Un italian descoperă după 18 ani că soția sa s-a născut bărbat / Cererea de anulare a căsătoriei, respinsă de judecători / Necunoașterea sexului inițial al soției „nu corespunde unei erori privind identitatea sau calitățile persoanei”
Se afla în proces de divorț, iar în timpul unei verificări ipotecare și cadastrale în cazul separării bărbatul descoperă că soția sa a fost și ea bărbat.
Cazul a fost dezbătut de judecătorii din Livorno, Italia, bărbatul încercând acum să anuleze căsătoria. Judecătorii nu au fost însă de acord, scrie Corriere della Sera.
Necunoașterea sexului inițial al soției „nu corespunde unei erori privind identitatea sau calitățile persoanei”, explică aceștia.
Bărbatul descoperă după 18 ani de căsătorie că soția sa a fost bărbat a cerut anularea contractului de căsătorie Tribunalului din Livorno.
Cazul singular a ajuns pe masa judecătorilor din Livorno în urmă cu câteva luni, iar zilele trecute a fost publicată sentința care neagă anularea căsătoriei, cerută de soț, care acum va putea divorța ca în orice alt caz, cu separarea bunurilor comune.
De fapt, bărbatul, prin avocatul său, contestase căsătoria în instanță, invocând articolul 122 din Codul civil, care se referă tocmai la cazurile în care un judecător poate desface legătura matrimonială pe motiv de „violență sau eroare”.
Căsătoria cuplului, celebrată în municipiu, durase aproximativ 18 ani, din 2003 până în 2021, când au decis să se despartă. De asemenea, la un moment dat în relația lor deciseseră să înceapă demersurile pentru adopția unui copil (ulterior neformalizată) deoarece femeia nu putea avea copii. Femeia, potrivit versiunii date judecătorilor de către bărbat, îi povestise acestuia despre o boală în urma căreia uterul ei a trebuit să fie extirpat, ascunzând astfel schimbarea de sex.
În schimb, ea le-a spus judecătorilor o altă poveste. Soțul ei ar fi fost pe deplin informat, cu mult înainte să se căsătorească și de la începutul relației lor romantice, cu privire la procedurile de rectificare sexuală care o afectaseră cu ani înainte. Două versiuni contradictorii, așadar.
Potrivit raportului instanței, omisiunea din partea femeii a avut într-adevăr loc, dar soțul, potrivit judecătorilor, a preferat să nu cunoască motivul „complet” pentru care soția sa nu putea avea copii, deși la un moment dat aceasta îi spusese că este dispusă să îi spună totul.
Ea își schimbase, de fapt, sexul, de la bărbat la femeie, înainte de a se căsători în 1992. Cei doi nu vorbiseră niciodată în profunzime despre anumite chestiuni foarte delicate și complexe, după cum a reieșit din procedurile judiciare, iar el a descoperit acest lucru în 2022, în timpul unei verificări ipotecare și cadastrale în cazul separării, și a apelat la un avocat pentru a cere instanței anularea căsătoriei în loc de divorț.
Potrivit acestuia, a fost indus în eroare de omisiunea soției sale cu privire la schimbarea de sex, declarând că dacă ar fi știut mai devreme nu și-ar fi dat consimțământul pentru căsătorie.
Instanțele au însă o altă părere. „În orice caz, chiar dacă s-ar califica această necunoaștere în termeni de eroare, cererea trebuie totuși respinsă”. Această omisiune, potrivit Tribunalului din Livorno, „nu poate fi calificată nici ca o eroare cu privire la identitatea persoanei, nici ca o eroare esențială cu privire la calitățile personale ale celuilalt soț”, prin urmare nu poate fi anulată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii