EXCLUSIV Un expert din Parchetul General a postat pe contul său de Facebook fotografii în care face un semn obscen la adresa unei copii a lui Donald Trump și imită salutul nazist lângă figura din ceară a lui Adolf Hitler: A fost o glumă, le șterg imediat. Cum se face acest lucru?
Marius Florin Medrea, un expert din Parchetul General, este pasibil de dosar penal după ce, în 2017, a postat pe contul său de Facebook o fotografie în care imită salutul nazist. Conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, rețeaua de socializare este spațiul public, iar legea prevede că răspândirea de simboluri fasciste, inclusiv formule de salut, constituie infracțiune. Contactat de G4Media.ro, Medrea a declarat că fotografia a fost o ”glumă” făcută într-un muzeu cu figuri din ceară din Italia, și, ulterior, a șters-o, alături de o alta, în care făcea un semn obscen la adresa unei copii a lui Donald Trump. Parchetul General a refuzat să comunice dacă va fi demarat un dosar penal în cazul angajatului său.
Cele două fotografii făceau parte dintr-un set mai mare, realizat în timpul unei vizite a lui Medrea la muzeul italian, în 2017. Ulterior discuției cu reporterul G4Media.ro, el le-a scos de pe contul de Facebook. ”A fost o glumă, le șterg imediat. Cum se face acest lucru?”, a fost reacția lui Medrea când a fost întrebat de reporterul G4Media.ro despre cele două fotografii.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, ”Răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.” Prin simboluri fasciste, în ordonanță, se înțeleg ”drapelurile, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele”.
La întrebarea G4Media.ro dacă vreuna dintre cele două fotografii constituie încălcare a vreunei legi penale, Parchetul General, angajatorul lui Medrea, a răspuns că ”excede competenței noastre formularea oricărui comentariu sau punct de vedere ce ar putea fi asimilate unei consultații juridice”. De asemenea, la întrebarea dacă va fi demarat un dosar penal pe tema acestor poze, răspunsul a fost că o informație de acest gen nu poate fi comunicată.
Marius Florin Medrea lucrează în Parchetul Genral din anul 2008, fiind angajat prin concurs. El ocupă, în prezent, funcția de expert gradul 1A la Biroul administrativ și întreținere-deservire al Serviciului Administrativ-întreținere-deservire din cadrul Departamentului Economic-Financiar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Parchetul General).
Conform unei informații G4Media.ro, Medrea a comis, în trecut, un accident rutier mortal. ”Da, în 1999, în București. Am primit o pedeapsă cu suspendare”, a declarat expertul. La acel moment, acesta era angajat al uneia dintre unitățile de parchet din Brașov, unde procuror, între 1995 și 2006, era și actuala șefă a Parchetului General, Gabriela Scutea.
Aceasta ocupa funcția de procuror-șef adjunct al Parchetului General, responsabilă inclusiv pe relația resurse umane, la momentul angajării lui Medrea, în 2008. Conform Parchetului General, la momentul concursului, Medrea nu avea mențiune în cazier, cel mai probabil pentru că aceasta fusese ștearsă prin reabilitare judecătorească.
”Suntem cunoștințe vechi”, a afirmat Medrea despre relația pe care o are cu Gabriela Scutea, fără a intra în detalii. Referitor la acest aspect, Biroul de Presă al Parchetului General a transmis că ”excede competenței noastre formularea unui răspuns la o întrebare care nu vizează activitatea instituției”.
Erata. Intr-o precizare trimisa ulterior publicarii acestui articol, Parchetul General a transmis ca, „Anterior ocupării prin concurs, în 2008, a postului de referent cu studii medii la Serviciul administrativ, întreținere-deservire, transport și protecția muncii din cadrul Departamentului economico-financiar și administrativ al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, persoana la care faceți referire în solicitare nu a fost angajată în nici o altă unitate de parchet din cadrul Ministerului Public. Prin urmare, modalitatea de angajare în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a fost transferul din vreuna dintre unitățile de parchet din Brașov, astfel cum rezulta fara echivoc din verificarea documentelor de resurse umane”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
37 comentarii