G4Media.ro

Un deputat PNL a depus o iniţiativă legislativă privind revenirea la completurile…

Un deputat PNL a depus o iniţiativă legislativă privind revenirea la completurile de doi judecători pentru apeluri

Deputatul PNL Cristian Băcanu anunţă că a depus, vineri, la Parlament, o iniţiativă legislativă care stipulează revenirea la completurile formate din doi judecători pentru apeluri, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel.

El precizează, într-un comunicat de presă, că această iniţiativă vine să corecteze modificările la Legea 304/2004 făcute de PSD în „încercarea disperată de îngreuna actul de justiţie”.

„Scopul prezentei iniţiative legislative este acela de a reveni la soluţia legală conformă realităţii sistemului judiciar şi, totodată, de a scoate această situaţie din starea de incertitudine generată de totalitatea actelor normative de suspendare sau prorogare adoptate în acest sens, însuşi caracterul temporar al acestora având vocaţia de a impieta asupra previzibilităţii şi stabilităţii organizării şi funcţionării sistemului judiciar”, explică Băcanu, într-un comunicat de presă.

El aminteşte că soluţia legislativă a completului format din doi judecători pentru apeluri a fost menţinută până în anul 2018.

„În încercarea de aservire a justiţiei, PSD a forţat adoptarea Legii nr. 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, prin care legiuitorul primar a intervenit asupra regimului juridic al mai multor instituţii juridice din sistemul judiciar, inclusiv asupra componenţei completurilor de judecată în discuţie. Nu a contat, la vremea respectivă, avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii care a scos în evidenţă viciile grave de fond ale propunerii, elementele de neconstituţionalitate şi disfuncţionalităţile pe care multe dintre prevederile proiectului le-ar putea genera în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar”, susţine deputatul PNL.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, anunţa pe 30 decembrie că Guvernul a fost nevoit să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea intrării în vigoare a alcătuirii de completuri de trei judecători pentru apelurile în instanţe.

„Dacă nu am fi intervenit de urgenţă prin această modalitate a ordonanţei de urgenţă, de la 1 ianuarie ar fi intrat în vigoare dispoziţiile care obligau constituirea de completuri de apel de câte trei judecători şi aveam o mare problemă în instanţele judecătoreşti, atât în privinţa proceselor civile, cât şi penale. (…) Ar fi produs, cu siguranţă, blocaje, iar în final ar fi avut de suferit justiţiabilii, procesele începând să dureze foarte, foarte mult”, preciza ministrul.

Foto: Deputatul PNL Cristian Băcanu / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Corect ! Pe cat de constitutionala era propunerea lui tri Bubiti, pe atat de inoportuna era !

    PS. Acest proiect de lege este extrem de oportun date fiind celelalte modificari facute la legea 304 de fostul ministru de justitie de trista amintire !

    PPS. Bagati carbuni !

  2. Un prost gramada. Propunerea era fireasca in condiile in ca mai multe tipuri de litigii apelul este ultima instanta. De exemplu, PSD a macelarit codul de procedura civila si a scos litigiile cu consumatorii de la recurs. Asa ca liber la desfiintat actiuni contra agentilor economic. La Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti in litigiile cu bancile sunt respinse toate actiunile pe banda rulanta cu motivari in bataie de joc. Nici macar comisioanele abuzive nu mai sunt abuzive. In loc sa se faca un control de nelegalitate la Inalta Curte, se moare subit in instantele de fond. Asa ca acest deputat este un habarnist si nu stie realitatea din instante. Cu cat sunt mai multi judecatori si termini la Inalta Curte cu atat ai sanse la un proces echitabil. In rest te toaca marunt cei care incalca principii fundamentale in special rolul activ al judecatorului in aflarea adevarului. Fix cei are au pensii speciale de 20.000 lei desi contributivitatea a fost cat pentru o pensie de 4.000 lei. La asa salarii si pensii sa ne gandim ca vor fi sufocati este pura demagogie. Trebuie sa munceasca pe rupte sa isi justifice prijilegiile nu doar pe cele salariale. 2 – 3 – 5 este o formula ideala pentru a se face justitie si nu am mai fi condamnati in repetare pe la CEDO.