G4Media.ro

Un fost deputat PDSR și o fostă inculpată în dosarul Bârsan, achitată…

Sursa: Colaj G4Media.ro

Un fost deputat PDSR și o fostă inculpată în dosarul Bârsan, achitată definitiv, pe lista celor 12 propuneri de numire în funcția de judecător, fără concurs, aprobată de CSM

Secția pentru judecători din CSM a hotărât, astăzi, 15 mai, să înainteze către Președintele României 12 propuneri de numire în funcția de judecător, fără concurs. Printre cei 12 viitori judecători regăsim un fost deputat PDSR (actualul PSD) și o fostă inculpată dintr-un dosar DNA, achitată definitiv, transmite clujust.ro

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat îndeplinite condiţiile de numire în temeiul art.33 ind. 1 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor de către 16 candidați.

Articolul 33 ind.1 prevede: ”Persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcția de judecător sau procuror și magistrat-asistent, care nu au fost sancționate disciplinar, au avut numai calificativul «foarte bine» la toate evaluările și și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de grad inferior.”

Dintre cei 16, secția pentru judecători din CSM a votat că 12 pot fi judecători, iar în cazul celorlalți patru a a hotărât respingerea cererilor de numire în funcţia de judecător.

Printre cei 12 se numără și Victor Ștefan Achimescu, în vârstă de 62 de ani, actual avocat în Baroul Olt. Acesta a fost deputat în perioada 1996-2000.

A intrat în Parlament pe listele PDSR, dar din iulie 1997 a fost independent. Contactat de Clujust.ro, Achimescu a spus că nu vrea să mai audă de politică în viața lui și că a fost o greșeală. ”Eu eram judecător și m-am lovit de tot felul de chichițe legislative și atunci m-am hotărât să intru în Parlament să fac o schimbare. A fost o greșeală. M-am întors acum la prima dragoste: magistratura”, ne-a spus Achimescu. Acesta ne-a lămurit că îndeplinește condiția din legea 303/2004 căci a fost judecător din 1984 până în 1996. Întrebat dacă a reintrat în magistratură acum pentru pensie, acesta a replicat nu este un om tocmai sărac, dar că în avocatură nu este stabilitate și este mult de umblat între instanțe. Achimescu va judeca la Tribunalul Ilfov.

La aceeași instanță urmează să fie numită, la propunea CSM, și Claudia Gherbovan Silinescu, avocata care a fost judecată în dosarul DNA cu judecătoarea Gabriela Bârsan. Anul trecut, inculpații din acel dosar au fost achitați definitiv. În esență, acuzațiile DNA se referau la faptul că judecătoarele Bârsan și Pușoiu ar fi primit diverse cadouri ca să favorizeze în procese firmele omului de afaceri Gabriel Chiriac.

Afaceristul i-ar fi plătit judecătoarei Pușoiu, prin intermediul avocaților Gherbovan Silinescu, o excursie în Malaezia și o petrecere la Marriott. Instanța, în cameră preliminară, a anulat mai multe probe cum ar fi convorbiri telefonice dintre judecătoarea Bârsan și avocata Silinescu despre plata biletelor de avion la Stuttgart.

Potrivit G4media.ro, magistrații au ajuns la concluzia că avocații afaceristului Chiriac i-au plătit judecătoarei Bârsan biletele de avion la Stuttgart din septembrie 2011. Există facturi achitate de avocata Gherbovan Silinescu pentru judecătoarea Bârsan. Judecătoarea a susținut însă că și-a achitat singură biletele, prin intermediul șoferului. Acesta a susținut că a dus un plic la Agenția de turism Marshall, dar nu ar fi știut ce era în el.

Iar avocata Silinescu a susținut că a plătit ea biletele ca să beneficieze de un discount acordat de agenția de turism casei ei de avocatură. Cu toate acestea, instanța a achitat-o pe judecătoare pentru infracțiunea de primire de foloase necuvenite, întrucât procurorii nu ar fi dovedit legătura dintre primirea banilor și încălcarea actului de serviciu în folosul omului de afaceri Gabriel Chiriac.

Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Năstase.

Pe lista de mai jos o regăsim și pe Mihaela Banu – consilier parlamentar la Direcția pentru Uniunea Europeană. Se poate observa că în cazurile lui Achimescu și Gherbovan Silinescu, deciziile în cadrul secției pentru judecători din CSM au fost la limită, existând voturi împotriva numirilor.

*În 15 mai, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât:*

1. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Tribunalul Ilfov a domnului ACHIMESCU VICTOR ŞTEFAN, începând cu data de 01.06.2019. (5 Da, 4 Nu)*

2. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Judecătoria Piteşti a doamnei BANU MIHAELA, începând cu data de 01.06.2019. (unanimitate)

3. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Judecătoria Tulcea a domnului BORISOV TEODOR, începând cu data de 01.06.2019. (8 Da, 1 Nu)

4. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Judecătoria Piteşti a domnului CĂPITĂNESCU CRISTIAN, începând cu data de 01.06.2019. (8 Da, 1 Nu)

5. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti a doamnei CIOBANU -DORDEA ANA CRISTINA, începând cu data de 01.06.2019. (8 Da, 1 Nul)

6. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Tribunalul Vaslui a doamnei DIMA DANIELA, începând cu data de 01.06.2019. (8 Da)

7. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Judecătoria Deva a domnului DUMITRESC TRAIAN, începând cu data de 01.06.2019. ( 8 Da, 1 Nu)

8. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Tribunalul Ilfov a doamnei FLORESCU ANTOANELA, începând cu data de 01.09.2019. (unanimitate)

9. *Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Tribunalul Ilfov a doamnei GHERBOVAN –SILINESCU CLAUDIA, începând cu data de 01.06.2019. (6 Da, 3 Nu)*

10. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti a domnului IOSIF MARIUS, începând cu data de 01.06.2019. (6 Da, 2 Nu, 1 Nul)

11. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Judecătoria Alexandria a doamnei STUPARU MIRELA-PUICA, începând cu data de 01.06.2019. (7 Da, 2 Nu)

12. Înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de judecător la Tribunalul Ilfov a doamnei VÂLCEANU MIRELA IRINA, începând cu data de 01.06.2019. (7 Da, 2 Nu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Se reface rețeaua Voicu. Mare atenție la cei pe care-i împuterniciți în aceste funcții, Domnule Președinte. În foarte scurt timp vor fi la ICCJ prin diferite tertipuri ale PSD.

  2. A inceput vremea numirilor fara concurs.
    De ce fara concurs?Pot fi atacate in instanta aceste numiri fara concurs?
    Apropo’ , daca stie cineva cum s a votat ieri in csm seful inspectiei judiciare?

  3. Dar de ce doamna Antoanela Florescu a fost numita în funcția de judecător începând cu 1 septembrie, iar din 11 septembrie și-a dat demisia???? Care este logica? Sau conjunctura…pretul…?

  4. Care din ei/ele spunea că a trecut din avocatură că magistrat in 1987 și a ieșit în 1996?Avea cei 10 ani de vechime necesari sau e greu sa calculezi?Mai mult mi se pare incorect să stai zeci de ani in avocatură și apoi să ți se socotească drept vechime in magistratura deși avocații au casa proprie de pensii și nu contribuie la asigurările de stat.Mai mult nu sunt de acord cu liota de asimilați ca judecători din Min. Justiției ori ca procurori din alte părți tocmai pentru ca nu fac justiție ci administratie și nu duc viața stresanta a magistratului(cu arestări,condamnări,etc.)