G4Media.ro

Un inginer care a proiectat instalații de oxigen pentru spitale și care…

Sursa Foto: Facebook/ Sterescu Anton

Un inginer care a proiectat instalații de oxigen pentru spitale și care a fost internat cu Covid: Ce am constatat în spital, nici bolnavii și nici asistentele sau femeile de întreținere nu cunosc cât de periculos este oxigenul într-un incendiu

În calitate de inginer care susține că a proiectat, în urmă cu mai mulți ani, instalații de oxigen pentru spitale, dar și că fost bolnav de Covid-19 (în formă severă), Anton Sterescu a postat mai multe informații, apreciind că în ultima perioadă a constatat prea multă „necunoaștere”/ignoranță din partea organelor de intervenție, dar și din partea presei și chiar a personalului medical.

„Covid este o boală la care administrarea de oxigen este obligatorie, am trăit asta. Observ în presa, la tv și la organele de intervenție, multă necunoaștere a fenomenului, multa ignoranță. Încerc să va explic” – își justifică Sterescu relatarea pe contul personal de Facebook.

Acesta afirmă că, în cazul incendiului de la Matei Balș, sursa putea fi „un scurtcircuit, o aeroterma, sau chiar bricheta unui fumator inrait, ascuns prin baie ca acolo nu sunt sesizoare de fum”. El a mai spus că a constatat cât timp a stat în spital, că nici bolnavii si nici asistentele sau femeile de intretinere nu cunosc cât de periculos este oxigenul îtr-un incendiu. „Eu cel puțin le-am explicat celorlalti 4 colocatari și la doua asistente acest mare pericol, atat am putut face”, scrie Sterescu.

Mai jos, relatarea pe larg a inginerului Anton Sterescu:

  • Mai toate spitalele sunt dotate cu instalatie de oxigen de inalta puritate, care constnstau dintr-un stocatoar de oxigen lichid, evaporatoare in care oxigenul lichid se evapora si ajunge la presiuni apropiate de cea atmosferica, o retea de distributie prin conducte si puncte de consum in saloane, unde dupa ce trece printr-un vas cu apa, oxigenul este distribuit bolnavului. Oxigenul nu miroase si practic nu simti ca aerul din jurul tau este suprasaturat.
  • Putini stiu ca oxigenul nu arde dar intretine o ardere intensa. Cand suflati aer asupra unui gratar, observati cum se inteteste focul. Si este numai aer cu oxien, nu oxigen pur! Sunt cuptoare electrice unde adaosul tehnologic de oxigen pur le ridica temperatura la 3200 grade!
  • Sa vedem ce se intampla practic in salonul bolnavilor: acesta primeste orar intre 5 si 20 litri de oxigen prin intermediul unui tub de plastic si o masca asezata pe figura. Din cand in cand bolnavul scoate masca pentru a manca, a merge la toaleta, a dormi sau alte varii motive. Intre timp oxigenul curge si inlocuieste mare parte din aerul din salon, se acumuleaza in haine, saltele, mobilier, etc. In acest moment este suficient o mica flacara si totul se aprinde instant, inclusiv oamenii. Aprinderea este aproape instantanee, nu apuci sa fugi iar senzorul de fum din salon nu apuca sa dea alarma. Un alt scenariu dar cu aceleasi urmari dramatice, este ruperea unei conducte de distributie sau deconectarea furtunului de sursa de oxigen de pe perete, foarte posibila in timpul somnului. Si pentru claritate: bolnavii nu au voie sa iasa din salon iar personalul medical intra protejat in costum de unica folosinta.
  • Cat priveste sursa de incendiu poate fi un scurtcircuit, o aeroterma, sau chiar bricheta unui fumator inrait, ascuns prin baie ca acolo nu sunt sesizoare de fum.
  • Ce am constatat in spital: nici bolnavii si nici asistentele sau femeile de intretinere nu cunosc cat de periculos este oxigenul intr-un incendiu. Eu cel putin le-am explicat celorlalti 4 colocatari si la doua asistente acest mare pericol, atat am putut face.
  • Ce ar trebui facut: instructaje temeinice cu tot personalul, afisarea in salon a unor reguli obligatorii folosirii oxigenului, aerisirea regulata a salonului chiar daca prin asta se pierde caldura, montarea unor senzori de oxigen daca spitalul isi permite si nu in ultimul rand respectarea ad literam instructiunilor fabricantului strain al stocatorului de oxigen, el fiind cel mai competent in domeniu.
  • Nu stiu daca se practica, dar cred ca macar un curs de cateva ore dedicat folosirii oxigenului ar trebui obligatoriu predat la facultatile de medicina.

Sursa Foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Asta ar trebui sa stea de acum într-o campanie de informare, ca aia cu sarea și grăsimile. Nu mai spun de exerciții in spitale.
    Mai sunt specialiști ISU care ar trebui implicați într-o campanie de informare a publicului în scenarii de incendiu în hipermarketuri și școli (fără autorizație ISU). Nu știm cum să ne comportăm într-o situație de incendiu la cumparaturi.
    Am uitat prea repede Colectiv. De la colectiv încoace, foarte puține exerciții s-au făcut.

    • Yep, zero training, zero cursuri. Am citit că o infirmieră este eroină fiindcă a avut prezență de spirit și a oprit oxigenul. Cinste ei, dar trebuiau toate să fie instruite, nu să ghicească ce trebuie să facă.

  2. Problema e cu mafia pompierilor care desi cunosc pericolul si au obligatia de preveni, aproba tacit sau prin fals functionarea acestor bombe cu ceas.

    • Ca de obicei intelesul articolului ti-a scapat.
      Ideea e ca trebuie evitata (prin metode tehnice ar fi de preferat-de exemplu oprirea automata a alimentarii cu oxigen la scoaterea mastii , dar daca nu si prin aerisire regulata) cresterea procentului de oxigen in aerul din salon si acumularea acestuia in textile etc. Pentru ca, intradevar, oxigenul e bucuria focului.

    • Dl Inginer nu stie ca firma producatoare trimite tuburile cu toate indicatiile de utilizare a oxigenului. Ca doctorii nu le citesc, e treaba lor. Ca si cum ai administra medicamente la plesneala, fara a citi si respecta indicatiile din prospectul.

  3. Nu mai sunt specialistii care stiu meserie! multi au plecat in strainatate, multi sau pensionat si multi au plecat intr-o lume mai buna poate! In rest mafia din partide indiferent care sau perindat au asezat pe scaune numai incompetenti, obedienti, care raspundeau la ordinele politice ! asta este perfect valabil si la MAI, Servicii Secrete, Instante de Judecata , Parchete, Armata !!

  4. Domnul inginer nu a pomenit nimic de o Supapa / Robinet de Oxigen centralizator la tot etajul.
    Supapa – Robinet, cel mai bine se pozitioneaza la iesirea de pe casa scarii si intrarea in saloane. Contra Abuzurilor se poate proteja cu geam ca la Hidranti. Spargi geamul si bagi mana si inchizi Robinetul / Supapa. De fapt e un buton. Cum il apesi declanseaza un arc pretensionat care inchide Robinetul / Supapa. Simultan cu butonul apasat se poate declansa si Alarma de Incendiu.
    Asistentele si pacientii care au fugit din saloane ar fi putut inchide Supapa-Robinetul de pe salon si/ sau de pe tot etajul in urma lor macar.

    • F corect! Si descrierea d-lui inginerm este corecta si stiu asta pt ca am lucrat in domeniul medical in afara tarii.Ce m-am intrebat ieri toata ziua, dupa ce se dadeau stiri care mai de care,pe surse,si alea vai mama lor,vad ca si azi este si mai si,ma intrebam deci,ce cautau in salon buteliile de oxigen? Sper, sa fie numai pareri ale stiristilor incompetenti si nu realitate.Condoleante familiilor indoliate si demisia conducerii spitalului!

    • Omule, era oricum prea tarziu, atmosfera era deja suprasaturata cu oxigen! N-ai citit articolul?

    • Catre @Micu I. Nu e asa. Atmosfera incarcata cu oxigen nu e buna, dar nu cred ca a fost principala cauza a generalizarii incendiului. Dupa ce incepe incendiul focul consuma destul de repede procentul ridicat de mare de Oxigen din aerul din salon si cel mai periculos ramane Oxigenul din Butelie, care se scurge continuu in salon si care cred ca e mult mai periculos.

  5. Ce sans ar avea să se țina cursuri dedicate folosirii oxigenului la facultatea de medicină, de vreme ce acolo se mănâncă chimie pe pâine, iar arderea nu e altceva decât o reacție chimică de oxidare…!?
    Adică: dom’ doctor știe, dar nu vrea să priceapă…

    • Oxidare rapida cu dezvoltare de caldura.
      Cel mai bine se observa la fierul redus pasiv. Daca este udat arde instantaneu si nu ramane decat o gramajoara de rugina.

    • Oxidare rapida cu dezvoltare de caldura.
      Cel mai bine se observa la fierul redus pasiv. Daca este udat arde instantaneu si nu ramane decat o gramajoara de rugina.

  6. Un senzor care-ti masoara saturatia de oxigen in camera costa cateva sute de lei.
    Un ventilator cu recuperare de caldura (ca sa poti aerisi fara sa pierzi caldura) costa undeva la 2000 de lei?
    Ba chiar exista solutii pt a automatiza lucrurile: senzorul porneste ventilatorul cand sesizeaza o saturatie prea mare de oxigen sau chiar CO2.
    Daca spitalele n-au caldura se poate monta o pompa de caldura. Aia costa mai mult (vreo 40.000 -50.000 euro?) dar rezolva o situatie atat de acuta mai ales in spitalele din Bucuresti. Iar training-ul personalului mai ales infirmiere si paznici pt a impune si verifica regula conform carei sunt interzise brichetele, aerotermele, caloriferele, tabletele, telefoanele, etc in zonele ATI se paote rezolva destul de usor.

    E un pic la fel cu scandalul Hexifarma si infectiile nosocomiale. Banii care exista deja in sanatate sunt suficienti si chiar prea multi pt a rezolva problemele doar ca ei fie se fura fie se risipesc din cauza incompetentei. Sper ca noua echipa de la Ministerul Sanatatii sa vina rapid cu un set de politici publice si reguli noi plus standarde de cost prin care aceste probleme sa se corecteze.

    • preturile si produsele de care zici sunt pentru gama consumer, cu tolerante intre ce scrie pe eticheta si ce face produsul efectiv destul de mari. asa am gandit si eu pana cand am ajuns la gamele industriale dupa ce am depasit lucrarile cu persoanele fizice si unde preturile si manoperele unor utilaje cu adevarat standardizate pentru o functiune continua cu parametrii spre maximum pentru cladiri mari nu au nicio legatura cu preturile pentru o casa p+1 unde nu conteaza daca toleranta reala e 30% fata de eticheta si nici orele de functionare intr-o zi nu sunt aceleasi!

  7. Explicatii din astea pretioase le gasiti si in cursurile pentru sudorii in oxiacetilena, oameni mai putin instruiti decit o infirmiera sau asistenta cu studii superioare

  8. Asemenea ingineri sunt ogramada in Romania care nu stiu cand proiectul era avizat ISU, inainte sau dupa executie.

  9. Dar la cotactul sursei de oxigen ( a oxigenului) cu substante grase s-a gandit cineva? Acest contact in general, produce aprindere instantanee. De aceea este strict interzis manevrarea instalatiilor de oxigen in prezenta uleiurilor si a grasimilor. De aceea conductele de transport oxigen gazos sau lichid si recipientii de depozitare sunt degresate cu tetraclorura de carbon inainte de asamblare. Nu stiu daca cei care manevreaza aceste instalatii sunt instruiti in acest sens.

  10. cand citesc articole de acest gen, ma crucesc. eu credeam ca astfel de cursuri se fac oricum, nu ca ar trebui facute. nu inteleg cum pentru a conduce un autoturism ai nevoie de ore de legislatie si de examen practic, dar pentru a folosi oxigen, instalatii antiincendiu etc nu se cer
    cursuri practice si nu sunt examene…
    maine poimaine o sa citim un articol destinat celor de la cernavoda in care li se atrage atentia ca reactorul face buba mare de tot daca nu se respecta normele de siguranta… sau un articol pentru macaragii sa aiba grija ca incarcaturile de cateva tone pe care le transporta pot cadea din cauza gravitatiei daca nu sunt asigurate…