G4Media.ro

Un exemplar din specia calamarului colosal a fost filmat pentru prima dată…

Captură Youtube

Un exemplar din specia calamarului colosal a fost filmat pentru prima dată în adâncul mării

Un exemplar de calamar colosal (Mesonychoteuthis hamilton) – cel mai greu nevertebrat cunoscut din lume – a fost filmat în apele de mare adâncime în imagini confirmate în premieră de oamenii de știință, a declarat marți un institut de cercetare, citat de Washington Post.

Ciudata creatură, în cea mai mare parte translucidă, lungă de aproape 30 de centimetri, cu opt brațe portocalii și două tentacule lungi, plutește în derivă prin apele întunecate, emanând o lumină captată de filmare.

Era un pui de calmar colosal, un animal misterios de mare adâncime care poate ajunge să cântărească peste 450 de kilograme.

Imaginea rară a fost filmată în martie în apropierea insulelor South Sandwich din Oceanul Atlantic, la nord de Antarctica și la est de vârful Americii de Sud. Spre deosebire de calamarul gigant – care este mai ușor, dar despre care se crede că este mai lung și care se găsește în majoritatea adâncurilor oceanului, calamarul colosal trăiește doar apele Antarcticii.

Jyotika Virmani, director executiv al Schmidt Ocean Institute, care a furnizat nava pentru expediție, a declarat într-un comunicat de presă că imaginile „arată cât de puțin am văzut din magnificii locuitori ai Oceanului de Sud”. Expediția a făcut parte din Ocean Census, un proiect la care participă sute de oameni de știință și care urmărește să documenteze noi specii.

Kathrin Bolstad, expert în cefalopode și profesor asociat la Universitatea de Tehnologie Auckland din Noua Zeelandă, a contribuit la identificarea animalului din filmare. Ea a declarat că, anterior, calmarii colosali au fost filmați mai aproape de suprafața oceanului, unde se deplasau pentru a prinde prada sau au fost prinși de navele de pescuit, dar nu în habitatul lor obișnuit, în adâncurile întunecate.

Exemplarul tânăr din imagini a fost filmat la o adâncime de aproape 2.000 de picioare, dar se crede că adulții trăiesc și mai adânc.

Este posibil ca un calamar colosal să fi fost filmat în adâncurile oceanului în imagini publicate anul trecut, dar nu a putut fi identificată în mod concludent, a spus Bolstad.

„Caracteristicile necesare pentru a o identifica ca specie sunt clar vizibile în filmarea Schmidt”, a spus ea, “o combinație de tentacule și ventuze care este unică pentru calamarul colosal”.

Steve O’Shea, expert în cefalopode de adâncime, a declarat că, deși calamarii colosali au mai fost filmați, „este minunat să vedem că această specie este filmată de oamenii de știință într-un mod neinvaziv, în viață și nu moartă pe puntea unui trauler sau mutilată într-o plasă”.

Lumea modernă a fost avertizată cu privire la existența calamarului colosal atunci când, în 1925, în stomacul unei balene au apărut părți ale unui exemplar care fusese mâncat, inclusiv două brațe.

De atunci, a continuat să lase urme intrigante. Ciocuri parțial digerate și alte părți ale corpului au fost găsite în interiorul unor balene deschise și al altor animale.

Navele de pescuit s-au întors ocazional la țărm cu cadavre de calmar colosal. Cel mai greu cadavru adult complet recuperat – expus la Muzeul Noii Zeelande Te Papa Tongarewa din Wellington – cântărea peste 450 de kilograme, făcând din această specie cel mai greu nevertebrat cunoscut din regnul animal.

Ca și alte specii din familia sa, cea mai mare parte a corpului calamarului își poate schimba probabil opacitatea, de la o transparență aproape totală la nuanțe de roșu, a spus Bolstad. Dar ochii săi gigantici nu pot deveni transparenți, așa că îi ascunde de prădătorii care înoată pe dedesubt cu organe generatoare de lumină care imită oceanul strălucitor de deasupra, a adăugat ea.

Ochii unui adult – cei mai mari studiați vreodată la un animal, fiecare având dimensiunea unei mingi de fotbal – au evoluat probabil pentru a repera prădători precum balenele care se scufundă în adâncul oceanului la vânătoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...