Un expert australian comentează moțiunea „E OK să fii alb” respinsă de Canberra: Teama de „a fi alb” în Asia-Pacific este o obsesie a clasei politice din Australia
Senatul australian a respins luni în extremis, cu doar trei voturi diferență, o moțiune ce condamnă „rasismul împotriva albilor.” Propunerea legislativă intitulată „It’s OK to be white” a fost depusă de Pauline Hanson, lidera formațiunii anti-imigranți One Nation, care a deplâns „creșterea deplorabilă a rasismului împotriva albilor și a atacurilor asupra civilizației occidentale.” Analiștii au fost surprinși de numărul mare de parlamentari, inclusiv din partea partidului de guvernamânt, care au sprijinit moțiunea depusă de Hanson. Dar este Australia, una dintre cele mai de succes societăți multiculturale din lume, o țară rasistă?
Problema, așa cum a explicat pentru G4Media.ro un profesor australian, esta mai degrabă a politicienilor de la Canberra. Binoy Kampmark crede că „teama de a fi marginalizat și de a fi alb în Asia-Pacific este o obsesie îndelungată a clasei politice din Australia.”
Vorbind înainte de votul din Senat, Hanson a declarat că „oamenii au dreptul să se mândrească cu trecutul lor cultural, fie că sunt negri, albi sau tărcati… Dacă nu putem fi de acord cu acest lucru, cred că este sigur să spunem că rasismul anti-alb există și este cu adevărat raspândit în societatea noastră.”
„Sper că Senatul va face astăzi un lucru rezonabil sprijinind această moțiune. Oricine acordă atenție știrilor sau își petrece timpul pe media socială trebuie să recunoască faptul că a existat o creștere a rasismului împotriva albilor și o creștere a atacurilor asupra idealurilor fundamentale ale civilizației occidentale,” a afirmat Hanson.”De asemenea, sper că Senatul să facă ceea ce este corect și să recunoască că într-adevăr este OK să fii alb. O astfel de propoziție simplă ar trebui să fie de la sine înțeleasă, dar bănuiesc că mulți membri din acest for ar avea probleme ca să o spună,” a adăugat ea.
Moțiunea lui Hanson a fost învinsă la limită, cu 31 împotrivă și 28 pentru. Laburiștii și Verzii au votat împotriva documentului, în timp ce mulți senatori guvernamentali din coaliția formată din Partidul Liberal și Partidul Național au votat în favoarea lui.
Criticii au respins moțiunea depusă de Hanson ca fiind o altă încercare de a atrage atenția asupra ei, după ce anul trecut lidera One Nation a apărut în Senat purtând burka, un veștmânt tradițional purtat în general de femeile arabe.
Unul dintre cei care s-au opus proiectului de lege, senatorul Derry Hinch de la Partidul Justiției, a numit-o „o cascadorie menită să atragă titluri în ziare.” Acesta a spus că Hanson s-a aflat „într-o cursă” cu un alt coleg de-al ei (senatorul Fraser Anning) pentru a vedea „cine poate fi cel mai mare, cel mai zgomotos și cel mai rasist bigot” care ajunge primul „pe fundul canalului colector… Aș spune că acest tip de rasism este nu numai greșit, dar poate fi și periculos.”
La rândul său, liderul Verzilor, Richard Di Natale, a criticat inițiativa. „Nu doar că este bine să fii alb în Australia, este de fapt un bilet câstigator la loto. Uitați-vă în jurul acestui for și observați câte fețe nu sunt albe,” a spus el. „Realitatea este că sloganul este bine să fie alb are o lungă istorie în mișcarea supremasistă albă, din care ambii clovni își iau cea mai mare parte a materialului lor,” a afirmat politicianul referindu-se la Hanson și Anning.
Di Natale a declarat că „comunitatea engleză albă privilegiată” ocupă poziții de putere – inclusiv în Senat – în timp ce australienii aborigeni „sunt mai susceptibili să moară mai tineri, să fie închiși,” iar africanii „au șanse mai mari să experimenteze rasismul.”
Cu toate acestea, un număr mare de politicieni din coaliția de guvernământ au susținut moțiunea. Printre cei 28 de senatori care au votat în favoarea documentului a fost primul parlamentar din Australia de origine africană, Lucy Gichuhi, născut în Kenya. Alți politicieni din guvern care au susținut moțiunea au fost vicepreședintele Senatului și ministrul Comerțului, Simon Birmingham, ministrul Afacerilor Indigene, Nigel Scullion, și vicepreședintele Partidului Național, Bridget McKenzie.
După votul lor din Senat în favoarea documentului depus de Hanson, miniștrilor li s-a cerut demisia. Scullion, în special, a fost criticat pentru susținerea moțiunii, iar Luke Pearson, fondatorul influentului grup anti-rasism IndigenousX (https://indigenousx.com.au/), i-a solicitat să plece din guvern (Scullion, un senator alb ce reprezintă Northern Territory, este ministrul Afacerilor Indigene din 2013).
Relatând despre inițiativa legislativă, BBC a afirmat că expresia „It’s OK to be white” (Este bine să fii alb) a fost popularizată online de grupurile de extremă dreapta. Afișe și pancarte inscripționate cu această frază au apărut în tot felul de locuri publice după ce a fost creată de trolii de pe site-ul 4chan, provocând indignare. Includerea sa în moțiunea depusă de Hanson a fost considerată o susținere indirectă a activistei canadiene Lauren Southern, care a purtat un tricou inscripționat cu aceste cuvinte atunci când a vizitat Australia în iulie. În luna martie, lui Southern i-a fost refuzată intrarea în Marea Britanie pe motiv că acțiunile ei „reprezintă o amenințare la adresa intereselor fundamentale ale societății.”
Ziariștii de la The Telegraph au scris că, deși unul din doi australieni are un părinte născut în străinătate, inegalitatea rasială și discursul public în această chestiune sunt tensionate. Felul în care Australia a tratat populația indigenă a constituit de mult timp un subiect istoric și politic controversat.
Populația aborigenă, care a ocupat actuala Australie de 50.000 de ani, a fost deposedată de pământurile sale în urma sosirii coloniștilor britanici, în urmă cu două secole. Aborigenii sunt în prezent printre cei mai dezavantajați australieni. În momentul sosirii coloniștilor europeni, se crede că existau în jur de un milion de aborigeni, dar ei reprezintă acum doar aproximativ trei procente din totalul populației de 25 de milioane.
Ce crede un expert australian
Într-un comentariu pentru G4Media.ro, Binoy Kampmark, care este lector la RMIT University în Melbourne si editor colaborator la CounterPunch, a încercat să explice ce repreyinta moțiunea depusă de Pauline Hanson și care este impactul acesteia asupra societății australiene. Expertul, care are un doctorat în istorie de la University of Cambridge și studiază și scrie articole pe teme legate de diplomație, relații internaționale, instituția războiului, drept și istorie modernă, a afirmat următoarele:
„Moțiunea a fost votată în funcție de indicațiile primite de la biroul Procurorului General. Acesta a pretins că nu a știut că a fost trimis acel mesaj care, mai mult sau mai puțin, a explicat membrilor coaliției guvernamentale (partidele Liberal și Național) să fie de acord cu propunerea lui Pauline Hanson.
Este demn de remarcat faptul că diferiți membri ai coaliției de guvernământ nu au avut nicio problemă ca să voteze pentru moțiune, în ciuda ignorării semnificației sale. Dacă ținem cont de părerile lor, a fost ceva la care nu ar trebui să i se acorde prea multă atenție.
Senatorarea laburistă Penny Wong a explicat membrilor Senatului că originile expresiei „Este OK să fii alb” pot fi găsite la grupurile de extremă-dreapta din SUA care caută să recruteze noi membri, precum KKK, neo-naziști și așa mai departe.
Natura conștiinței „albe” este încă puternică în Parlamentul australian. În ciuda felicitărilor proprii legate de faptul că Australia este o societate multietnică, clasa politică rămâne în continuare albă. Există excepții, dar acestea servesc doar pentru a demonstra că oamenii cu diferite origini etnice nu văd politica ca fiind cea mai bună cale de a contribui la societatea australiană.
În mod firesc în acest context, prima inițiativă legislativă adoptată de Parlamentul australian în 1901 a fost Immigration Restriction Act, care a devenit cunoscută sub numele de politica Australiei albe. Frica de a fi marginalizat și de a fi „alb” în Asia-Pacific este o obsesie îndelungată a claselor politice din Australia.”
Surse: The Guardian, BBC, The Telegraph, news.com.au
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii