G4Media.ro

Un homar „vată de zahăr” a fost descoperit în SUA/ Doar unul…

sursa foto: David Clode/Unsplash

Un homar „vată de zahăr” a fost descoperit în SUA/ Doar unul din 100 de milioane de homari are această pigmentație rară

La sfârșitul lunii iulie, Joseph Kramer, în vârstă de 25 de ani, proprietar al Atlantic Lobster Company, a plecat cu barca sa împreună cu tatăl și prietena sa. În timp ce verifica conținutul celor aproximativ 20 de capcane din largul coastei New Castle, din New Hampshire, a fost șocat să găsească un homar de o culoare strălucitoare și fascinantă în interiorul ultimei capcane, scrie Smithsonian Magazine.

La început, Kramer s-a gândit că a prins un homar albastru, unul la două milioane, dar curând a aflat că crustaceul strălucitor în cauză era chiar mai rar: El a capturat un homar „vată de zahăr” de 1 la 100 de milioane.

Deoarece animalul îndeplinea condițiile locale care permiteau capturarea sa, Kramer l-a adus la Seacoast Science Center din Rye. Acolo, acvaristul Sam Rutka i-a dat vestea fericită că captura sa a fost un homar mascul sănătos, cu o „nuanță foarte frumoasă de lavandă, violet, roz”, a declarat Rutka lui Ian Lenahan de la Seacoastonline, care a relatat primul povestea. În cariera sa de peste un deceniu, Rutka a lucrat doar cu 15 homari cu vată de zahăr.

„Cred că este cu siguranță singurul pe care îl voi prinde vreodată, poate chiar singurul pe care îl voi mai vedea vreodată în viața mea”, adaugă Kramer pentru Seacoastonline. „Sunt în culmea fericirii că l-am prins, iar faptul că l-am lăsat să fie văzut de toată lumea de la Science Center face situația și mai bună”.

După cum notează Laura Baisas pentru Popular Science, culoarea homarului nu înseamnă că are gust de vată de zahăr – de fapt, se referă la o mutație genetică. „Numele provine de la amestecul de roz și purpuriu pe un fundal albastru care seamănă cu „vată de zahăr”” de pe carapacea sa, după cum spune Rutka într-o declarație trimisă prin e-mail revistei Smithsonian.

Homarii au straturi de pigment carotenoid roșu, galben și albastru care dau crustaceelor culoarea lor pătată. Adesea, combinația acestor straturi pare maro pentru ochiul uman. Dar, atunci când mutațiile genetice cauzează subexprimarea sau supraexprimarea anumitor pigmenți, rezultă homari viu colorați din mai multe soiuri. În plus față de creaturile de culoare albastră și vată de zahăr, acestea pot include un homar din 10 care este roșu, unul din 50 de milioane de homari care este bicolor și homarul albinos, cu o frecvență de 1 la 100 de milioane.

În ciuda acestor categorii generale, fiecare homar – vată de zahăr sau nu – este un individ cu un model unic, precum amprentele digitale sau fulgii de zăpadă. „Ei pot avea aceeași grupare pentru culoare, dar modelul va fi diferit”, spune Rutka pentru Seacoastonline.

În timp ce culoarea ciudată a homarului „vată de zahăr” este determinată în mare parte de ADN-ul său, acesta nu este singurul factor – homarii predispuși genetic să aibă o anumită nuanță pot arăta o culoare mai mult sau mai puțin intensă în funcție de dieta lor, a declarat Rutka pentru Popular Science.

„Faptul că homarii își obțin culoarea carapacei de la un pigment este similar cu faptul că flamingo sunt roz din cauza creveților pe care îi mănâncă”, a declarat biologul Anita Kim, fostă membră a New England Aquarium, pentru Boston.com, Nik DeCosta-Klipa, în 2017.

Din nefericire, nuanța rară a homarilor vată de zahăr le oferă un dezavantaj în natură. Culoarea lor le îngreunează camuflarea și, astfel, sunt mai ușor de reperat de prădători. „Acest lucru crește raritatea găsirii unuia”, spune Rutka pentru Seacoastonline, „deoarece înseamnă că nimeni altcineva nu l-a găsit încă pentru a-l mânca”.

Acum, rarul homar vată de zahăr va fi în siguranță față de prădători, deoarece se alătură altor doi de acest fel la Seacoast Science Center. Instalația găzduiește, de asemenea, un homar portocaliu și câțiva homari albaștri, conform declarației trimise prin e-mail.

În cele din urmă, Kramer speră ca această captură rară să fie de bun augur, deoarece acesta este primul său an în care lucrează independent: „Sper că va aduce un sezon prosper și o perioadă prosperă de pescuit de homari pe cont propriu”, spune el pentru Seacoastonline. „Sunt cu siguranță fericit să dau captura mai departe și să mă laud cu ea”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. …restul au o pigmentație mult mai deasă. ..