G4Media.ro

Un judecător federal a blocat execuţia prevăzută pentru marţi în SUA a…

Un judecător federal a blocat execuţia prevăzută pentru marţi în SUA a singurei femei de pe „culoarul morţii”

Un judecător federal din statul american Indiana a blocat execuţia prevăzută pentru marţi a singurei femei de pe „culoarul morţii”, pentru a permite organizarea unei audieri la care să se stabilească dacă starea de sănătate mintală a acesteia este compatibilă cu pedeapsa capitală, relatează Reuters.

Execuţia Lisei Montgomery este una dintre cele trei programate de Departamentul american al justiţiei să aibă loc în ultima săptămână de preşedinţie a lui Donald Trump. Preşedintele ales Joe Biden, care urmează să-şi preia mandatul la 20 ianuarie, a afirmat că va încerca să abolească pedeapsa cu moartea.

Curtea de apel din districtul Columbia a adoptat la rândul ei luni o decizie de suspendare a execuţiei femeii pentru a se stabili dacă ministerul justiţiei a anunţat în termenele legale respectiva execuţie, decizie ce amână orice altă aplicare a pedepsei capitale în SUA până la intrarea în funcţiune a administraţiei Biden, cu excepţia situaţiei în care Departamentul Justiţiei va obţine o intervenţie a Curţii Supreme.

Montgomery, în vârstă de 52 de ani, fusese programată să fie executată prin injecţie letală la ora locală 06.00 p.m. marţi (23.00 GMT), la închisoarea din Terre Haute, Indiana.

Femeia a fost condamnată în 2007 pentru răpirea şi strangularea unei tinere însărcinate, Bobbie Jo Stinnett. Montgomery i-a extras ulterior victimei din pântec fătul de opt luni. Copilul a supravieţuit.

Medici care au examinat-o au declarat curţii că Montgomery suferă de leziuni cerebrale şi tulburare bipolară, între altele, iar potrivit avocaţilor ei, care au cerut săptămâna trecută clemenţa preşedintelui Trump, femeia a fost abuzată în copilărie de tatăl ei vitreg şi prieteni ai acestuia.

Execuţiile federale au fost în repaus timp de 17 ani în SUA şi doar trei bărbaţi au fost executaţi de guvernul federal începând din 1963, până anul trecut, când această practică a fost reluată sub Trump, susţinător vocal al pedepsei capitale. Administraţia Trump a executat în total zece persoane anul trecut.

Sursa: Agerpres

Foto: Lisa Montgomery / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ar trebui să o ierte

  2. Sinistru…
    I-au mai acordat degeaba 13 ani de viata si acum poate o vor ierta… De ce ? Dupa o asemenea fapta ??
    Cand ii auzi pe avocati, toti criminalii sinistri au fost abuzati in copilarie. Si ce-i cu asta ? Pe criminala asta a abuzat-o cumva familia nevinovatei pe care a ucis-o ??? Executati-o pe ea si daca se considera ca s-a ajuns la crima din cauza abuzurilor, executati-i si pe cei care le-au comis. Abia asa s-ar mai reduce numarul de cazuri. Nu cu iertare stupida.

  3. e speranta cliseru care ne-a omorat la 10 august, ne-a impuscat in gat de la 2 metri

  4. Si eu am fost achitat pentru uciderea lui Teo Peter, pentru ca in copilarie am fost traumatizat. Pana sa cresc mare mi s-a spus ca sunt mic.

    • @christopher… – E de-a dreptul grosolana comparatia ta. Da, trebuia sa raspunda pentru accidentul produs in romania respectivul, dar de aici pana la face comparatie cu un detinut condamnat pentru crima e cam mult. In Romania, vinovatii in accidentele rutiere cu decedati condamnati la inchisoare cu executare se numara pe degete, majoritatea au condamnari cel mult cu suspendare. Si sa vii sa spui, mama, trebuia sa-l ardem pe rug pe idiotul de soldat american pentru ca a murit Teo Peter, e cam mult, zic eu, mor oameni in accidente in fiecare zi, nu mai zic de copii. Sa inteleg ca Teo Peter era mai mult decat un om ca oricare altul?
      PS: Pentru ceilalti cu iertatul, o condamnare la moarte in SUA se va transforma cel mult in inchisoare pe viata, asa ca mai usurel cu presupunerile.

  5. Ar fi mult mai uman si educativ pentru societate ca in locul pedepsei cu moartea sa se introduca pedeapsa la inchisoare pe viata fara posibilitatea de gratiere. Lasand pedeapsa capitala la o parte, pentru acelasi tip de infractiune barbatii primesc in medie o pedeapsa cu 60% mai mare decat femeile. Victimizarea profesionista a ”egalitaristilor” marxisti functioneaza, egalitate selectiva; dupa oportunitate.

    • Poate pentru ca faptele lor sunt mai violente decât ale femeilor? Poate ca orice fac bărbații fac mai rău, mai nasol decât femeile? Poate ca un ucigaș de femei le va și viola înainte fata de o ucigașă de bărbați? De câte femei capi de rețele de crima organizata ai auzit? Dealeri de droguri, traficanți de carne vie, câte sunt femei? Ucigași, bătăuși, violatori? O femeie are oricum mult mai multe șanse sa se reabiliteze după pușcărie. Bărbații în general nu fac doar o infracțiune, la ei e la pachet de multe ori. O femeie e mult mai rar un pericol pentru societate decât un bărbat. Judecătorii judeca.

    • pai egalitate in fata legii este. pt ca asta prevede legea. ca nu esti de acord cu asta, ok, dar aia e altceva. legiuitorul nu a facut legea aia asa, A=B indiferent de orice altceva. faptul ca femeile nu sunt pedepsite egal e firesc daca ma intrebi pe mine.

      problema cu inchisoara asta pe viata e ca ajungi sa construiesti puscarii dupa puscarii si intretinerea acestor condamnati costa. nu e gratis. nici nu vad cum ii poti reeduca pe unii. au apucat-o pe un drum si nu se mai intorc.

    • Pentru acelasi tip de infractiune misandristo !;)

  6. Ar trebui să o lase în viață, să o trateze dacă se mai poate și să stea la închisoare

  7. Conform wikipedia, Montgomery a fost executata azi.