G4Media.ro

Un indicator statistic care arată reluarea creșterii infectărilor în România: numărul de…

Un indicator statistic care arată reluarea creșterii infectărilor în România: numărul de cazuri la 100 de teste

După 22 mai, deci după primele două seturi de măsuri de relaxare, a început să crească numărul de cazuri de infectare cu Covid la 100 de teste – un indicator statistic pus în circulație de Lucian Croitoru, consilier pe politică monetară al guvernatorului BNR.

Indicatorul ia în calcul zilele când numărul de teste e mai mare de 10.000 pentru a crește relevanța indicatorului statistic.

”Asta reprezintă o inversare de trend. Dacă tendința se consolidează pentru că lăsăm garda jos, atunci scenariul unui al doilea val de infectări în toamnă începe să pară optimist. Al doilea val ar putea apărea curând”, a scris Lucian Croitoru pe Facebook. El a avertizat să slăbirea disciplinei individuale legate de igienă și prevenție poate readuce al doilea val al pandemiei cu mult înainte de toamnă, cu costuri mari de vieți, dar și economice, prin ”adâncirea recesiunii”.

Lucian Croitoru a absolvit Facultatea de Planificare și Cibernetica Economică (ASE) și are un doctorat la aceeași universitate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. „Calculul ia în calcul”
    Domnu’ consilier cibernetic, 10k teste nu inseamna 10k persoane noi. La fiecare pozitiv se fac cel putin 3 pana iese din arest.
    Consilierul cibernetic BNR nu se intreaba de ce guvernul nu comunica nr de persoane noi testate, nr de cazuri de import, de ce e interzisa autopsia, de ce fac azi 3k teste si maine 10k teste samd.

    • Ca sunt 3000 sa 10000 de cazuri, modul de esantionare este acelasi. Cu repetari pentru cei gasiti infectati. Dar, cu aceeasi metodologie, cresterea in timp a procentului de cazuri, ramane relevanta. Oricum, cred ca LC nu are date pt a arata doar numarul de cazuri noi.

    • Pai cifrele alea pe care le ceri le poti genera singur, zi de zi. Si daca ai suficienta rabdare, sunt convins ca le gasesti gata adunate de careva. Cat despre numarul de teste, de ce 3k intr-o zi si 10k in alta, aici rapunsul poate fi o cumulare a faptului ca in weekend capacitatea de testare scade puternic, pentru ca si analizele sunt prelevate si procesate de oameni, care au si ei liber in weekend, plus variatia cererii. La noi nu se testeaza in functie de capacitatea de testare, ci in functie de niste criterii care sa impuna testarea: simptome, contact cu un confirmat de covid, testele periodice ale clor pozitivi pina la declararea vindecarii, etc.

    • „Pai cifrele alea pe care le ceri le poti genera singur, zi de zi.”
      Hai sa ne zica oficial guvernu’ si sa semneze cineva sub cifra. Ce zici?

      „in functie de niste criterii care sa impuna testarea”
      da exact, din pix. statistica e artificiala.

      nu stim nici cati infectati noi sunt, nici cat sunt asimptomatici dintre ei, nici daca mor de la covid ca autopsia e interzisa. dar avem multi postaci care ne ofera explicatii. mars la munca

  2. Super, si ce relevanta are doar numarul de testari pozitive, fara modul in care au fost alesi oamenii testati? Concret: daca testele nu sunt aleatorii, ci contacte ale persoanelor infectate, colegi de munca, persoane din acelasi camin etc., nu e evident ca vor fi gasiti mai multi? Cazurile recente sunt grupate in focare: angajati la o companie, locatarii unui camin etc.
    De asemenea, toata lumea bate apa pe deschiderea teraselor, pare ca au uitat de cozile de zeci de mii de oameni de la granita, tot in perioada ridicarii restrictiilor. Cum se raspandeste oare virusul mai rapid: de la 1 om la alti 3 de la aceeasi masa, sau de la 1 om la alti 999 ingramaditi la vama? Ghici, ciuperca…

  3. Manipulare, striga PSD!
    Fara nici o restrictie, raspunde PNL ca e la guvernare!!!!

  4. Autoritatile trebuie sa accepte ca virusul este o cacealma pt. cei fara comorbiditati. O amica a scapat de el doar cu paracetamol(Italia)… Sa faca probaganda pt. ce bagi in gura de ajungi cu toate bolile… Prea multi nehapliti. „How not to die”, Dr. Greger. 🙂

    • Daca scoti din contextul social, ai dreptate. Per ansamblu totusi:
      1/ natia asta este destul de imbatranita si bolnava cronic
      2/ cei fara comorbiditati ar trebui sa aiba in mare parte legaturi directe (familie, prieteni, colegi) cu cei cu comorbiditati.

      Concret, daca tu esti sanatos tun, dar mama ta are 70 de ani cu diabet si deficiente cardio-vasculare: esti mai linistit si relaxat ca nu ai comorbiditati?

  5. Absolut normal si firesc sa creasca numarul de infectari, daca incepem sa populam locurile publice, in special cele in care se sta de-a valma si degeaba, gen terase, restaurante, hoteluri, pacanele, etc.
    Un virus se opreste din raspandire doar prin imunizarea majoritatii populatiei, pe cale naturala sau prin vaccin.
    Deci mai e mult pana departe.

    Si asa poate pricep si cretinii antivaccin care sunt riscurile neimunizarii copiilor. Desi majoritatea sunt atat de loviti, incat intreaga situatie ii depaseste complet.

  6. Rezultatele ar fi relevante daca cele doua variabile ar fi independente. Dar nu sunt.
    E ca si cum am corela numarul de bolnavi cu numarul de oameni care se duc la spital.

    Pana nu facem teste aleatoare la populatie, datele obtinute nu spun nimic statistic.

    • Am înțeles, deci numărul crescând de cazuri nu e relevant statistic. Nu ne spune nimic. Ar trebui sa ignoram aceste date.

    • Care sunt cele două variabile?

    • Cele 2 variabile: numarul de inbolnaviri si numarul de teste

      Scuze, mesajul meu nu a vrut sa traga concluzia ca numarul de cazuri crescand nu este o problema. Dimpotriva, e o problema destul de mare (in raport cu estimarile tuturor care preconizau scaderea continua)

      Ce voiam sa spun este ca aceasta corelatie nu are sens statistic. E un fel de fake news cu date reale; genereaza senzatia ca avem o intelegere mai buna a datelor, si nu o avem.

    • Corect, acestea sunt seriile. Este de presupus că numărul de teste de peste 10 mii conține o mare pondere de teste aleatoare. Dacă totuși în Ro se fac doar teste pe cei deja „intrați în colimator”, atunci există o problemă cu datele. Dar nu știm asta, iar în afirmația Dvs.
      este clară ipoteza că testele sunt deplasate. nu știm asta. Bănuiesc că sunt mulți care se testează aleator, astfel că cele două serii nu sunt corelate.