G4Media.ro

Un judecător a interzis echipei de campanie a lui Donald Trump să…

Sursa Foto: Facebook/ Donald Trump

Un judecător a interzis echipei de campanie a lui Donald Trump să mai folosească muzica lui Isaac Hayes

Un judecător american a interzis echipei de campanie a lui Donald Trump să mai folosească cântecul Hold On, I’m Coming la mitingurile sale, ca răspuns la un proces intentat de familia co-autorului cântecului, Isaac Hayes, potrivit BBC.

Candidatul republican la președinție cântă în mod regulat melodia înainte și după discursurile sale, inclusiv la Convenția Națională Republicană din iulie.

Cu toate acestea, familia lui Hayes a dat în judecată echipa de campanie a lui Trump, afirmând că aceasta a ignorat în mod repetat solicitările de a nu mai utiliza cântecul, făcut celebru de duo-ul soul Sam and Dave în 1966.

Decizia temporară, luată de judecătorul Thomas Thrash din Georgia, înseamnă că echipei de campanie îi este interzis să o mai cânte până la soluționarea cauzei.

Cu toate acestea, judecătorul nu a dat curs solicitării de a ordona echipei de campanie a lui Trump să retragă înregistrările evenimentelor anterioare în care a folosit cântecul.

Fiul lui Hayes, Isaac Hayes III, a salutat hotărârea, spunând că tatăl său, care a murit în 2008, nu l-ar fi susținut pe fostul președinte.

„Trebuie să luăm atitudine și să spunem că vrem să ne separăm de cineva cu caracterul lui Donald Trump”, a declarat el în fața tribunalului federal Richard B Russell din Atlanta, Georgia.

„Aceasta nu este o problemă politică, este o problemă de caracter”.

Cer despăgubiri de 3 milioane de dolari

Ronald Coleman, unul dintre avocații lui Trump, a declarat că echipa de campanie a fost deja de acord să „înceteze să mai folosească” Hold On, I’m Coming (Donald Trump a revenit la utilizarea YMCA Village People de când a fost intentat procesul luna trecută).

„Suntem foarte mulțumiți de faptul că instanța a recunoscut problemele legate de Primul Amendament care sunt în joc și nu a ordonat retragerea videoclipurilor existente”, a adăugat Coleman.

De asemenea, acesta a sugerat că cazul ar putea fi soluționat înainte de a ajunge la proces.

„Înainte de a părăsi instanța, am vorbit cu avocații lui Hayes și Hayes III, despre încercarea de a găsi o soluție. Dorim ca acest proces să fie cât mai cooperant posibil în continuare”, a declarat el reporterilor.

Hayes a compus cântecul în 1966 împreună cu Dave Porter, pe când era redactor la Stax Records. Hayes a devenit ulterior câștigător al premiilor Grammy și Oscar, cu hituri precum Shaft și Walk On By.

Apropiații starului susțin că echipa de campanie a lui Trump a folosit cântecul în 134 de ocazii separate, după ce i-a cerut prima dată să renunțe.

Ei cer 3 milioane de dolari (2,4 milioane de lire sterline) în taxe de licență pentru utilizarea repetată a cântecului între 2022 și 2024.

Zeci de alți artiști s-au opus folosirii cântecelor lor la mitingurile republicanilor

Avocații lui Trump au susținut că moștenitorii Hayes nu erau deținătorii licenței pentru cântec și că avea permisiunea să îl folosească, o declarație pe care avocații familiei Hayes au declarat-o „eronată”.

Zeci de alți artiști s-au opus utilizării cântecelor lor la mitingurile republicanilor, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale din SUA.

Abba, Foo Fighters, solistul trupei White Stripes, Jack White, Celine Dion și Johnny Marr au ridicat obiecții numai în ultima lună.

Cu toate acestea, muzicienii nu au avut decât un succes limitat în încercarea de a-i împiedica pe politicieni să le folosească muzica, iar procedurile judiciare trenează adesea ani de zile.

Un caz al cântărețului guyanesezo-britanic Eddy Grant privind utilizarea de către Trump a cântecului său Electric Avenue urmează să fie judecat la un tribunal din Manhattan vinerea aceasta, la patru ani de la plângerea inițială a starului.

Starul l-a dat în judecată pe Trump din cauza unui videoclip pentru campania din 2020, care a fost sonorizat de un fragment de 40 de secunde din cântecul său.

Videoclipul a fost vizionat de 13,7 milioane de ori înainte ca Twitter să îl retragă, iar Grant susține că aceasta a fost o utilizare neautorizată pentru care Trump îi datorează 300 000 de dolari (229.000 de lire sterline) despăgubiri.

Ca și în cazul Hayes, avocații lui Trump susțin că cântărețul nu deține drepturile de autor pentru propriul său cântec.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „e” salam si babasha „dornici” sa dea muzica la cel mai mare presedinte de pe mapamond , se stie