G4Media.ro

Un document vechi de aproape 2.000 de ani a fost descifrat cu…

Sursa foto: Facebook Luke Farritor/Vesuvius Challenge

Un document vechi de aproape 2.000 de ani a fost descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale de un tânăr american

Un informatician în vârstă de 21 de ani pe nume Luke Farritor a devenit prima persoană din ultimii aproape 2.000 de ani care a reușit să citească cuvinte dintr-un pergament de papirus îngropat sub mai mult de 60 de metri de cenușă vulcanică după erupția catastrofală a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr, relatează Vice.

Farritor a folosit un program de învățare automată pentru a identifica cuvântul grecesc pentru „purpură” într-unul dintre sutele de pergamente carbonizate care au fost dezgropate în Herculaneum, un oraș care a fost distrus de erupție împreună cu vecinul său mai faimos, Pompei.

Manuscrisele au fost găsite în 1752, în timpul săpăturilor unei vile antice din Herculaneum care ar fi putut aparține socrului lui Iulius Caesar. Excavatorii de la acea vreme și-au dat seama rapid că operele arse și fragile se dezintegrează atunci când sunt derulate, astfel că au lăsat cele mai multe dintre ele legate în forma lor originală.

Farritor, care studiază la Universitatea din Nebraska-Lincoln, a obținut primul premiu acordat vreodată în cadrul Vesuvius Challenge, o competiție care își propune să acorde premii în bani în valoare de 1.000.000 de dolari participanților care pot folosi inteligența artificială, învățarea automată și viziunea computerizată pentru a identifica litere și cuvinte în aceste pergamente necitite.

Identificând primul cuvânt din aceste lucrări misterioase, Farritor a obținut premiul de 40.000 de dolari pentru primele litere. Două premii de 10.000 de dolari au fost acordate, de asemenea, lui Youssef Nader, un student absolvent care studiază biorobotica la Universitatea Liberă din Berlin, care a identificat în mod independent același cuvânt la scurt timp după Farritor, și lui Casey Handmer, un fizician și antreprenor care a fost pionierul tehnicilor care au dus la descoperirea cuvântului, potrivit unui comunicat al Vesuvius Challenge.

Vesuvius Challenge este condusă de o echipă care îi include pe investitorii în tehnologie Nat Friedman și Daniel Gross, precum și pe Brent Seales, un informatician de la Universitatea din Kentucky care a petrecut două decenii dezvoltând noi tehnici de imagistică și de învățare automată care ar putea desluși practic tezaurul de informații din aceste pergamente.

„Felicitări studentului de 21 de ani la informatică [Luke Farritor] care este prima persoană care a văzut acest scris de mână în aproape 2000 de ani. El a câștigat premiul First Letters, în valoare de 40.000 de dolari, pentru această realizare istorică mondială”, a declarat Friedman într-o postare pe platforma de socializare X în care a anunțat câștigătorii premiului.

„Acesta a fost visul multor oameni încă de la prima descoperire a pergamentelor, în anii 1750. Este, de asemenea, rezultatul a 20 de ani de muncă din partea doctorului Brent Seales și a echipei sale de la EduceLab, ai căror ani de muncă dedicată au făcut posibilă această ultimă milă”, a continuat el.

Seales și colegii săi au dat publicității tomografii computerizate (CT) cu raze X a două pergamente participanților la provocare, dând astfel startul unei curse pentru decodarea textelor antice. Se așteaptă ca multe dintre aceste pergamente să fie lucrări care s-au pierdut în timp și este posibil ca toate să dezvăluie noi informații despre viața în antichitate, adăugând un nivel de intrigă și mister efortului. Din acest motiv, proiectul a atras o comunitate internațională devotată care face schimb de strategii și știri pe Discord. Acum că au fost anunțate primele premii, acești participanți se vor întrece pentru a câștiga Marele Premiu de 700.000 de dolari, care va fi acordat celui care decodifică patru pasaje separate din pergamente care conțin fiecare cel puțin 140 de caractere de text continuu. Termenul limită este 31 decembrie 2023, ora 23:59.

„Vei fi tu cel care va debloca cunoștințele din sute de pergamente – dublând cantitatea de texte din Antichitate – și, potențial, din alte mii care încă nu au fost excavate, devenind ultimul erou al Imperiului Roman și câștigând 700.000 de dolari în același timp?”, se arată pe site-ul Vesuvius Challenge. „Cursa a început”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...