G4Media.ro

Un investitor care a cumpărat 69 de apartamente în valoare de 5,5…

Sursa Foto: Grupul Nordis

Un investitor care a cumpărat 69 de apartamente în valoare de 5,5 milioane de euro de la Nordis a reziliat contractele și a obținut executarea silită / Nordis: Există un calendar de plată care se întinde până la finalul acestui an

Noi probleme financiare pentru Grupul Nordis. Pe data de 3 mai 2022, o firmă a omului de afaceri orădean Simion Apreutese a obținut încuviințarea executării silite a Nordis Management SRL din cauza întârzierii la plată a unor rate dintr-o datorie de 5,5 milioane de euro.

Conform portalului instanțelor, șapte zile mai târziu, Tribunalul Dâmbovița a dispus, la cererea unui partener de afaceri al Nordis Management, înființarea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea aceluiași debitor, până la concurența unei datorii de aproape 100.000 de euro.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, reprezentanții Nordis au transmis că au achitat ratele scadente și că nu există nici un sechestru pe bunurile vreunei firme din grup. Cu toate acestea, Apreutese neagă că și-ar fi primit banii.

Rezilierea afacerii dintre Nordis Management SRL București și Weststar Real Estate SRL Arad a avut loc în cadrul unei tranzacții din 11 martie 2022, parafată de un notar. În document, părțile reziliau o promisiune de vânzare-cumpărare, din 15 august 2020, prin care Weststar urma să intre, până pe 30 octombrie 2021, în posesia a 68 de apartamente de la etajele 11 și 12 din două blocuri ridicate de Nordis în cadrul unui ansamblu din Năvodari.

O sursă apropiată tranzacției a declarat că Weststar, societate deținută de omul de afaceri arădean Simion Apreutese, plătise în 2020 90% din prețul imobilelor. Ulterior, în 2019, prin altă firmă a sa, Ziridava Residence, Apreutese a mai achiziționat un apartament, termenul de livrare fiind același.

Deoarece nu și-a primit apartamentele conform promisiunii, Apreutese a solicitat și a obținut rezilierea contractelor, mențiunile din Cartea Funciară legate de aceste achiziții fiind radiate. ”În perioada derulării contractelor, Nordis Group a convenit cu Weststar și Ziridava să încheie un alt contract, care oferă celor două firme condiții comerciale mai bune, decât vechea înțelegere”, au transmis reprezentanții Nordis Group.

Aceeași sursă G4Media.ro a afirmat că, pe 11 martie, Nordis a returnat 1,5 milioane de euro din bani, urmând ca restul de 5,5 milioane de euro să fie virați în rate. Acest lucru nu a avut loc, astfel că, la sfârșitul lunii aprilie, Weststar a solicitat Judecătoriei Sectorului 1 încuviințarea executării silite a debitorului. Pe 3 mai, instanța a decis: ”Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită, prin toate formele prevăzute de lege, în conformitate cu dispoziţiile din titlul executoriu. Fără cale de atac.”

Sursa Foto: Portalul instanțelor

Două decizii similare a obținut, pe 3 și 5 mai, Ziridava Residence. În acest din urmă caz, Nordis a cerut apoi judecătorilor suspendarea provizorie a executării, respinsă de instanță pe 23 mai. Se află pe rol o solicitare a aceluiași debitor de recuzare a executorului judecătoresc, precum și o contestație la executare. ”În prezent, nu există niciun diferend între Nordis Group și firmele Weststar și Ziridava. (…) Nordis Group a achitat celor două firme, Weststar și Ziridava, ratele scadente.  Există un calendar de plată, agreeat de ambele părți și care se întinde până la finalul acestui an”, au arătat reprezentanții Nordis Group în cursul zilei de 26 mai. Cu toate acestea, există la instanțe două litigii pe rol între Ziridava și Nordis, unul fiind înregistrat în urmă cu două zile:

Sursa Foto: Portalul Instanțelor

Contactat anterior de G4Media.ro, Apreutese nu a dorit să ofere detalii despre afacere, rezumându-se să ne transmită, în cursul zilei de 25 mai, că ”Găsiți pe portalul instanțelor situația la zi. În zona executărilor încuviințate.” Astăzi, după ce i-am transmis răspunsul Nordis, Apreutese a reacționat astfel: ”Nimic adevărat. Nu s-a schimbat nimic. Încuviințările de executare silită sunt încă valabile, nefiind îndeplinite condițiile pentru suspendarea lor.”

Nu este primul diferend între Apreutese și Nordis. Anul trecut, el a depus o plângere penală împotriva societății după ce a descoperit că două apartamente pe care le achiziționase printr-un antecontract, de la Nordis, într-un imobil din București, fuseseră gajate de firmă pentru obținerea unui credit. Ulterior, Nordis i-a returnat lui Apreutese cei 5,6 milioane de lei pe care acesta îi achitase.

În cadrul altui litigiu, Tribunalul Dâmbovița a dispus, pe 10 mai, la cererea firmei Pergola Lux SRL, ”înființarea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea debitoarei şi asupra tuturor sumelor de bani, titlurilor de valoare și a altor bunuri mobile incorporale datorate de terțe persoane, sau care vor fi datorate în viitor, precum şi asupra tuturor conturilor bancare deținute de debitoarea Nordis Management SRL, până la concurența sumei de 445.088,53 lei, compusă din 389.553,88 lei și 55.534,65 RON penalități de întârziere”.

În acțiune, Pergola Lux, societate care s-a ocupat de balustradele blocurilor din Năvodari, a relatat că nu și-a încasat toți banii după serviciile prestate ”care au fost recepționate atât cantitativ cât și calitativ de pârâtă, fără obiecții”. Era vorba de două facturi, din decembrie 2021 și februarie 2022. Pe 29 aprilie, la nouă zile după ce Pergola Lux a introdus o acțiune în daune contractuale, Nordis a achitat benevol 72.555,96 lei din debit așa că, până la judecata dosarului de daune contractuale, firma din Dâmbovița a introdus o alta, judecată în regim de urgență: cea de instituire a sechestrului, motivul fiind dorința de a se asigura că banii ceruți vor rămâne într-un cont.

Sursa: Portalul instanțelor

Ulterior, pe 19 mai, dosarul de daune a fost anulat de judecător. Patronul Pergola Lux, Iulian Crețu, nu a putut fi contactat, iar reprezentanții Nordis Group au afirmat astăzi că ”Nu există niciun sechestru pe numele niciunei companii din Nordis Group. În cazul Pergola Lux, unul dintre furnizorii noștri de materiale de construcții și manoperă de la Nordis Mamaia, a existat o neînțelegere contractuală, care între timp a fost rezolvată.”

Reprezentanții grupului au mai adăugat că ”În istoria de 14 ani a Nordis Group ne-am achitat mereu de obligațiile contractuale și acest lucru se întâmplă și în prezent. Nordis Group are contracte comerciale, ce includ condiții foarte clare de plată, pe care ne asigurăm că le îndeplinim, potrivit cu cele agreate.” Referitor la proiectul din Năvodari, aceștia au menționat că ”se pregătesc actele necesare și, astfel, în 4-5 săptămâni, vom începe încheierea primelor acte de vânzare-cumpărare de apartamente către primii 620 de cumpărători, urmând ca până la final de 2022 să facem până la 1.000 de livrări.”

Pe lângă datorii, Nordis Management are de achitat și amenzi către Primăria Năvodari deoarece nu a respectat autorizațiile de construcție pentru blocurile din Năvodari. Conform unui răspuns către G4Media.ro al Biroului de Presă din instituție, ”Arhitectul Șef al orașului Năvodari și polițiști locali din cadrul Compartimentului Disciplină în Construcții au efectuat un control la imobilele indicate și au constatat că beneficiarul a executat lucrări neconforme cu autorizațiile de construire emise de Primăria Orașului Năvodari. În urma constatărilor din teren, s-a dispus aplicarea măsurilor de intrare în legalitate, beneficiarul fiind sancționat, conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu o amendă totală de 80.000 de lei.”

La începutul acestei luni, G4Media.ro a scris despre litigii în care este implicat Grupul Nordis (neplata datoriilor către parteneri de afaceri și dosare cauzate de întârzierea livrării apartamentelor) inclusiv faptul că Eko Trade Business SRL, un creditor al Nordis, depusese la Tribunalul București o cerere de intrare în insolvență a uneia dintre firmele din grup pe motiv că nu și-a încasat banii în urma prestării unor servicii de publicitate. La acel moment, Nordis a susținut că a fost o ”eroare”, iar pe 19 mai judecătorul sindic a luat act de faptul că firma creditoare a renunțat la judecată. Demersului inițial al Eko Trade Business i s-a alăturat și o persoană fizică pe nume Ciprian Birlea, nefiind clar, conform minutei, dacă și acesta a renunțat la judecată. Avocatul lui Birlea, Gabriel Traian Ciontea, a declarat că nu are acordul clientului său pentru a discuta despre dosar.

Cu ocazia acelui articol, Nordis Management mai transmitea că ”Soliditatea businessului nostru este fermă, situația financiară a companiei este mai mult decât stabilă, nu avem credite bancare, iar continuarea dezvoltării proiectelor noastre este în linie dreaptă. (…) sub nicio formă nu se pune problema ca stabilitatea financiară și mai ales proiectele Nordis să fie afectate în vreun fel. Vă asigurăm că lucram la fel de intens ca și până acum pentru a livra celor peste 2.000 de cumpărători locuințele.”

În ziua apariției investigației, Nordis a cumpărat spații publicitare în mai multe media cu acoperire națională cu scopul de a transmite același mesaj.

Grupul Nordis susține că are în derulare proiecte imobiliare în nordul Bucureștiului, Mamaia, Sinaia și Brașov. Cele mai recente date contabile disponibile arată că, în 2020, Nordis Management SRL, cea mai importantă societate din grup, a avut o cifră de afaceri de 44,9 milioane lei și un profit net de 8,2 milioane lei. 87% din părțile sociale ale acestei firme le aparțin lui Emanuel Poștoacă și Vladimir Răzvan Ciorbă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Când presa face o obsesie pentru un subiect înseamnă că scrie la comandă, în cazul de fata obsesia îl reprezintă o societate comercială.

    • Obsesia sa fie o societate comerciala tepara? Interesant, deci adevarat

    • Atunci este bine ca datorita acestei „obsesii” afla si pitentialii investitori cat de mare este teapa de tip piramidal numita Nordis.
      PS. Ce face acum Laura Vicol Ciorba, da o lege repede pentru sotior, sa-l scoata din maro.?!

    • Daca ar fi o simpla societate comerciala ar fi ceva, dar cand-colo acolo e ditamai mizeria!

    • Nu zau? Tepari din tata-n fiu!!!! Mai aveau putin si construiau blocurile pe nisip!!!!

    • Ciorba, tu esti?

  2. Falimentul Nordis e doar chestiune de timp

  3. Despre ce faliment vorbiți?acestea sunt răutăți și obsesia presei de proastă calitate….Faliment când construiesc în draci la Mamaie Sinaia, Brașov???Eu vorbesc în calitate de cumpărător și sunt mulțumit de calitate/preț. Pe deasupra oferă locuri de muncă stabile și bine plătite. Presa și acoliți ei sa dea faliment cu Tapalaga în frunte…de presă de-asta România este sătulă

    • Esti amuzant!

    • Teapa tipic romaneasca

    • Ce construiesc la Sinaia???? E aceeasi groapa de 3 ani. Tocmai au cerut la Primaria Sinaia modificarea permisului de urbanism – initial era vorba de o parte pentru apartamente si alta parte hotel cu piscina, spa, restaurante etc… Acum tocmai au cerut modificarea partii pentru hotel in apartamente… Si acolo e probabil o mare escrocherie, pentru hoteluri/pensiuni Primaria Sinaia da permise cam la orice, nu se respecta destinatiile terenurilor, POT/CUT (undeva e logic, unitatile turistice aduc mai multi bani comunitatii, prin impozite, taxa de statiune, cheltuielile turistilor). Si acum, dupa ce le-a fost aprobata magaoaia aia care distruge un cartier de vilute si multa padure, nu mai e hotel, sunt doar apartamente. Cat despre Brasov si Bucuresti – in fine, Fabrica de Glucoza ( pe vremea cand eram in Romania acolo nu era Bucuresti, erau coclauri) acolo sunt curios unde vezi tu constructii, e doar terenul putin curatat. Sper pentru tine ca nu faci parte dintre fraierii care au platit avans pentru ca vreun „marchand de tapis” i-a pus sub nas o macheta…

    • Văd că te pricepi și la ce salarii dau! Locurile de munca bine plătite….ești tare frățioare!

    • Esti cumparator al ce ? Ca nimic nu este finalizat. Ai o promisiune de vanzare pentru care probabil ai dat 90% (!) avans. Care era termenul de livrare ? Nu cumva a trecut de mult?
      Stiu ce vorbesc pt ca si eu m-am interesat de aprtamentele lor la Mamaia , Sinaia ,Brasov. Am mirosit imediat ca e o afacere piramidala.

    • Sa vezi ce mulțumit o sa fii când pica piata, activele cumpărate fac jumătate iar rata se dublează. Just wait.

  4. Calitatea constructiei este deosebita mai ales la Sinaia si Brasov :))) sublima dar lipseste cu desavarsire mai Papi, iar daca tu ai fi cumparator ai sti ca Nordis nu a livrat nici o unitate in Mamaia in 3 ani, iar la Sinaia si Brasov nici in urmatorii 5.

  5. Nordis, niste tepari. De evitat.

  6. A decis ca se retrage pentru ca nu ii mai convine marja de profit.
    A auzit ca va urma o decelerare a activelor imobiliare si s-a retras din ecuatie.
    Mi se pare si normal, intr-o situatie de criza cash is king.
    @Papi, nu ai de ce sa iti faci griji, uite ce zic purtatorii de cuvant Nordis: „sub nicio formă nu se pune problema ca stabilitatea financiară și mai ales proiectele Nordis să fie afectate în vreun fel. Vă asigurăm că lucram la fel de intens ca și până acum pentru a livra celor peste 2.000 de cumpărători locuințele.”
    Dormi linistit.

  7. Daca nu au bani sa isi plateasca Contractele de tranzactie si intra ala cu executarea silita sunt deja dusi pe copca.
    Pentru cine stie sa citeasca scrie insolventa pe ei.
    Au luat banii si i-au ,,investit ” in alte proiecte, cam ca baiatul de la Caritas, ultimii au decontat castigurile celor putini

  8. Pleci din bloc si te duci la blocul de vacanță. La favelas navodari 🔱. Cu 100 000 te plimbi o planetă. 😂😂😂

  9. deci ub articol de 2000 de cuvinte pt 100k câștig? da, nu si-a îndeplinit obligațiile, dar păgubitul a primit 100k…

  10. Când se retrage un investitor cu 5,4 mil miroase a țeapă. Investitori de carton și de pe fb…vi se pregătește ceva! 😈😈😈
    Dacă astia care cumpara cu zecile apartamente le este greu sa recupereze banii voi puteți sa le spuneți adios.

  11. Simion Apreutese, plătise în 2020 90% din prețul imobilelor. Ulterior, în 2019, prin altă firmă a sa, Ziridava Residence, Apreutese a mai achiziționat un apartament, termenul de livrare fiind același.
    Ulterior inseamna dupa, anterior inseamna inainte

    • 2019 nu poate fi ulterior lui 2020.
      Apoi, la subiect, 5.4mil euro pt 69 apartamente!?!? Erau cumva in New York, sau in centrul Parisului???

    • Fiind 69 de apartamente, nu este mult. Inseamna aproximativ 78.000 euro per apartament. Ca sunt niste hoti e altceva

    • Pai nu e Laura Vicol Ciorba , mare parlamentara (a pus-o olguta de craiova), ea si asa mare avocata si nu numai a interlopilor. Ii salveaza ea ca nea Ciorba ,mare patron la Nordis e sotul.

  12. Terorismul mediatic care a întoxicat mințile românilor cu privire la rezerviștii pensionari militari își vor produce efectele, iar acest terorism mediatic, agresiunea psihologică la adresa militarilor, sunt bine angrenate în mecanismele derulate împotriva intereselor României.