Un judecător a restabilit înţelegerea negociată ce vizează sentinţa pentru „creierul” prezumtiv al atentatelor de la 11 septembrie din SUA
Un judecător militar american a declarat valabilă înţelegerea negociată privind sentinţa pentru Khalid Sheikh Mohammed, considerat „creierul” atentatelor de la 11 septembrie 2001, o decizie ce fusese revocată în aprilie de Pentagon după puternica emoţie stârnită în rândul a numeroşi apropiaţi ai victimelor, a indicat joi un responsabil american, citat de agenția AFP, transmite Agerpres.
„Judecătorul militar a decis că acordurile prealabile procedurii pentru cei trei acuzaţi sunt admisibile şi aplicabile”, a explicat responsabilul, sub protecţia anonimatului.
Acest acord, validat miercuri de judecător, conform acestei surse, ar urma să evite pedepsa capitală pentru Khalid Sheikh Mohammed, Walid bin Attash şi Mustafa al-Hawsawi, încarceraţi la baza militară americană din Guantanamo, în Cuba.
Nu este clar deocamdată dacă procurorii vor contesta această decizie.
Cei trei bărbaţi sunt acuzaţi de terorism şi de moartea a aproape 3.000 de persoane în atentatele de la 11 septembrie 2001, unul din episoadele cele mai traumatizante din istoria SUA.
În schimbul unei pedepse de închisoare pe viaţă – potrivit mass-media americane -, Khalid Sheikh Mohammed, care s-a lăudat în faţa anchetatorilor că a conceput şi organizat cele mai grave atentate din istorie, evită, graţie acordului, un proces în care risca sentinţa capitală.
Or, această decizie, anunţată la sfârşitul lunii iulie, i-a şocat pe mulţi apropiaţi ai victimelor şi a provocat critici virulente din tabăra republicană, într-o ţară aflată atunci în plină campanie prezidenţială.
„Cu efect imediat, în exerciţiul autorităţii mele, revoc astfel cele trei acorduri” de pedeapsă negociate, a explicat şeful Pentagonului, Lloyd Austin, într-o scurtă notă, apreciind că „responsabilitatea unei asemenea decizii” trebuie să îi revină.”Familiile victimelor, membrii forţelor noastre armate şi americanii merită să vadă ţinându-se procesele comisiei militare în acest caz”, a explicat el câteva zile mai târziu, într-o conferinţă de presă.
Cei trei nu au fost judecaţi niciodată, procedura de aducere a lor în faţa justiţiei împotmolindu-se în jurul întrebării dacă tortura pe care au suferit-o în închisori secrete ale CIA a „contaminat” probele împotriva lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.