Un fost asociat al lui Strutinsky vrea să facă PUG-ul Constanței: Traian Petrescu a dat acord de mediu pentru City Park Mall, a girat ”orașul lacustru” al lui Mazăre și turnuri de 35 de etaje
Un fost șef de la Mediu, care a dat undă verde construirii City Park Mall în inima celui mai mare parc al Constanței, vrea să facă PUG-ul Constanței, transmite Info Sud-Est.
Traian Petrescu a fost asociatul lui Sorin Strutinsky și, în calitate de expert pe Mediu, a întocmit rapoartele de specialitate pentru PUZ-ul construirii unui oraș în miniatură deasupra lacului Siutghiol, unul dintre proiectele de suflet ale lui Radu Mazăre.
Tot Petrescu a scris rapoartele de mediu pentru PUZ Mamaia Beach, un complex rezidențial gigant prin care urmau să fie construite turnuri de peste 30 de etaje în marginea plajei.
Firma cu care Petrescu s-a înscris la licitația pentru PUG Constanța a proiectat un bloc pentru soția lui, construit la câțiva metri în fața altui bloc și a lăsat zeci de constănțeni fără lumina soarelui.
Acționar în 22 de firme
Petrescu este unul dintre foștii asociați ai afaceristului Sorin Strutinsky, condamnat definitiv pentru corupție la 10 ani și 8 luni de închisoare.
Pe vremea când conducea Agenția pentru Protecția Mediului, Petrescu a fost de acord cu construirea unui mall de aproape 3 hectare în cel mai mare parc al Constanței. Aproape 400 de arbori de pe 5,2 hectare de verdeață au fost tăiați atunci, iar în locul lor a apărut City Park Mall.
Petrescu a semnat acordul de mediu pentru firma Holland Development, deținută de Valentin Ionescu, un prieten al trioului Sorin Strutinsky-Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu, condamnat la rândul său, definitiv, în Dosarul Retrocedărilor, la 5 ani de închisoare. Judecătorii Curții Supreme au stabilit că Valentin Ionescu și societatea sa, Holland Development, erau una dintre interfețele grupului infracțional organizat.
Traian Petrescu a declarat pentru Info Sud-Est că nu a încălcat legea în momentul în care, fiind șef la Protecția Mediului, și-a dat acordul pentru defrișarea parcului și construirea unui mall pentru că terenul respectiv „era o proprietate privată, nu ma era parc”. Bucata de 5,2 hectare de parc a ajuns la societatea Holland Development printr-una dintre retrocedările lui Radu Mazăre, pentru care atât fostul primar, cât și administrator societății Valentin Ionescu sunt astăzi în închisoare. Iar terenul a redevenit ”parc”:
- ”Aprobarea pe care am dat-o la vremea respectivă pentru City Park Mall nu era pe niciun fel de parc, era pe o proprietate privată. Acolo fusese un restaurant, Bulevard. O autoritate nu poate să lucreze decât pe acte. La vremea respectivă faptul că era proprietate retrocedată și, atenție, era un restaurant (…) 500 și ceva de arbori? Nu, nu, așa ceva. Nu știu despre ce este vorba. Ăla era un acord făcut de experți, s-au făcut expertize (…) La vrea respectivă nu știam că ei (Holland Development, n.red.) erau în relații cu conducerea (…) În general pot să spun că dezvoltarea urbanistică a acestui oraș eu nu am agreat-o niciun moment și nu am fost de acord cum au dezvoltat-o urbaniștii, mă refer, nu pot să mă bag în partea de retrocedări, nu am avut nicio legătură, probabil că dacă aveam vreo legătură aveam și eu probleme, cum au avut ei, dar din punct de vedere urbanistic eu știu cum trebuie să arate un oraș”, a declarat fostul șef de la Mediu.
Traian Petrescu a fost asociat cu Sorin Strutinsky în societatea Energy Power Services, înființată în anul 2008 de Mihaela Elvira Chiriac (fostă Gherasim), o apropiată a lui Strutinsky, și dizolvată doar trei ani mai târziu. Petrescu a fost cooptat în firmă cu doar 9 zile înainte ca aceasta să fie radiată.
Traian Petrescu susține că în momentul în care a intrat în Energy Power nu știa că este asociat și Sorin Strutinsky, dar nu a negat că se cunosc.
. Citește articolul integral pe Info Sud-Est.
sursa foto: Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii