G4Media.ro

Un expert ISW critică dur politicienii americani și europeni pentru disputele legate…

Photo by Roman PILIPEY / AFP

Un expert ISW critică dur politicienii americani și europeni pentru disputele legate de ajutorul acordat Ucrainei: „Generația celui de-al Doilea Război Mondial ar fi îngrozită de voi”

Actuala generație de politicieni americani și europeni ar trebui să ia exemplu de la predecesorii lor care au câștigat cel de-al Doilea Război Mondial și să ajute mult mai decisiv Ucraina să câștige, fără să se gândească „cum va răspunde Putin?”. Acest apel a fost făcut de un cercetător senior la Institutul pentru Studiul Războiului, generalul-locotenent american în retragere James Dubik, scrie BBC.

„Cei care au luptat și apoi au construit Europa pe care cei mai mulți dintre noi au moștenit-o ar fi îngroziți astăzi de faptul că prea mulți dintre liderii și cetățenii Americii nu sunt dispuși să sprijine Ucraina”, scrie militarul și filosoful James Dubik.

Americanul Dubik a făcut aceste comentarii după decizia Congresului de a exclude ajutorul pentru Ucraina. Criticile sale vizează inițial politicienii americani, dar se extind apoi și la cei europeni.

„Statele Unite, NATO și alți aliați trebuie să sprijine Ucraina pentru a se asigura că crimele lui Putin nu rămân nepedepsite. O astfel de sarcină ar fi fost perfect clară pentru predecesorii noștri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar se pare că prea mulți dintre liderii americani de astăzi cedează în fața celor patru provocări cu care se confruntă”, scrie expertul ISW.

În primul rând, în opinia sa, Ucraina ar trebui să continue să fie ajutată până când va alunga trupele lui Putin de pe teritoriul său.

„Putin nu va pune capăt războiului decât dacă va fi forțat să o facă. Având în vedere starea precară a trupelor rusești, el abia rezistă din punct de vedere militar și se bazează pe faptul că fluxul de ajutor din partea SUA și NATO către Ucraina va începe să se reducă. Prin tăierea ajutorului acordat Ucrainei, Congresul SUA îl ajută direct pe Putin în demersul său de a diviza alianța”, scrie Dubik.

În al doilea rând, aliații occidentali ar fi trebuit să înceapă de mult timp să ofere rapid Ucrainei toate armele necesare, și nu să ezite luni de zile.

„Putin nu poate extinde scara războiului, abia se menține în defensivă […] contraofensiva [ucraineană] ar fi mult mai puternică și, poate, ar merge mai repede dacă aliații ar renunța la temerile autoinventate cu privire la ce poate face Rusia și ar planifica livrările pe baza a ceea ce trebuie să facă ucrainenii”, spune generalul-locotenent în retragere.

A treia și a patra sarcină, în opinia sa, sunt asistența economică pentru Ucraina în timpul războiului și pregătirea pentru a contracara acțiunile subversive ale Rusiei lui Putin după încheierea războiului.

„Puneți capăt acestui război înainte ca el să devină mai mare. Poate credeți că este dificil, dar apoi poate fi și mai rău. Lumea are nevoie de conducerea americană – așa că fiți un lider!”, mai scrie acesta.

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Daca occidentul nu suprima din fasa aceasta incercare de a schimba ordinea mondiala post WW2 bazata pe dreptul natiunilor la suveranitate, ne vom trezi si cu alte tari incercand sa isi creeze „sfere de influenta” pe spinarea altor tari.
    Sa ne aducem aminte cum a inceput WW2. La o saptamana de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, Rusia si Germania au inceput invazia tarilor care intrau in sfera lor de influenta. Occidentul a fost incapabil sa apere toate tarile vizate de invazie. Mai mult, pentru a invinge „raul cel mare”, nazistii, occidentul a trebuit sa inchida ochii fata de actiunile Rusiei. Istoria se poate repeta. Rusia intarita de o eventuala restaurare a fostei zone de influenta ar putea fi lasata tacit sa faca ce vrea cu Europa de est, in contextul in care americanii ar fi ocupati cu un conflict paralel cu China. Iar China ar fi cu atat mai greu de invins daca ar avea o Rusie aliata, in forma, cu puterea militara nestirbita.

  2. Este într-adevăr șocant, doar că Rusia încă nu a atacat Berlin și Londra cu Kinjal-uri și China încă nu a pulverizat zona Los Angeles – San Francisco. Atunci toți șoșocii, trumpistii și alte ingerințe ale Rusiei si Chinei in afacerile interne ale țărilor democratice ar fi spulberate.