G4Media.ro

Un judecător al Curții Supreme din Brazilia acuză Armata de „asociere la…

Foto: Facebook/ Jair Bolsonaro

Un judecător al Curții Supreme din Brazilia acuză Armata de „asociere la genocid” în gestionarea epidemiei COVID-19

Ministerul Apărării şi forţele armate din Brazilia şi-au exprimat luni indignarea faţă de afirmaţiile unui judecător potrivit căruia armata, prin modul în care a gestionat epidemia de coronavirus în ţară, „se asociază unui genocid”, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Comentarii de această natură, total departe de fapte, suscită indignare. Este o acuzaţie gravă, nefondată, iresponsabilă şi în plus foarte lipsită de consistenţă”, se menţionează într-un comunicat semnat de ministrul apărării Fernando Azevedo e Silva şi de şefii armatei terestre, marinei şi forţelor aeriene.

Ministerul Apărării brazilian a anunţat că va aduce cazul în faţa Parchetului pentru ca acesta să ia „măsurile adecvate”.

În contextul pandemiei, forţele armate „s-au angajat dimpotrivă complet în protejarea vieţilor”, asigură Ministerul Apărării.

Afirmaţiile controversate au fost pronunţate sâmbătă de către un judecător al Curţii Supreme din Brazilia, Gilmar Mendes, în cursul unei dezbateri organizate de o revistă braziliană.

Judecătorul Mendes a deplâns „vidul” care domneşte, potrivit lui, la Ministerul Sănătăţii, în prezent condus interimar de către un militar, generalul Eduardo Pazuello.

„Trebuie spus clar: armata se asociază unui genocid şi asta nu este rezonabil. Trebuie să se pună capăt acestei situaţii”, a spus el.

Vicepreşedintele brazilian, generalul Hamilton Mourao, şi-a exprimat de asemenea indignarea faţă de aceste afirmaţii, apreciind că judecătorul „a depăşit limitele criticii”.

Generalul Pazuello l-a înlocuit la conducerea Ministerului Sănătăţii pe Nelson Teich, care a demisionat din cauza divergenţelor de opinie cu preşedintele Jair Bolsonaro cu privire la modul de gestionare a epidemiei în Brazilia, a doua ţară după SUA cea mai afectată de COVID-19 în ceea ce priveşte numărul contaminărilor şi al deceselor.

Teich la rândul său îi succedase lui Luiz Henrique Mandetta, demis de Bolsonaro pentru că susţinuse măsurile de carantină aplicate în mai multe state braziliene împotriva avizului preşedintelui şi pentru că a criticat utilizarea hidroxiclorochinei, un medicament controversat apărat de Bolsonaro.

sursa foto: Facebook/ Jair Messias Bolsonaro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. E trist ce se intampla in Brazilia. Un om de 65 de ani, care anul trecut a fost in coma, a luat covrig. Cel mai trist e ca, uite-l, nenorocitul de Bolsonaro refuza sa moara.

  2. Tara saraca… nu stiu cate s-ar fi putut in plus si daca ar intentiile erau mai bune. Dar realitatea actuala este ca foarte multi saraci sunt pe cont propriu si trebuie sa se mobilizeze in comunitatile locale singuri pentru a acoperi vidul lasat de autoritati. Nu stiu daca este corect sa dea vina pe armata in conditiile in care politicienii sunt mult mai direct responsabili de neajunsurile de acolo. Pandemia aceasta nu a intrat inca bine in zonele cele mai sarace de pe glob, fara ajutor extern, va fi macel in urmatorul an in America de Sud si vreo 2 ani prin Africa…