
Un judecător din SUA opreşte planul Trump de a deporta rapid migranţi în ţări terţe
Un judecător american a interzis administraţiei Trump să deporteze rapid sute sau chiar mii de migranţi în alte ţări decât cele de origine, fără a le oferi şansa de a demonstra că se tem să fie persecutaţi, torturaţi sau ucişi acolo, transmite Agerpres.
Interdicţia preliminară emisă vineri de judecătorul districtual Brian Murphy a fost cel mai recent eşec al măsurilor de reprimare a imigraţiei lansate de preşedintele Donald Trump la preluarea mandatului la 20 ianuarie, comentează Reuters.
Luna trecută, judecătorul din Boston a blocat temporar deportarea rapidă, împiedicând capacitatea administraţiei de a expulza migranţi care, în unele cazuri, beneficiază de protecţii legale care îi împiedică să fie trimişi înapoi în ţările lor de origine.
Interdicţia preliminară emisă vineri va menţine acest ordin în vigoare până la soluţionarea litigiului. Administraţia a declarat deja în documentele depuse în instanţă că intenţionează să facă apel la decizia lui Murphy.
Atunci când se pronunţă cu privire la contestarea politicilor guvernamentale, judecătorii federali emit adesea ordine care se aplică la nivel naţional. Stânjenită de astfel de decizii, administraţia Trump a solicitat anterior Curţii Supreme a SUA să restrângă interdicţiile la nivel naţional pentru a acoperi doar persoanele care introduc o acţiune.
Decizia cere Departamentului pentru Securitate Internă al SUA să ofere persoanelor o „oportunitate semnificativă” de a solicita ajutor legal împotriva deportării înainte ca acestea să fie trimise în ţări terţe.
„Curtea a constatat că este probabil ca aceste deportări să fi fost sau să fie executate în mod eronat şi că reclamanţii nu au avut cel puţin nicio ocazie să demonstreze prejudiciile substanţiale cu care s-ar putea confrunta”, a scris Murphy, numit de predecesorul democrat al lui Trump, Joe Biden.
Multe dintre persoanele deportate în ţări terţe sunt refugiaţi cărora li s-a acordat protecţie împotriva întoarcerii în ţările lor de origine, unde s-ar confrunta cu persecuţii sau tortură, potrivit lui Anwen Hughes de la Human Rights First, un avocat al reclamanţilor.
După ce Murphy a emis un ordin de restricţie temporară în martie, Departamentul de Securitate Internă a emis noi orientări care prevăd că, înainte ca un migrant să poată fi deportat într-o altă ţară, nou identificată, guvernul SUA trebuie să fi primit asigurări diplomatice că acesta nu va fi persecutat sau torturat acolo.
Conform noilor orientări, în cazul în care Statele Unite nu primesc astfel de asigurări sau nu le consideră credibile, autorităţile vor trebui să notifice migrantul şi să evalueze orice temeri de tortură sau persecuţie pe care le ridică înainte ca acesta să poată fi expulzat.
Administraţia i-a cerut lui Murphy să anuleze ordinul de restricţie în lumina noilor orientări, dar judecătorul a declarat vineri că acestea nu protejează drepturile fundamentale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.