G4Media.ro

Un fost primar al Tecuciului și fosta arhitectă-șefă a orașului au scăpat…

Sursa foto: Pixabay

Un fost primar al Tecuciului și fosta arhitectă-șefă a orașului au scăpat de închisoare, dar au fost obligați să refacă clădirea-monument istoric a municipalității pe banii lor

Daniel Gerhardt Ţuchel (ex-PNL, în prezent PUSL), fostul primar al Tecuciului în perioada 2012-2016, și Constanţa Aurora Chiţu, fosta arhitectă şefă a Primăriei Tecuci, au scăpat de procesul penal pentru abuz în serviciu și care a trenat pe rolul instanțelor timp de zece ani.

Procurorii i-au trimis în judecată pe Daniel Gerhardt Ţuchel și Constanţa Aurora Chiţu pentru abuz în serviciu și încălcarea legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor în construcții, dar în timpul procesului, fostul primar a invocat intervenirea prescripției.

Instanța a stabilit că s-a împlinit termenul prescripției generale în cazul celor două infracțiuni de care fostul primar și fosta arhitectă-șefă au fost acuzați. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Galați pe 21 iunie 2024 și este definitivă.

În schimb, instanța a hotărât ca Daniel Gerhardt Ţuchel și Constanţa Aurora Chiţu să readucă clădirea primăriei din Tecuci la starea de dinaintea începerii lucrărilor de renovare. Imobilul a fost construit în stil neoclasic la sfârșitul secolului al XIX-lea, este cunoscută drept „Casa Tache Anastasiu” și a fost declarat monument istoric.

„Desfiinţează sentinţa apelată, înlătură dispoziţiile privind respingerea acţiunii civile şi, în rejudecare, în temeiul art. 25 alin. (3) din C. proc. pen. obligă inculpaţii Constanța Chițu şi Daniel Gerhardt Ţuchel la restabilirea situaţiei anterioare prin aducerea imobilului din Judeţul Galaţi, oraş Tecuci , str. 1 Decembrie 1918, nr. 64, la starea iniţială. Definitivă”, este decizia judecătorilor.

Potrivit procurorilor, fostul edil și fosta arhitectă-șefă au avizat în 2013 reabilitarea imobilului în care funcționează primăria din Tecuci, fără să fi obținut în prealabil avizul Ministerului Culturii, obligatoriu când clădirile sunt monumente istorice.

„Deşi, în calitatea pe care o avea, de arhitect şef , inculpata Constanţa Aurora Chiţu cunoştea că pentru efectuarea de lucrări la imobilele declarate monument istoric este necesară obţinerea avizului Direcţiei Judeţene de Cultură din Cadrul Ministerului Culturii şi eliberarea autorizaţiei de construire , aceasta nu a făcut acest lucru şi nu a respectat procedura legală reglementată de Legea 50/1991, respectiv articolul 3 litera b”, au susținut procurorii.

Lucrări la un monument istoric fără autorizație de construire

Chiar și în aceste condiții, fosta arhitectă-șefă a emis certificatul de urbanism, fără a deţine şi autorizaţie de construire, iar împreună cu fostul primar al Tecuciului a supravegheat, în perioada martie 2013-martie 2014, efectuarea lucrărilor de renovare care au constat în reparaţii tavane, pereţi şi coloane, înlocuire tâmplării, montare instalaţii climatizare, lucrări de efectuare vitralii și lucrări de instalare a pardoselii flotante, au arătat procurorii.

A fost montată o centrală electrică nouă, lucrare care a dus şi ea la modificarea interiorului imobilului. Pentru toate aceste lucrări nu a existat autorizaţie de construire, aşa cum era obligatoriu, conform dispoziţiilor legii 50/1991, care prevăd că pentru efectuarea de lucrări de reparaţii şi înlocuiri la pardoseli, pentru lucrări de finisaje interioare, pentru lucrări de compartimentare interioară, pentru lucrări de tâmplărie interioară, în cazul în care se execută la imobile declarate monument istoric, este necesară autorizaţie de construire.

„Lucrările au fost executate cu ştiinţa ambilor inculpaţi, inculpata Constanţa Aurora Chiţu fiind cea care întocmea referatele de necesitate, iar inculpatul Daniel Gerhardt Ţuchel era cel care încheia contractele pentru efectuarea lucrărilor. Ambii inculpaţi cunoşteau fără dubiu că imobilul este monument istoric şi că este necesară eliberarea autorizaţiei de construire”, explică anchetatorii.

Doar fațada imobilului a mai fost salvată

Totul a ieșit la iveală în urma unui control din 25.04.2014 al Curții de Conturi, în urma căruia s-a descoperit că pentru lucrările de construcţii care se execută la imobilul monument istoric din Tecuci nu există autorizaţie de construire şi a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a face verificări.

La rândul său, Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că s-a încălcat legea și a sesizat Parchetul. La scurt timp după aceea, fostul primar și fosta arhitectă-șefă au demarat în regim de urgenţă procedura de obţinere a autorizaţiei de construire, însă numai pentru lucrările exterioare ce urmau să se efectueze la imobilul în cauză, întrucât lucrările interioare erau deja executate.

Cu această ocazie au fost efectuate expertize, studii şi s-au propus soluţii adecvate pentru efectuarea lucrărilor de renovare, ţinând cont de arhitectura imobilului. Pentru aceste lucrări a fost obţinut avizul de la Ministerul Culturii şi a fost eliberată autorizaţia de construire pe 29.04.2014.

În urma deciziei Curții de Apel Galați, cheltuielile de readucere a clădirii primăriei din Tecuci la starea inițială vor fi suportate de Daniel Gerhardt Ţuchel și Constanţa Aurora Chiţu.

„Magistrații Curții de Apel Galați au pronunțat o decizie corectă, pe care Ministerul Culturii o aștepta de mult în acest caz. Așteptăm acum începerea lucrărilor pentru readucerea clădirii la aspectul pe care îl avea odinioară”, a declarat Biatrice Martiș, avocata care a reprezentat Direcția Județeană pentru Cultură Galați-Ministerul Culturii în proces, pentru G4Media.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...