Un fake-news care face înconjurul Europei: românii care fură copii / Fotografiile a cinci hoți de buzunare din Iași apar periodic în diferite orașe europene / ”Niște nenorociți. Sunt români și fură copii”
„Ascultați bine, pentru că acest mesaj este important. Cinci persoane, trei femei și doi bărbați, circulă cu o mașină, să fure copii. În Via Medaglie d’oro au luat un copil. Fără să fiu sigur, nu aș fi făcut acest videoclip. Persoane pe care le cunosc l-au văzut pe tatăl sau pe mama acestui copil în timp ce îl recuperau din mașină”.
Un clip video publicat în ultimele ore pe TikTok de o femeie din Catania pe profilul său a devenit viral, relatează site-ul italian meridionews.it, care vorbește despre un fake-news ce a ajuns până în peninsulă.
Peste zece mii de distribuiri și zeci de mii de like-uri a primit autorul pentru mesajul despre care se precizează că este ”foarte important”.
Potrivit declarației femeii cfare a postat mesajul, un grup de persoane s-a apropiat de un copil în apropierea unei școli din Catania. O presupusă răpire a fost întreruptă doar de intervenția unuia dintre părinți. Știrea, verificată de MeridioNews, nu a fost însă confirmată însă de poliție.
În scurt timp, acestei înregistrări i s-au alăturat altele în care se văd chiar și chipurile celor cinci presupuși hoți de copii: doi bărbați și trei femei.
„Sunt români și fură copii, aveți grijă cu copiii voștri. Este un lucru sigur și cert, nu este ceva făcut pentru a obține acțiuni”, a comentat o femeie într-un alt videoclip.
Pe lângă TikTok, lanțul de mesaje despre presupușii hoți a devenit viral și în grupurile de WhatsApp. În mai multe mesaje audio, femeile, în dialect catanez, povestesc presupuse încercări de apropiere de copii din partea persoanelor prezentate în fotografii.
”Femeia din mijloc avea un bomfaier”, scrie într-unul dintre aceste mesaje. ”A oprit-o pe Francesca în timp ce aceasta era cu copilul. Nenorociți, nenorociți! Ea a spus că vrea să o ducă cu mașina. A fost insistentă, dar ea a înțeles situația și a plecat”, scrie altcineva.
Relatări complet false care fac referire la o farsă devenită virală în diferite părți ale Europei.
Persoanele înfățișate în fotografie sunt cinci hoți de buzunare. Chipurile lor au apărut pentru prima dată pe site-ul Ziarul de Iași, într-un articol, publicat în anul 2021. Se scria acolo despre hoții de buzunare și nu facea nicio referire la răpiri. .
Fotografia incriminată apare și pe pagina românească de Facebook ”Caricatura Zilei”. O postare care datează din 2016 în care, pe lângă fotografie, cititorii sunt sfătuiți să se ferească de persoanele din imagine pentru că sunt hoți de buzunare care acționează în autobuze și tramvaie.
Aceeași fotografie a circulat apoi în România, pe Facebook. Pe un grup din comuna Zagăr, județul Mureș, se atenționa populația să fie foarte atentă la aceste persoane, pentru că „ia copii și îi vinde pentru organe”.
Site-ul danez TjekIt a prezentat și el, în trecut acceași poveste. Și în Danemarca, fotografia cu hoții de buzunare români a devenit virală, declanșând un lanț care a tras un semnal de alarmă cu privire la răpirile de copii în orașul Taastrup, o suburbie situată la 18 kilometri vest de centrul orașului Copenhaga.
O copie identică a ceea ce s-a întâmplat la Vilnius, capitala Lituaniei, și în Croația. Și aici s-a răspândit știrea despre un presupus grup de infractori specializați în răpirea de tinere victime.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii