G4Media.ro

Un dispozitiv japonez a fost declarat cel mai rapid supercalculator din lume

sursa foto: Pexels.com

Un dispozitiv japonez a fost declarat cel mai rapid supercalculator din lume

Supercalculatorul japonez Fugaku, creat de Institutul public de cercetare Riken în parteneriat cu grupul informatic nipon Fujitsu, a câştigat titlul de cel mai rapid calculator din lume, a anunţat luni institutul într-un comunicat, citat de AFP.

Fugaku s-a clasat în fruntea celui mai recent clasament publicat de site-ul specializat Top500, detronând supercalculatorul american Summit, dezvoltat de IBM şi instalat în laboratorul naţional de fizică nucleară din Oak Ridge, o localitate din statul Tennessee.

Summit ocupase prima poziţie în ultimele patru clasamente ale acestui site de referinţă, care sunt publicate de două ori pe an.

Viteza lui Fugaku (un alt nume al Muntelui Fuji în japoneză) este de circa 2,8 ori mai mare decât cea a lui Summit – 415,53 petaflops faţă de 148,6 petaflops.

Un petaflops corespunde unui milon de miliarde de operaţii pe secundă.

Fugaku va atinge capacitatea de funcţionare de 100% abia în 2021, însă a început deja să fie utilizat în cadrul unor cercetări despre COVID-19, mai ales pentru a alcătui un model matematic care să explice felul în care picăturile lichide provenite din respiraţia unei persoane pot să se împrăştie într-un birou sau într-un tren aglomerat atunci când ferestrele sunt deschise.

El urmează să fie utilizat, la termen, şi pentru a contribui la cercetări ce vizează obţinerea de noi medicamente, de noi soluţii energetice şi industriale, pentru simularea unor catastrofe naturale şi pentru cercetări fundamentale asupra Universului, potrivit Institutului Riken.

Pe lângă Top500, Fugaku s-a clasat pe primul loc şi în clasamentele Graph500, HPCG şi HPL-AI şi este pentru prima dată când un supercalculator a ocupat simultan prima poziţie în acele patru clasamente menţionate, potrivit Institutului Riken.

Supercalculatoarele reprezintă un element esenţial al cercetării în domenii variate, precum inteligenţa artificială şi informatică cuantică, datorită puterii lor de calcul formidabile.

Ele fac obiectul unei competiţii acerbe între marile puteri economice mondiale, mai ales între Statele Unite şi China, care dispun împreună de 70% din supercalculatoarele prezente în Top500.

Astfel, primul loc obţinut de Fugaku, o premieră pentru un supercalculator japonez după 2011, riscă să nu rămână o performanţă de durată. Trei supercalculatoare americane care vizează o putere de calcul măsurată în exaflops, reprezentând mai multe miliarde de miliarde de operaţii pe secundă, ar trebui să fie lansate în anii următori.

sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. cel mai rapid super-calculator din lume e mintea femeii cand numara banii barbatului.

  2. Japonezii au fost mereu tari la tehnica dar slabi rau la vanzari.
    Din cauza asta nu sunt in stare sa produca telefoane tablete notebookuri,sunt pur si simplu incapabili sa faca ceva vandabil.

    • Serios?!

    • Asta pentru ca lumea prefera produsele ieftine, chiar daca nu au cea mai buna calitate. E cam greu sa vinzi un produs de calitate buna, cand vin chinezii si vand un produs care face cam acelasi lucru, dar la un pret de zece ori mai mic.

      Ce-i drept, sunt mari sanse ca produsul chinezesc sa nu mearga deloc, sau sa se defecteze repede. Si sa nu faca decat 75% din ce face cel japonez. Dar pentru majoritatea oamenilor, e suficient.

      Pana la urma e de inteles. Chiar daca trebuie sa le inlocuiesti in fiecare an, e posibil sa merite, daca pretul este extrem de mic.

      Dar sunt domenii unde nu-ti permiti sa ai defectiuni. Acolo produsele japoneze inca se vand bine.

    • Toyota iti spune ceva?

  3. „Un petaflops corespunde…”
    Pai, ori e unul ori e mai multi ?..ca „s” e de la plural.
    Si „titlul” ala nu e castigat, ca nu e loterie..e dobandit.

  4. da, iar pe ultimul loc este un calculator din primaria ciorogirla, care de fapt nu a mai pornit de 30 de ani de la revolutie, cind teroristii au reusit sa il scoata din priza si sa fure siguranta de la tabloul electric (era din cupru)

  5. Ar fi interesant de aflat cit costa curentul anual folosit de bestia asta. Cu vreo 7-8 ani in urma citeam de un supercomputer IBM care consuma curent de 5 milioane de dolari pe an…

  6. Acum 8 ani, un cpu de laptop consuma 35-45w, acum consuma 10-15w, raspunsul, ar fi: minicentrala nucleara 🙂