G4Media.ro

Un general american avertizează despre riscul unui război cu China în 2025

sursa foto: CGTN/ facebook

Un general american avertizează despre riscul unui război cu China în 2025

Un general american a avertizat despre riscul ridicat de război cu China în 2025 – cel mai probabil în jurul Taiwanului – şi-a îndemnat pe ofiţerii săi să fie pregătiţi pentru luptă din acest an, relatează Agerpres conform AFP.

„Sper că mă înşel. Instinctul meu îmi spune că vom lupta în 2025”, a scris generalul forţelor aeriene Michael Minihan într-o notă internă, a cărei autenticitate a fost confirmată vineri de Pentagon pentru AFP.

Preşedintele Xi Jinping „are atât o echipă, un motiv, cât şi o oportunitate pentru 2025”, a estimat militarul, subliniind că alegerile din Taiwan din 2024 îi vor oferi liderului chinez un „motiv” să acţioneze.

Cursa pentru Casa Albă, prevăzută în acelaşi an, va oferi Chinei o „Americă distrasă”, a mai apreciat el.

Această notă lansează un apel trupelor sale să se antreneze pentru luptă, inclusiv să meargă la standuri pentru a trage în ţinte. Generalul îi invită să „vizeze capetele”.

În august, China a efectuat importante exerciţii militare în jurul Taiwanului, o demonstraţie de forţă fără precedent, ca represalii la vizita pe insulă a lui Nancy Pelosi, la acea dată preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite.

China consideră că insula, cu o populaţie de 24 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale care încă nu s-a reunit cu restul teritoriului său după încheierea războiului civil chinez în 1949.

Aceasta observă cu nemulţumire apropierea insistentă în ultimii ani dintre autorităţile taiwaneze şi Statele Unite care de câteva decenii furnizează insulei un sprijin militar împotriva Beijingului, relatează Agerpres.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Totul va fi bine.
    China vrea taiwanul, india si japonia la final va cuceri rusia si Europa si o sa fim toți niște orezari.
    Ba țineguralargaa, ugeți si voi mai stilat nu asa barbar ca acu 2000 de ani.

  2. China e in primul rand fabrica planetei, partea de cuceriri militare nu va aparea decat in caz de oportunitate fara riscuri, pe care generalul crede ca o vede in perioada alegerilor din SUA. Dar China nu va risca sanctiuni care sa-i afecteze procesul de productie. Daca doar UE ar inceta sa trimita deseuri reciclabile, mai ales plastic, si fara nici o alta sanctiune, tot lantul industrial s-ar prabusi. Chinezul de rand accepta controlul impus de autoritati pentru ca e multumit ca-si face banutul vanzand orice oricui in lume. Daca nu ar mai putea sa faca asta ar reveni foametea din vremea lui mao, iar pe xi l-ar manca primul. Asa ca e putin probabil ca ei sa urmeze drumul rusiei.

  3. Partidul comunist chinez este mult mai slab decât îmi imaginam eu. Anul trecut s-a văzut cum a cedat la protestele chinezilor.

  4. lumea se cam satura de amerlocii care pe unde au umblat au facut prapad, sub pretextul democratiei. Ma indoiesc sa faca ceva in privinta Taiwanului, nu cred ca au oo.

  5. Lasa ca ne bucuram de rusi…, de religiosii fara numar din tarile musulmane care te impusca/injunghie in numele lui Alah.

  6. Ha haaaa haaaaa haaaa ha ha haaaa clown boy, radem de tine, nu cu tine, de tine 🤣

  7. Argumentele lui „Bango” sunt concludente.Daca psihopatul asta de Putin a invadat Ucraina,gata razboiul poate sa izbucnească si in Taiwan sau nu mai stiu unde?Nu cred.Lumea este prea legata economic,ca sa-si mai permită „luxul”unui razboi,pe motive teritoriale. Putin a pornit ” operatiunea militară specială”pentru ca si-a simtit statutul de șef de aligarhi amenintat.Problema îl vizează chiar pe el si pe acolitii lui,pe cand la Xi e o chestiune,in primul rand,de ambitie.Or,daca pui in balantă ambitia cu riscul de a fi blocat economic, ambitia poate sa mai astepte.De altfel,la congres,cand s-a spus despre cucerirea Taiwanului cu mijloace pajnice,participantii au aplaudat indelung,semn ca lumea din China nu este stapanita de aceasta ambitie,ci mai de grabă liderul ei.Era sa zic stapanul ei,dar nu se potriveste,fiindcă partidul unic sta,în principal, pe economie de piată in continua dezvoltare,unde proprietatea nu se afla in mana statului si a partidului si nici în maini de oligarhi,ca la rusi.Acesti propietari nu pot fi subordonati ca in economia centralizată sau ca în cea oligarhică(prin aruncarea de la etaj,de ex.).D-asta Xi a cedat in fata protestatarilor,fiindcă suportul sau economic(baza pe care se sprijină)poate sa devină”miscator”,de necontrolat.Marea masă de proprietarii de capital din China nu s-a imbogatit prin coruptie,ci respectand legile.Acest lucru le da alt statut în societate si în raporturile cu statul chinez.Posibilitatea de a se asocia este foarte mare,iar forta degajată de această unire nu o mai poate controla partidul comunist cu una cu două,fiindcă riscă sa piară.