Un duel inedit între Marea Britanie şi Suedia pentru un prestigios post la ONU scoate la iveală difcultățile Londrei de a-și spori influența pe scena internațională după Brexit
Marea Britanie şi Suedia au prezentat câte un candidat la prestigiosul post de secretar general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, o evoluţie post-Brexit care ilustrează dificultatea Londrei de a-şi mai asigura de acum înainte sprijin din partea UE în eforturile sale de a-şi spori influenţa, au afirmat luni surse diplomatice, potrivit AFP.
Acest tip de rivalitate, care se întâlneşte rar, ar urma să îl pună din nou în dificultate pe secretarul general al ONU, de asemenea european, fostul premier portughez Antonio Guterres, anticipează unele surse de la sediul de la New York al Naţiunilor Unite.
Guterres se confruntă deseori cu sarcina dificilă de a găsi un candidat pentru anumite misiuni. Postul de emisar pentru Sahara Occidentală este astfel vacant de aproape doi ani, din mai 2019. Însă toate personalităţile prezentate sunt respinse una după alta după un timp de reflecţie, a precizat pentru AFP un responsabil al ONU, sub acoperirea anonimatului.
Funcţia de secretar general adjunct pentru afaceri umanitare, un post care poate fi de asemenea dificil dată fiind zona pe care o acoperă, este asigurată din 2007 de Marea Britanie.
Această longevitate este deseori frecventă printre cei cinci membri ai Consiliului de Securitate (din care mai fac parte, în afară de Marea Britanie, SUA, China, Rusia şi Franţa) pentru mai multe posturi la vârful ONU, în ciuda unei rezoluţii a Adunării Generale din 1992 care a cerut să nu existe un „monopol” al marilor puteri asupra funcţiilor importante.
Actualul titular al postului de afaceri umanitare este britanicul Mark Lowcock, care vrea să renunţe la funcţie în curând pentru a se alătura familiei rămase în Marea Britanie, potrivit unei surse apropiate.
Printre pretendenţii la înlocuirea sa se numără în primul rând un britanic şi un suedez, au precizat pentru AFP surse diplomatice.
Londra l-a propus pe Nick Dyer, care este din septembrie 2020 primul emisar special al Marii Britanii pentru prevenirea foametei şi afacerile umanitare. Suedia a propus la rândul său candidatura lui Olof Skoog, ambasador de puţin timp al UE la ONU, la New York, după ce şi-a reprezentat ţara la ONU.
Dacă va fi ales diplomatul suedez, acest lucru ar fi „cu siguranţă bun pentru Uniunea Europeană”, părăsită de Marea Britanie la 1 ianuarie, potrivit unor surse de la Bruxelles, care au minimalizat ideea unei coordonări europene deliberate pentru a contracara candidatura britanică.
„Secretarul general este şeful administraţiei acestei organizaţii. Obiectivul său este de a constitui cea mai bună echipă posibilă, iar el va continua în această direcţie”, a afirmat vineri Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii