G4Media.ro

Un japonez care a petrecut 46 de ani în culoarul morții a…

Captură YouTube

Un japonez care a petrecut 46 de ani în culoarul morții a fost achitat

Iwao Hakamada, un japonez în vârstă de 88 de ani care a petrecut 46 de ani în culoarul morții, a fost achitat joi de Tribunalul Districtului Shizuoka, transmite agenția AFP.

Deținutul care a petrecut cei mai mulți ani în culoarul morții din întreaga lume a fost acuzat de uciderea șefului său și a trei membri ai familiei acestuia în 1966. El a fost condamnat la moarte doi ani mai târziu.

La începutul audierii, judecătorul a declarat că instanța consideră că acuzatul este „nevinovat”.

Acest caz, care a început în 1966, este un simbol pentru susținătorii abolirii pedepsei cu moartea în Japonia, care, potrivit sondajelor de opinie, sunt depășiți numeric în arhipelag de cei care susțin pedeapsa capitală.

Joi dimineață, foarte devreme, sute de persoane au stat la coadă în fața tribunalului din Shizuoka (la vest de Tokyo) pentru a încerca să obțină un loc la pronunțarea verdictului mult așteptat.

Printre aceștia se afla și Atsushi Zukeran, care purta un tricou pe care scria „Free Hakamada now”.

„Sunt absolut sigur că va fi achitat. Dar o parte din mine nu va putea sărbători pe deplin achitarea”, a declarat el cu câteva ore înainte de verdict.

„Cazul său este o amintire dureroasă a modului în care sistemul de justiție penală japonez trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Iwao Hakamada, un fost boxer care a devenit angajat al unei companii producătoare de miso (soia fermentată), a fost acuzat de uciderea șefului său și a trei membri ai familiei acestuia în 1966. În 1968, a fost condamnat la moarte de Tribunalul Shizuoka.

La momentul respectiv, el a mărturisit inițial crimele înainte de a se răzgândi, invocând metode brutale de interogare. Cu toate acestea, condamnarea sa la moarte a fost confirmată de Curtea Supremă japoneză în 1980.

Avocații săi au susținut că dovezile au fost probabil fabricate de poliție sau de anchetatorii de la acea vreme pentru a justifica arestarea și condamnarea sa.

ADN-ul a schimbat totul

În 2014, o instanță a admis îndoieli cu privire la vinovăția sa, după ce testele ADN au zdruncinat cazul acuzării: ADN-ul găsit pe hainele însângerate nu se potrivea cu cel al lui. El a fost apoi eliberat.

Însă drumul până la obținerea unui nou proces pentru cel considerat a fi persoana care a petrecut cel mai mult timp în lumea întreagă pe culoarul morții a fost deosebit de lung și sinuos.

La apelul procurorului general, în 2018, Înalta Curte din Tokyo a pus la îndoială fiabilitatea testelor ADN și a anulat decizia din 2014, fără a-l trimite însă pe Hakamada înapoi la închisoare.

În 2020, a avut loc o nouă întorsătură: Curtea Supremă a anulat decizia care îl împiedica pe Hakamada să fie rejudecat.

În timpul pledoariilor finale în cadrul rejudecării sale din luna mai a anului trecut, procurorii au cerut din nou pedeapsa cu moartea, invocând vinovăția sa „dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Avocații săi și numeroși susținători, în frunte cu sora sa Hideko, în vârstă de 91 de ani, au cerut achitarea sa.

Potrivit ziarului japonez Mainichi, aceasta este a cincea oară când procurorii din Japonia cer pedeapsa cu moartea în rejudecarea foștilor condamnați la moarte. Primele patru cazuri s-au soldat cu achitări.

Încrederea familiei

Potrivit apropiaților săi, Hakamada suferă de daune psihologice semnificative după ce a petrecut aproape cinci decenii pe culoarul morții, adesea în izolare, unde fiecare zi putea fi ultima, așa cum prevede legea japoneză.

„Am dus o bătălie care părea fără sfârșit pentru atât de mult timp”, a declarat sora sa, Hideko.

„Dar de data aceasta, cred că bătălia se va încheia”, a adăugat ea, încrezătoare în rezultat.

Condamnații la moarte în Japonia sunt adesea avertizați în ultimul moment că vor fi spânzurați câteva ore mai târziu, spânzurarea fiind singura metodă acceptată pentru pedeapsa cu moartea în arhipelag.

Politicienii nu au nicio intenție de a o aboli. În decembrie anul trecut, în arhipelag se aflau puțin peste 100 de condamnați la moarte.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...