G4Media.ro

Un fost consilier al ministrului Tineretului și Sportului din Guvernul Dăncilă, în…

Sursa Foto: Facebook / Florin Ioan Chiș Mulcuțan

Un fost consilier al ministrului Tineretului și Sportului din Guvernul Dăncilă, în prezent vicepreședinte al Ligii Profesioniste de Box, a recunoscut la DNA că și-a cumpărat lucrarea de disertație la Universitatea ”Spiru Haret

Luna trecută, la Tribunalul București a fost înregistrat un dosar trimis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în care sătmăreanul Florin Ioan Mulcuțan Chiș recunoaște săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și dare de mită. Tot în aprilie, pentru fapte similare, a semnat un acord de recunoaștere și Sorin Nicolae Tivadar, până în 2020 agent la Penitenciarul Satu Mare. Cei doi ar fi cumpărat lucrări de licență/disertație întocmite anterior de alte persoane, apoi ar fi dat șpagă pentru a promova fraudulos examenele susținute la Universitatea ”Spiru Haret”.

Ei au fost de acord să fie condamnați la câte un an și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea unor drepturi.

Între martie și noiembrie 2018, Mulcuțan a fost consilier la cabinetul Ioanei Bran, ministru al Tineretului și Sportului din Guvernul Dăncilă. În prezent, este vicepreședinte al Ligii Profesioniste de Box din România. Într-o reacție pentru G4Media.ro, Mulcuțan a declarat referitor la semnarea acordului că ”Am făcut acest lucru ca să mă protejez. Nu vreau să dezvolt mai mult”. Tivadar nu a putut fi contactat, o reprezentantă a Penitenciarului Satu Mare transmițând că a ieșit la pensie.

Într-o adresă remisă G4Media.ro de DNA se menționează că ”În cursul anului 2019, cei doi inculpați ar fi remis unei persoane din conducerea unei universități bani și alte foloase necuvenite, pentru ca aceasta să le pună la dispoziție câte o lucrare de finalizare a studiilor (concepută de altcineva) și să intervină pe lângă cadre didactice din aceeași instituție de învățământ pentru ca inculpații să promoveze examenele de disertație și de licență.” Aflate pe rolul Tribunalului București, cele două dosare așteaptă ca acordurile de recunoaștere a vinovăției să fie admise de judecători pe data de 7 iunie 2023.

Ancheta din acest dosar a fost demarată, în 2019, de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care a efectuat zeci de percheziții în 13 județe și la Universitatea ”Spiru Haret”.

În 2022, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul București care, la rândul său, l-a trimis la DNA. DIICOT a comunicat G4Media.ro că, la momentul declinării, în dosar existau 65 de suspecți/inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, luare de mită, cumpărare de influență, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la insușirea, fără drept, în intregime sau în parte, a operei unui alt autor și prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, fals intelectual și abuz în serviciu. Aceștia ar fi fost implicați în fraudarea sesiunilor de licență și/sau master organizate pe parcursul anului 2019 la Spiru Haret.

În comunicatul remis presei https://www.diicot.ro/mass-media/2561-comunicat-de-presa-18-12-2019 pe 18 decembrie 2019, în ziua perchezițiilor, DIICOT transmitea că ”Pe parcursul anchetei au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți”.

În operațiunea frauduloasă ar fi fost implicați mai mulți profesori, dar și un prorector al instituției de învățământ superior: de exemplu, ”grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licență/master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atribuțiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenți/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licență).”

De-a lungul timpului, Universitatea ”Spiru Haret” a fost implicată în mai multe scandaluri legate de calitatea actului didactic, primind renumele negativ de ”fabrică de diplome”. De acest circuit ar fi beneficiat mulți politicieni, șefi din administrație sau chiar viitori magistrați.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. România se confruntă cu o problemă în ceea ce privește calitatea sistemului academic, unde grupări de indivizi necinstiți și oportuniști achiziționează titluri academice în mod fraudulos, de la nivelul de masterat până la doctorat. Universități precum Spiru Haret au profesori mediocri, care nu au competențe în limbi străine și care, în alte țări, nu ar fi fost în măsură să predea nici măcar la nivelul liceal. Intre timp ei obțin averi considerabile prin vânzarea diplomelor unor cocalari.

    • @Montaigne – Poti sa pui si diplomele de licenta la socoteala. Chiar daca par mai putin importante, de acolo pleaca totul.

    • „Grupari de indivizi necinstiti” isi cumpara diplomele. Saracii profesori, ei sunt 100% corecti si nu reusesc sa’i prinda p’aia care duc aceeasi lucrare de 25 de ori. Tu auzi ce spui? Adica sistemul e distrus de aia care cumpara. Dar aia care vand sau dau pe gratis? Dar de aia care se combina cu eleve? Dar de prezidentul al carui proiect e Romania educata semifalimentara? Dar de analfabetii pe care VOIT ii votati?

    • @Petru, ești un analfabet funcțional! În ceea ce privește tranzacțiile cu diplome universitare, ambele părți, atât cei care vând diplomele, cât și cei care le cumpără, poartă o responsabilitate. Te încurajez să recitești textul și să consulți periodic un manual de logică pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de gândire critică.

  2. Și ce? Tot guvernul PSDNL și-a luat diplomele contra-cost.

  3. A devenit o mandrie sa nu ai facultate zilele astea. mai ales Spiru Haret. O hartie nu te face mai destept.