G4Media.ro

Un expert ONU concluzionează că minoritatea uigură din regiunea Xinjiang a fost…

sursa foto: Captură video

Un expert ONU concluzionează că minoritatea uigură din regiunea Xinjiang a fost suspusă la „muncă forțată”

Este „rezonabil să se concluzioneze” că în regiunea Xinjiang, în vestul Chinei, a avut loc munca forțată a membrilor grupurilor minoritare, a declarat expertul principal al ONU în materie de sclavie într-un raport publicat în această săptămână, ceea ce a provocat un răspuns vehement din partea Beijingului, relatează Reuters.

Constatările s-au bazat „pe o evaluare independentă a informațiilor disponibile”, a declarat raportorul special al ONU pentru formele contemporane de sclavie, Tomoya Obokata, într-un raport pe care l-a distribuit marți pe contul său de Twitter.

„Raportorul special consideră că este rezonabil să se concluzioneze că munca forțată în rândul minorităților uigure, kazahe și a altor minorități etnice în sectoare precum agricultura și industria prelucrătoare a avut loc în Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang din China”, se arată în raport.

China respinge toate acuzațiile de abuzuri împotriva uigurilor și a altor grupuri minoritare musulmane din Xinjiang.

Raportul, datat 19 iulie, este disponibil publicului într-o bibliotecă de documente a ONU.

Potrivit raportului, în Xinjiang există două sisteme distincte „impuse de stat”: un sistem de centre de educație și formare profesională, în care minoritățile sunt „reținute și supuse” la stagii de lucru, și un sistem de reducere a sărăciei prin transfer de forță de muncă, care implică lucrători din mediul rural.

„În timp ce aceste programe pot crea oportunități de angajare pentru minorități și pot spori veniturile acestora, așa cum susține guvernul, raportorul special consideră că indicatorii de muncă forțată care indică natura involuntară a muncii prestate de comunitățile afectate au fost prezenți în multe cazuri”, se arată în raportul de 20 de pagini, care a abordat, de asemenea, probleme și preocupări contemporane legate de sclavie în alte țări.

Miercuri, ministerul chinez de externe a reiterat negarea de către Beijing a existenței muncii forțate în Xinjiang, a apărat situația Chinei în ceea ce privește protecția drepturilor lucrătorilor și a criticat puternic concluziile raportului.

„Un anumit raportor special alege să creadă în minciunile și dezinformările despre Xinjiang răspândite de SUA și de alte câteva țări occidentale și de forțele anti-China”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei ședințe zilnice de informare la Beijing.

Raportul lui Obokata este separat de un raport foarte așteptat privind drepturile omului în Xinjiang, pregătit de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite, Michelle Bachelet, care s-a angajat să îl publice înainte de a-și părăsi funcția la sfârșitul acestei luni.

Reuters a raportat luna trecută că China a încercat să o împiedice pe Bachelet să își publice raportul, citând o scrisoare chineză analizată de Reuters și de diplomați care au primit-o.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cui naiba ii pasa de gunoaiele de la ONU, CEDO si CNCD.

  2. Ce efecte va avea concluzia asta? :)))

    • E ok, ganditul nu este pt toata lumea. Mi-ai confirmat ca nu ai inteles sensul intrebarii.

      Asta e tot ce ai putut mai bun :)))

  3. Capitala mondiala a videoceatului protesteaza impotriva acestor abuzuri.

  4. Se da bacalaureatul acum, mai „redacția”. Dacă ați fi promovat examenul ați fi știut ca în limba romana un expert „conchide”. Râde și Vanghelie de romgleza voastră!

  5. „Suspusa”, „suprapusa”, „interpusa”… tot aia o fi…

  6. Daca erau musulmani adevarati, paraseau China. Xi cu Ali nu se pupa …