EXCLUSIV Un influent politician german îi cere președintelui Comisiei Europene activarea ”opțiunii nucleare” împotriva României după votarea modificărilor la Codurile Penale. Gunther Krichbaum: Ar fi un semnal al credibilității UE
Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german și un bun cunoscător al situației din România, i-a trimis miercuri, după votarea modificărilor la Codurile Penale în Parlament, o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în care solicită din nou activarea articolului 7 împotriva României. ”Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României și ale majorității parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârșit inițiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acționați în consecință și să demarați o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilității Uniunii Europene și o încurajare a forțelor pro-europene din România”, se arată în scrisoarea lui Krichbaum către Juncker, obținută de G4Media.ro
Redăm mai jos scrisoarea integral:
”Stimate Domnule Președinte al Comisiei,
După cum știți, urmăresc în calitate de Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene evoluțiile politice interne din România deja de ceva vreme cu o foarte mare îngrijorare. După alegerile din 2016, diversele guverne și majoritatea parlamentară care le susține lucrează sistematic la împiedicarea luptei imperios necesare împotriva corupției și la demontarea standardelor statului de drept. Astăzi, Parlamentul român a slăbit, așa cum era de așteptat, legislația penală anticorupție. Aceasta este o continuare a destructurării agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene în România.
De mai multe ori am solicitat Comisiei – ultima dată într-o scrisoare către domnul Prim-Vicepreședinte Timmermans la 14 februarie 2019 – demararea unei proceduri conform art. 7 din Tratatul UE. Este pentru mine de neînțeles, având în vedere evoluțiile, că Comisia nu a urmat acesteia. Este de presupus că atitudinea ezitantă a Comisiei a fost prost înțeleasă de către responsabilii din România chiar ca o încurajare de a continua atacurile împotriva statului de drept.
Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României și a majorității parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârșit inițiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acționați în consecință și să demarați o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilității Uniunii Europene și o încurajare a forțelor pro-europene din România.”
Context. Gunther Krichbaum i-a trimis în 14 februarie o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur guvernul României pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi de către secția pentru magistrați. Krichbaum îi cere voalat lui Timmermans să declanșeze procedura care a început deja în cazul Poloniei: ”ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”
Activarea Articolului 7 din Tratatul UE împotriva unui stat membru UE duce la blocarea dreptului de vot al acelui stat în Consiliul UE, ceea ce se traduce prin suspendarea de facto a drepturilor sale de membru.
Gunther Krichbaum arată în scrisoarea consultată de G4Media.ro că prin acest dosar a fost încălcată ”o linie roșie”: ”inițierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promițătoare a Laurei Kövesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Aceasta manevră îmi amintește de timpurile întunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam că România le-a depășit de mult”.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
47 comentarii