
Un documentar româno-maghiar, „Al cui câine sunt?”, încearcă un nou gen de satiră socială
Lumea surprinzător de complexă a politicilor vizând puii de animale a ajuns o sursă ciudată de inspirație pentru o nouă satiră produsă de casa Other Films, din Ungaria, și casa românească de producție microFILM, scrie publicația americană Variety, preluată de Rador.
„Al cui câine sunt?” (Whose Dog Am I?) este un eseu comico-documentar despre niște politici într-o lume în care cetățenii sunt câini, politicienii sunt stăpânii lor, iar cel mai înalt for decizional este Organizația Mondială Canină. Este un film despre Marea Politică, văzută prin prisma politicii din lumea canină.
Filmul „Al cui câine sunt?” este regizat de Robert Lakatos și produs de maghiara Rita Balogh, precum și de românii Alecu și Ada Solomon, a căror casă de filme microFILM a produs o serie de filme extrem de apreciate, precum „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, laureatul Ursului de Aur de la Berlin, și filmul „Poziția copilului”, de Călin Peter Netzer, premiat (tot) cu Ursul de Aur.
Lakatos a declarat pentru revista Variety că filmul este inspirat de eforturile sale din lumea reală de a crește un urmaș al bătrânului său ciobănesc maghiar – un proces care a fost îngreunat de complicatele legi și reglementări care guvernează creșterea câinilor.
„Am constatat treptat că politica oamenilor se reflectă în politica vizând creșterea câinilor”, a spus regizorul. „Aproape toate problemele societății umane, precum naționalismul, rasismul, misoginismul, exploatarea, problemele vizând migrația sau minoritățile, etc,. se pot regăsi în lumea câinilor și în politica legată de creșterea lor, dar într-un mod mult mai brutal”.
Lakatos este cetățean român, totodată membru al minorității etnice maghiare din România – o populație de 1.5 milioane de oameni care nu a dorit nici să fie asimilată, dar nici să emigreze, dorind să îți păstreze însă identitatea culturală unică.
După cum afirmă Alecu și Ada Solomon, asta face ca filmul „Al cui câine sunt?” să fie o „naturală coproducție româno-ungară, și una necesară în această parte a lumii încă încremenită într-o mentalitate șovină”.
Dna Balogh este fondatoare a companiei Other Films, cu sediul în Budapesta, și cofondatoare a Festivalului Internațional al Filmului Documentar de la Budapesta. Referindu-se la colaborarea cu coproducătorii români, ea a spus că a fost “una fructuoasă, în pofida unor subiecte atât de dificile și delicate ca ale noastre”.
Filmele anterioare ale lui Lakatos au fost prezentate la o serie de festivaluri cum ar fi cele de la Karlovy Vary, IDFA, DOK Leipzig și Visions du Reel. El a spus că, prin filmul „Al cui câine sunt?”, a căutat un mod unic și distinctiv de tratare a problemelor politice la zi, evitând distructivele conflicte care au devenit o parte dominantă a problemelor la nivel mondial.
“Prefer să evit conflictele”, a spus el. „Așa că m-am gândit că, dacă adopt această atitudine ironică și comică la adresa lor, prin metafora politicii cu privire la câini, demersul ar putea fi un mod corect de a evidenția unele probleme fără ca eu să jignesc pe cineva”.
„Ne-am gândit că umorul special al lui Robert, felul său special de a trata niște probleme grave într-un stil fantezist, va avea drept rezultat o bijuterie satirică, respectiv una care să dinamiteze actualul discurs izolaționist și naționalist venit din partea ambelor părți”, au adăugat soții Solomon.
Traducerea Rador: Alexandru Danga
Foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii