmițând că, pe baza afirmațiilor lui Cernat, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Prin urmare, el a solicitat suspendarea procesului intentat de spital până la soluționarea cercetării penale.

Pe baza probelor din dosar, în sentința nr. 192/2022 consultată de G4Media.ro, judecătorul a constatat că ”afirmaţiile pârâţilor (faptele) au fost în ton cu un curent de informaţii false care au circulat în timpul pandemiei de Covid în contextul îngrijorărilor şi incertitudinii create de pandemie”. Referitor la Lască, completul de judecată a stabilit că ”acest pârât a folosit pandemia COVID pentru a crea sau alimenta teorii conspiraţioniste asumându-şi o pretinsă datorie morală de aflare a adevărului pentru de miile de români nevinovaţi omorâţi şi aparţinătorii lor, totul cu scopul de a obţine capital politic (urmăritori /susţinători proprii).”

Instanța a decis ca, la momentul rămânerii definitive a sentinței din 1 noiembrie 2022 a Tribunalului Bihor https://portal.just.ro/111/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11100000000138934&id_inst=111, Lască să șteargă interviul și să posteze 30 de zile, pe contul său de Facebook și pe site-ul personal, conținutul deciziei judecătorești. În privința daunelor morale, acest capăt de cerere a fost respins deoarece personele juridice nu pot înregistra o suferinţă similară persoanelor fizice.

Lască și Cernat pot depune apel la această sentință în termen de 30 de zile de la momentul la care le-a fost comunicată.
Ales deputat în 2020, pe listele AUR, Mihai Ioan Lască a fost exclus din această formațiune politică după câteva luni de la preluarea mandatului. În pandemie, el s-a afirmat ca unul dintre criticii deciziilor luate de autoritățile medicale și a contestat existența virusului Covid 19.

În octombrie 2021, Lască a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare, cu suspendare, după ce l-a bătut în trafic pe iubitul fostei sale partenere. În acest moment, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție se află în pronunțare un alt dosar penal în care Lască este pus sub acuzare, fiind inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. un „deputat”

  2. Cum naiba mai e asta deputat in parlament, cum e posibil in secolul 21 sa avem deputati condamnati? Ma ia cu ameteala de nervi

  3. Un deputat roman, n-are nicio legatura cu un deputat francez,belgian,irlandez…etc. Este exact cum ai spune ca un muzicant este muzician,sa fim seriosi.