Un fenomen pe piața imobiliară: Dezvoltatorii reziliază antecontractele, chiar dacă au încasat banii integral. Motivul: Pentru profituri mai mari după ce prețurile pe metru pătrat au crescut și cu 50%
În ultima perioadă, pe piața imobiliară s-au înregistrat mai multe cazuri în care dezvoltatori imobiliari și-au anunțat clienții că reziliază promisiuni/antecontracte de vânzare-cumpărare încheiate în urmă cu un an sau doi, preferând, chiar, să achite despăgubiri de mii de euro, după cum rezultă din cazurile documentate de G4Media.ro. Motivul este strict legat de profit: prețurile au crescut și vânzătorii vor să facă mai mulți bani.
Efectele acestor decizii cinice sunt, însă, dramatice pentru familiile ce așteaptă să facă un asemenea pas, fiind afectate și băncile care au acordat credite pentru parafarea afacerilor. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis că aceste situații sunt de competența instanței de judecată.
Într-un articol publicat recent de presa din Iași sunt documentate mai multe cazuri de persoane care au semnat promisiuni sau antecontracte de vânzare-cumpărare pentru achiziția de case sau apartamente, unele mai vechi de doi ani, plătind chiar și suma integral, și s-au trezit că dezvoltatorii le-au anunțat că reziliază înțelegerile și le dau banii înapoi.
Dezvoltatorii fac acest lucru pentru a-și spori profitul: în trecut, prețul pe metru pătrat era de 1.000 de euro, iar acum a ajuns la 1.400-1.500 de euro. „Am achitat 50.000 de euro pentru un apartament de 64 mp, în 2020, dintr-un total de 60.000. Trebuia să fie finalizat în aprilie 2021, mai aveam doar 10.000 de euro de plătit. Acum, dezvoltatorul a anulat contractul, mi-a returnat banii și urmează să vândă la 1.500 de euro/mp același apartament amenajat de către mine”, a declarat un client pentru Reporter de Iași, adăugând că, pentru a păstra contractul, dezvoltatorul i-a cerut, în total, încă 30.000 de euro.
”Am întrebat de ce fac asta. Avocatul lor mi-a zis că este o strategie a dezvoltatorului, că și-o asumă”, a mai spus ieșeanul, în timp ce alt dezvoltator din oraș, care a luat decizii similare, a transmis că nu dorește să comenteze situația.
Un alt caz: un medic stomatolog care a fost anunțat că dezvoltatorul căruia i-a achitat integral, în 2018, un apartament de 3 camere, tot în Iași, încearcă să rupă contractul: „M-a anunțat că nu mai sunt prețurile de atunci de când am semnat, dar toată această întârziere nu îmi poate fi imputată. Eu am dat toți banii, el a construit cu banii mei și acum vrea să facă profit mai mare.”
De cele mai multe ori, dezvoltatorii justifică decizia de reziliere prin faptul că, în 2021, prețurile la materialele de construcții au crescut foarte mult, ceea ce le permite să schimbe termenii înțelegerilor. Nu întodeauna, însă, este vorba de imobile care au fost construite cu materiale scumpite – pur si simplu, vânzătorii au observat oportunitatea de a face mai mulți bani și reziliază înțelegerile, preferând, în mod cinic, să plătească despăgubiri de mii de euro pentru un apartament, știind că, apoi, vor încasa, din revânzare, zeci de mii de euro.
Fenomenul este cu atât mai frustrant pentru cumpărători care se simt înșelați deoarece imobilele au fost ridicate cu banii lor, achitați la momentul semnării promisiunilor/antecontractelor. În plus, pentru altă achiziție, au nevoie acum de mai mulți bani.
”Am auzit de două proiecte în care dezvoltatorii au procedat în acest mod. Se creează diferite probleme, inclusiv băncilor care au oferit credite vânzătorilor, iar contractele pică. Ca să se asigure, cumpărătorii ar trebui să intabuleze la Cadastru respectivele antecontracte sau promisiuni”, a declarat Emilian Tarcan, reprezentant al agenției imobiliare Casa Albă din Iași.
Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis că aceste litigii sunt de competența instanțelor de judecată, promisiunile de vânzare-cumpărare/antecontractele încheiate în fața notarului ”având putere de lege între părțile contractante”.
Autoritatea a adăugat, totuși, că din verificările efectuate în teritoriu, a existat o situație, în Timiș, în care dezvoltatorul nu a livrat imobilul la data convenită, reziliind unilateral contractul și, deși acesta prevedea ca, într-un asemenea caz, să achite clientului dublul avansului încasat, nu a făcut acest lucru. Drept urmare, comisarii din Timiș au amendat dezvoltatorul cu 5.000 de lei și au dispus ca acesta să achite dublul avansului primit la momentul semnării antecontractului de vânzare-cumpărare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii