G4Media.ro

Un judecător din Thailanda s-a împușcat în sala de judecată, imediat după…

sursa foto: Pixabay

Un judecător din Thailanda s-a împușcat în sala de judecată, imediat după ce a pronunțat o sentință

Un judecător din sudul Thailandei s-a împuşcat, în clădirea tribunalului, după ce a pronunţat verdictul ”nevinovat” în cazul a cinci suspecţi musulmani acuzaţi de crimă în sudul agitat al ţării budiste şi a criticat sistemul judiciar într-un discurs pe care l-a transmis live pe Facebook, informează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Kanakorn Pianchana, judecător în Yala, oraş din sudul Thailandei şi capitala provinciei majoritar musulmane cu acelaşi nume, scena unei revolte separatiste, a pronunţat vineri după-amiază verdictul în acest proces de omor. Judecătorul i-a achitat, din lipsă de dovezi, pe inculpaţi, acuzaţi de omor, asociere ilegală şi infracţiuni legate de arme, apoi a pledat pentru un sistem judiciar mai echitabil înainte de a scoate un pistol şi a se împuşca în piept. El nu a murit în urma acestui gest, iar sâmbătă se afla la spital şi este în afara oricărui pericol.

„Acum este în siguranţă. Nu ştim de ce a făcut asta, probabil a fost stresul din cauza problemelor personale”, a declarat pentru Reuters Suriya Hongwilai, purtătorul de cuvânt al Curţii de Justiţie. „Confirm că nu există nicio imixtiune în activitatea judecătorilor. Sunt independenţi în luarea verdicturilor”, a spus el.

Suriya a spus că va raporta incidentul luni la Oficiul Comisiei Judiciare.

Acest incident spectaculos s-a produs în timp ce sistemul judiciar din Thailanda este adesea acuzat că este prea îngăduitor cu cei bogaţi şi puternici, în timp ce a aplicat pedepse severe oamenilor obişnuiţi pentru infracţiuni mărunte. Dar, de obicei, judecătorii nu critică sistemul în public, scrie AFP.

„Sunt necesare dovezi de necontestat şi credibile pentru a pedepsi pe cineva. Dacă aveţi îndoieli, nu-i pedepsiţi „, a spus judecătorul, care şi-a transmis comentariile pe Facebook. „Nu vreau să spun că cei cinci inculpaţi nu au comis infracţiunile (de care sunt acuzaţi), ei au putut să le comită (…), dar procesul judiciar trebuie să fie transparent şi credibil”.

Provinciile Yala, Pattani şi Narathiwat făceau parte dintr-un Sultanat musulman malaezian independent înainte de a fi anexate de Thailanda în 1909. Unele grupuri rebele vor un stat independent. Yala se află în inima unei insurgenţe musulmane soldate cu peste 7.000 de morţi din 2004. Mii de suspecţi au fost închişi pentru acţiuni legate de această revoltă, deseori în condiţiile unor legi excepţionale impuse regiunii. Mai multe ONG-uri au acuzat forţele de securitate că au fabricat acuzaţii împotriva musulmanilor.

Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Independența judecătorilor este fundamentul statului de drept. Independența nu insemna ca deciziile sunt luate discreționar sau arbitrar, ci potrivit convingerii intime a judecătorului, bazată pe lege și pe probele de la dosar . Dacă un judecător considera ca nu sunt probe clare și are un dubiu cu privire la vinovăția unui pedofil (am ales intenționat speța asta), dar îl condamna, de teama reacției opiniei publice sau a unui probabil linșaj mediatic, sistemul e viciat. De ce e importantă independența justiției? Pt ca iată ca pana și Pesediștii ajung la mana justiției, cerându și niste drepturi in speța cu AEP ul. Cum ar fi sa dea peste un judecător scârbit de cum au siluit justiția in ultimii 3 ani?! Ce soluție credeți ca se preefigureaza?!

    • Nimic, in realitatatea facem nimic. Comentam intr_un spatiu virtual, asa ca un fel de …………………nici nu vreau sa stiu ce este in sufletul tau, Spinoza , acum cand toti trimit scrisori si iar scrisori.

  2. Ar fi o metoda excelenta pentru Ro, asa scapam elegant de toate jegurile
    Din justitie.

  3. Metoda de aplicat si in Ro.
    In Parlament de pildă.
    Sau Justitie.
    Sunt multe locuri unde sunt luate decizii discutabile.
    Si acolo unde scriitorii de Constituție iau decizii sfidătoare!

  4. Cum e asta … De procuroarea care s-a aruncat se mai aude ceva ? Cine stie ce informatii detinea …