G4Media.ro

Un fost agent al poliției secrete STASI, condamnat de justiția germană la…

sursa foto: sandiegored.com

Un fost agent al poliției secrete STASI, condamnat de justiția germană la 10 ani de închisoare, pentru că a ucis un polonez care voia să fugă în Occident

Un tribunal german a condamnat luni un fost agent al STASI, poliția politică a RDG comunistă, la zece ani de închisoare pentru uciderea unui polonez care voia să fugă în Occident în urmă cu 50 de ani, într-o hotărâre cu semnificație istorică, transmite agenția AFP.

Tribunalul din Berlin este are convingerea, dincolo de orice dubiu, că Martin Naumann, în vârstă de 80 de ani, a fost responsabil pentru uciderea prin împușcare a bărbatului de 38 de ani în timp ce încerca să fugă prin punctul de trecere a frontierei Friedrichstrasse din Berlin în 1974, a declarat președintele tribunalului, Bernd Miczajka.

Deși persoana care a tras și care avea 31 de ani la acea vreme nu a acționat „din motive personale”, el a „executat fără milă” un act „planificat de STASI”, temuta poliție secretă est-germană din timpul Războiului Rece, a explicat judecătorul.

Procurorul german ceruse 12 ani de închisoare pentru fostul locotenent, care este acum pensionar.

Naumann a respins acuzația prin intermediul avocaților săi, care au cerut achitarea sa pe motiv că nu existau suficiente dovezi că el ar fi fost persoana care a tras. Naumann nu a vorbit niciodată în fața judecătorilor.

Potrivit Danielei Münkel, șefa arhivelor poliției secrete din Berlin, verdictul de luni îl face primul fost ofițer al poliției secrete din fosta Germanie de Est comunistă condamnat pentru crimă.

Parfum de Război Rece

De la începerea sa în martie, acest proces a aruncat țara înapoi în Războiul Rece, o perioadă în care Germania a fost împărțită în două de Cortina de Fier între RFG în vest și RDG în est.

Este punctul culminant al deceniilor de investigații minuțioase, uneori abandonate și apoi redeschise, inclusiv din partea poloneză.
Ea a fost posibilă doar prin apariția unor noi informații găsite de doi istorici germani și polonezi în arhivele STASI în 2016, care îl leagă pe Naumann de moartea fugarului, și prin descoperirea unor noi martori potențiali.

Czeslaw Kukuczka, care visa la o viață în „lumea liberă”, a fost unul dintre cei cel puțin 140 de oameni care au murit între 1961 și 1989 încercând să treacă Zidul Berlinului.

La 29 martie 1974, el pătruns cu o bombă falsă în ambasada poloneză din fostul Berlin de Est comunist pentru a forța plecarea sa în Occident.

Alertată de Polonia, poliția secretă germană l-a făcut să creadă că eliberarea sa a fost acceptată. Dar tocmai când bărbatul credea că a reușit să evadeze după ce a trecut prin două puncte de control fără incidente, agentul Naumann l-a împușcat mortal, un act pentru care a fost decorat ulterior.

“Ultima verigă”

Czeslaw Kukuczka, angajat al unei companii de construcții, avea trei copii care s-au constituit parte civilă, dar nu au participat la proces.

Avocatul fiicei sale, Hans-Jürgen Förster, care consideră că acuzatul este „ultima verigă a unui lanț de comandă”, a depus o cerere pentru ca ancheta să fie extinsă pentru a-i include pe toți cei decorați de regim pentru moartea lui Kukuczka.

În anii 1990, un total de 251 de persoane au fost acuzate de infracțiuni comise în numele STASI, potrivit arhivelor guvernamentale.

Două treimi dintre acestea, inclusiv mulți executanți, cum ar fi polițiștii de frontieră, au fost achitați sau acuzațiile împotriva lor au fost retrase, majoritatea din lipsă de probe sau mărturii.

Doar 87 au fost condamnați, cei mai mulți dintre ei la pedepse ușoare.

Nici Erich Mielke însuși nu a putut fi condamnat pentru activitățile sale în calitate de șef al STASI din 1957 până în 1989, din cauza lipsei de probe suficiente.
Cu toate acestea, la 26 octombrie 1993, el a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru uciderea a doi polițiști în 1931, când era un tânăr activist comunist.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...