Un fenomen de albire a coralilor, detectat în Marea Roşie pe fondul creşterii temperaturii apei
Specialişti în ecologie şi cercetări marine din Israel au detectat o albire semnificativă a coralilor în nordul Golfului Aqaba din Marea Roşie, în largul coastei celui mai sudic oraş din Israel, Eilat, a anunţat marţi Autoritatea pentru Natură şi Parcuri (NPA) într-un comunicat, transmite agenţia Xinhua, citată de Agerpres.
Într-un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Ecology and Environment, cercetătorii de la NPA şi de la Institutul Interuniversitar pentru Ştiinţe Marine din Eilat au arătat că, pentru prima dată, coralii din Golful Aqaba şi-au pierdut culorile naturale din cauza temperaturii apei care a atins un nivel fără precedent, cauzat de căldura extremă din vara aceasta.
Cercetătorii au observat că temperatura apei a atins 31,9 grade Celsius în timpul verii, cu maxime zilnice de peste 30 de grade timp de două luni consecutive.
Coralii afectaţi de fenomenul de albire nu sunt morţi, însă riscă să moară de foame din cauza unei perturbări a procesului de fotosinteză.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, fenomenul de albire evidenţiază sensibilitatea şi fragilitatea recifelor de corali. Când temperatura apei depăşeşte un prag critic, simbioza dintre corali şi micile alge Zooxanthellae care trăiesc în interiorul lor încetează, ceea ce conduce la ejectarea algelor din corali, au explicat cercetătorii.
Numeroase studii anterioare au arătat că aceşti corali din Golful Aqaba se remarcă prin rezistenţa lor naturală unică în faţa creşterii temperaturii apei mării şi a fenomenului asociat de albire a coralilor. Acest lucru se datorează proceselor de selecţie pe termen lung din strâmtoarea Bab el-Mandab, în urma cărora doar coralii cu rezistenţă ridicată la căldură reuşesc să migreze din Oceanul Indian în Marea Roşie.
Cercetătorii au constatat că încărcătura termică cumulată care a afectat recifele din Eilat în cursul verii a fost de 3,75 ori mai mare comparativ cu pragul peste care apar evenimente grave de albire în alte recife din întreaga lume.
Aceasta înseamnă că, deşi rezistenţa coralilor din Golful Aqaba este unică, se pare că există o linie roşie, care de această dată a fost depăşită în mod alarmant.
În urma acestor constatări, NPA a început să studieze amploarea fenomenului şi rata de recuperare şi mortalitate a coralilor afectaţi de albire.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.