Un incident îngrijorător: Iranienii susțin că au preluat controlul unor drone americane în Irak și Siria
Lideri militari de la Teheran au dezvăluit zilele trecute că specialiști iranieni au penetrat un centru de comandă al U.S. Army și au preluat controlul unor drone americane care efectuau zboruri în Siria și Irak, în primul incident de acest fel în care este implicată republica islamică. Generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul Forței Aerospațiale a Gardienilor Revoluției, susține că ar fi vorba de „șapte, opt drone” americane. Pentagonul nu a comentat informația, însă mai mulți experți au declarat că incidentul este îngrijorător, din cauză că Iranul obișnuiește frecvent să împartă informații și tehnologie nu doar cu diferite grupări teroriste, ci și cu China și Rusia, puteri rivale Statelor Unite.
Generalul Hajizadeh a prezentat informații și dovezi fotografice despre care republica islamică susține că demonstrează că experții său au reușit să preia controlul asupra mai multor drone americane.
„Șapte-opt drone care au efectuat zboruri constante deasupra Siriei și Irakului au ajuns sub controlul nostru, iar informațiile lor au fost monitorizate de noi și am putea obține astfel informații la primă mână,” a declarat generalul Hajizadeh, citat de organizații media oficiale de la Teheran. Gardienii Revoluției au prezentat de asemenea și o înregistrare video care, susțin ei, confirmă operațiunea de interceptare a dronelor americane.
„Înregistrarea (video) indică penetrarea de către Gardienii Revoluției a Centrului de Comandă al U.S. Army, una dintre multele dovezi care susțin declarațiile generalului Hajizadeh,” a relatat agenția oficială Fars. „Înregistrările arată cum o dronă americană începe să se defecteze și efectuează o aterizare forțată într-o zonă din deșert, la 10 kilometri distanță de baza sa.” Experții susțin că ar fi vorba de o dronă MQ-9 Reaper înarmată, cunoscută sub numele de Predator B, care s-a prăbușit în deșertul irakian după ce, aparent, operatorul ar fi pierdut controlul asupra ei. Ulterior, drona aflată la pământ a fost distrusă de un alt aparat MQ-9 Reaper sau de un avion american de vânătoare, împiedicând astfel ca iranienii sau alte forțe inamice să aibă acces la tehnologia ei. „Americanii nu au îndrăznit să se apropie de propria lor dronă” și au trebuit să o bombardeze cu un avion de luptă, a afirmat generalul Hajizadeh.
The Reaper este una dintre cele mai mari drone aflate în serviciul U.S. Air Force, fiind capabilă să zboare la altitudini și viteze mari. Aparatul este operat de echipe de piloți aflați la baze din Statele Unite sau la centre regionale de comandă ale SUA. Dronele Predator B sunt în serviciul forțelor americane în diferite teatre de război de pe glob, cum ar fi Afganistan, Siria, Irak și Yemen.
Iranienii au susținut că imaginile care dezvăluie penetrarea sistemului electronic al aparatului-spion american au fost înregistrate de o dronă a Gardienilor Revoluției care a zburat deasupra locului în care a avut loc incidentul. De asemenea, înregistrarea video, care durează trei minute, prezintă mai multe imagini filmate de alte câteva drone americane al căror control a fost preluat de către iranieni, afirmă regimul islamic.
Oficialii militari americani nu au răspuns unei solicitări de informații făcute de publicația Washington Free Beacon, dar o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Rebecca Rebarich, a declarat pentru RT că „suntem la curent cu relatarea respectivă și nu avem nimic în plus de adăugat.”
Dacă incidentul se confirmă, acesta nu ar fi primul în care Iranul a reușit să aibă acces la o astfel de tehnologie americană. În decembrie 2011, Teheranul a afirmat că a forțat aterizarea unui avion american fără pilot RQ-170 Sentinel în estul țării, la granița cu Afganistan si Pakistan. Aparatul american se afla deasupra orașului iranian Kashmar. Drona, care era în stare perfectă de funcționare în momentul capturării, era utilizată de către CIA în cadrul misiunilor de colectare a informațiilor despre programul nuclear iranian.
Diferite relatări făcute în acel moment au susținut că ingineri din armata chineză au fost responsabili pentru succesul iranian. Teheranul a afirmat atunci că a reușit să controleze nu doar sistemul de comandă și control al aparatului-spion RQ-170, ci și canalele sale de comunicații către sateliții militari americani care au primit comenzi de la stația terestră.
Surse oficiale americane nu au comentat niciodată acel incident. După trei ani însă, în 2014, Iranul a prezentat public Shahed 171, o dronă care părea o replică apropiată a aparatului Sentinel american. O altă dronă iraniană, numită Saeqeh, a prezentat, de asemenea, caracteristici similare avionului-spion american.
La 10 februarie 2018, Iranul a lansat o dronă Shahed 171 spre Israel. Aparatul a zburat peste Înățimile Golan, înainte de a fi doborât de avioane de luptă israeliene.
Ce cred experții
Michael Rubin, un fost consilier al Pentagonului care monitorizează grupurile teroriste din regiunea Golfului Presic și a Orientului Mijlociu, a afirmat că declarațiile iranienilor ar putea fi adevărate. „Iranul știe că nu poate concura de la egal cu Statele Unite, așa că, de zeci de ani, a recurs la războiul asimetric. Terorismul este componenta majoră a acestui fenomen, dar, din ce în ce mai mult, spionajul cibernetic și atacurile electronice sunt piloni ai strategiei iraniene. În timp ce mass-media iraniană exagerează în mod regulat, poate exista un sâmbure de adevăr în această poveste.” De altfel, unele voci au afirmat că montajul video prezentat recent de iranieni include imagini cu un incident din 2016, iar de-atunci americanii nu ar mai fi avut proleme de acest fel cu dronele Predator B.
Rubin a adăugat că „Iranul și-a trimis forțele în Siria și Irak, nu numai pentru a-și învinge adversarii pe câmpul de luptă, ci și pentru a-și testa tehnologia în condiții reale. La fel cum Statele Unite și Uniunea Sovietică au folosit odată bătăliile de tip proxy legate de Siria pentru a testa echipamentele și capacitățile celuilalt, Teheranul privește astăzi Siria ca un laborator pentru propriile sale capabilități militare.”
Michael Rubin și alți experți au afirmat că, dacă relatările iranienilor sunt adevărate, ele prezintă un pericol real: „Nu doar pentru că Iranul își împărtășește în mod regulat tehnologia cu teroriștii, dar și pentru că nu există capacitate pe care Iranul o deține și care să nu fie împărțită cu Rusia și China,” a spus expertul. De altfel, analiștii cred că iranienii ar fi recurs la un sistem 1L222 Avtobaza-M ELINT de proveniență rusească pentru a penetra sistemul de control al dronei americane prăbușite.
Faptul că iranienii au reușit să penetreze un centru de comandă al armatei americane este însă unul îngrijorător, cred analiștii, vorbind nu doar de lacunele dovedite de sistemele militare ale Statelor Unite, ci și de capacitățile electronice surprinzător de dezvoltate ale iranienilor. De altfel, surse militare afirmă că folosirea unui general de rang înalt din rândul Gardienilor Revoluției arată că Iranul se pregătește de o posibilă confruntare militară cu forțele americane sau israeliene în Siria sau Irak și vrea ca acestea să știe că este în posesia unor capabilități de război cibernetic prin care poate riposta la atacurile lor.
De altfel, în noiembrie 2018, generalul Hajizadeh a prezentat informații deținute de republica islamică despre dronele americane, spunând că Iranul știe acum cu precizie în ce hangar al bazei americane din Kandahar (Afganistan) se află dronele RQ-170. Potrivit liderului militar de la Teheran, Iranul ar fi folosit drone produse cu ajutorul tehnicilor de inginerie inversă (copiate după RQ-170) pentru a ataca pozițiile ISIS din Siria și Irak.
Hajizadeh a susținut că Iranul deține în prezent cea mai mare colecție de drone americane și israeliene capturate sau doborâte, între care aparate americane MQ1, MQ9, Shadow, ScanEagle și RQ-170, precum și o dronă israeliană Hermes (aceasta ar fi fost interceptată și doborâtă în octombrie 2014 în timp ce se îndrepta spre instalația nucleară Natanz din provincia centrală Isfahan).
Generalul iranian a afirmat că, în ceea ce privește dronele, Iranul este acum una dintre primele patru sau cinci țări din lume și principala putere din regiune. Oficialul a adăugat că programul iranian de vehicule aeriene fără pilot s-a extins în ultimii ani cu numeroase modele, folosite în diferite scopuri, de la supraveghere și strângere de informații, la transportul de bombe, operațiuni de tip kamikaze și monitorizarea vapoarelor de război americane din Golful Persic.
Nu puțini sunt însă experții occidentali care afirmă că regimul de la Teheran exagerează deseori capacitățile sale militare reale și că tehnologia folosită este rudimentară și mult inferioară față de ce susține Iranul.
În sfârșit, mai trebuie menționat că incidentul în care au fost implicate dronele americane a venit într-o perioadă de tensiuni în creștere între republica islamică și Statele Unite. Vineri, Iranul a început exerciții navale la scară mare în Golful Persic, în cadrul cărora vor avea loc primele lansări de rachete de croazieră de pe submarine. Mai mult de 100 de nave iau parte la manevrele navale desfășurate într-o zonă extinsă, ce se întinde de la Strâmtoarea Hormuz până la Oceanul Indian.
Înregistrarea video prezentată de Iran:
Surse: Free Beacon, PressTV, DEBKAfile, Weapons News
Foto: Drona MQ-9 Reaper / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii