G4Media.ro

Un elev japonez înjunghiat într-o școală din Shenzhen, sudul Chinei, a murit.…

Foto: Wikipedia

Un elev japonez înjunghiat într-o școală din Shenzhen, sudul Chinei, a murit. Incidentul a avut loc pe fondul deteriorării relațiilor dintre Japonia și China

Un elev în vârstă de 10 ani care frecventa o școală japoneză în orașul Shenzhen din sudul Chinei a murit în primele ore ale zilei de joi în urma unei înjunghieri în timp ce se afla în drum spre școală cu o zi înainte, potrivit ambasadei Japoniei în China, relatează Japan Times.

Atacul urmează unui incident similar din iunie, când un bărbat a atacat un autobuz folosit de o școală japoneză în orașul Suzhou din estul Chinei, provincia Jiangsu, ucigând o femeie chineză care a încercat să salveze elevii și rănind alte două persoane.

Lin Jian, un purtător de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, a declarat miercuri că elevul japonez a fost înjunghiat de un bărbat la aproximativ 200 de metri de poarta școlii și a fost transportat imediat la spitalul local.

Presupusul autor, în vârstă de 44 de ani, al cărui nume de familie este Zhong, a fost arestat la fața locului în urma incidentului, care a avut loc în jurul orei 08.00, și este în prezent reținut în timpul anchetei, a declarat miercuri, într-o declarație, postul de poliție Nanshan al Biroului de siguranță publică din Shenzhen.

Declarația poliției a identificat elevul ca fiind un minor cu un nume de familie chinez. Consulatul General al Japoniei în Guangzhou și ministerul de externe al Japoniei au confirmat pentru Japan Times că studentul este cetățean japonez.

Premierul Fumio Kishida a declarat reporterilor în după-amiaza zilei de joi că se simte „profund îndurerat” în urma decesului elevului joi dimineața. „Este o crimă extrem de odioasă și o considerăm un incident grav și serios”, a spus el, adăugând că Japonia este pe deplin angajată să ofere sprijin familiei. Kishida s-a abținut să comenteze modul în care incidentul ar putea afecta relațiile bilaterale, dar a declarat că va solicita autorităților chineze o explicație clară cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Secretarul șef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Japonia și-a trimis consulul general din Guangzhou la locul incidentului.

„Vom continua să cerem părții chineze să asigure siguranța cetățenilor japonezi și vom depune toate eforturile pentru a preveni repetarea incidentului, inclusiv măsuri de siguranță pentru școlile japoneze”, a declarat el.

Ministrul adjunct de externe Masataka Okano l-a convocat miercuri seara pe ambasadorul chinez la Tokyo, Wu Jianghao. Okano, și și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la incident și a solicitat să fie luate măsuri adecvate pentru a preveni orice repetare, precum și întărirea securității în jurul școlilor japoneze din China, potrivit ministerului de externe.

Ministerul a propus recent, pentru prima dată, un buget de 350 de milioane de yeni (2,4 milioane de dolari) pentru securitatea autobuzelor școlare japoneze în China, în urma incidentului din Suzhou din iunie. Scopul bugetului este de a angaja un agent de securitate pentru fiecare autobuz școlar pentru cele 11 școli japoneze din nouă orașe din China continentală.

Mulți candidați prezidențiali ai Partidului Liberal Democrat de guvernământ au cerut guvernului să preseze China pentru un răspuns.

„Trebuie să continuăm să cerem un răspuns strict și sincer din partea guvernului chinez”, a declarat joi fostul ministru al apărării Shigeru Ishiba, potrivit unui raport al Jiji Press.

Fostul secretar șef al cabinetului, Katsunobu Kato, a postat pe X că guvernul japonez ar trebui să ceară ferm autorităților chineze să investigheze în detaliu incidentul și să pună în aplicare măsuri concrete pentru a preveni repetarea acestuia.

Între timp, fostul ministru al mediului, Shinjiro Koizumi, a declarat pe contul său oficial X că a rămas fără cuvinte când s-a gândit la durerea familiei și că seria de incidente care implică școli japoneze în China reprezintă o preocupare majoră.

Incidentul Mukden – 1931

Atacul de miercuri a avut loc la cea de-a 93-a aniversare a incidentului de la Mukden (18 septembrie 1931), care a dus la invadarea provinciei chineze Manciuria de către Japonia. Incidentul Mukden a fost un eveniment sub steag fals pus în scenă de personalul militar japonez ca pretext pentru invazia japoneză a Manciuriei din 1931 potrivit Wikipedia.

Foto: Wikipedia

La 18 septembrie 1931, locotenentul Suemori Kawamoto din Unitatea Independentă de Garnizoană a Regimentului 29 Infanterie Japoneză a detonat o cantitate mică de dinamită lângă o linie de cale ferată deținută de compania japoneză South Manchuria Railway în apropiere de Mukden (acum Shenyang). Explozia a fost atât de slabă încât nu a reușit să distrugă linia, iar un tren a trecut peste ea câteva minute mai târziu. Armata Imperială Japoneză a acuzat disidenții chinezi de acest act și a răspuns cu o invazie completă care a dus la ocuparea Manciuriei, în care Japonia și-a stabilit statul marionetă Manchukuo șase luni mai târziu. Înșelăciunea a fost dezvăluită de Raportul Lytton din 1932, ceea ce a dus la izolarea diplomatică a Japoniei și la retragerea sa din Liga Națiunilor în martie 1933.

Sentimentele anti-japoneze se intensifică adesea în China în jurul acestei date.

În calitate de al treilea cel mai populat oraș al Chinei după populația urbană și prima zonă economică specială a țării, orașul Shenzhen, împreună cu restul provinciei Guangdong, găzduiește 11 901 cetățeni japonezi și 1.605 companii japoneze începând cu 2022 și, respectiv, 2021, potrivit Consulatului General al Japoniei din Guangzhou.

Evenimentele recente, împreună cu deteriorarea relațiilor dintre cele două țări, au șocat companiile japoneze care își desfășoară activitatea în China și au diminuat dorința de investiții viitoare în țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.