
Un judecător pentru imigraţie din Louisiana a decis că Mahmoud Khalil, absolvent al Universităţii Columbia şi rezident permanent legal, poate fi deportat: ”Prezența lui poate avea consecinţe potenţial grave asupra politicii externe”
Un judecător pentru imigraţie din Louisiana a decis vineri că Mahmoud Khalil, absolvent al Universităţii Columbia şi rezident permanent legal, poate fi deportat, după ce guvernul Statelor Unite a argumentat că prezenţa sa poate avea „consecinţe potenţial grave asupra politicii externe”, relatează CNN, citată de News.ro.
Decizia vine după ce guvernul federal a prezentat miercuri probe în instanţă, inclusiv un memoriu semnat de Secretarul de Stat Marco Rubio, în care se afirmă că Khalil este deportabil din cauza „convingerilor, declaraţiilor sau afilierilor” sale, care ar compromite interesele de politică externă ale SUA.
Avocaţii lui Khalil au declarat că decizia judecătoarei s-a bazat exclusiv pe acel memoriu, care nu conţinea nicio acuzaţie de natură penală, şi reprezintă o încălcare a dreptului constituţional la libertatea de exprimare, stabilind un precedent periculos.
„În ciuda faptului că guvernul nu a reuşit să dovedească că Mahmoud a încălcat vreo lege, instanţa a decis că rezidenţilor permanenţi legali li se poate revoca statutul pentru susţinerea cauzei Palestinei”, a declarat echipa juridică a lui Khalil într-o conferinţă de presă după audiere.
„Aceasta este o încălcare flagrantă a Primului Amendament şi un precedent periculos pentru oricine crede în libertatea de exprimare şi exprimarea politică”, au argumentat membrii echipei juridice.
O „constatare de deportabilitate” în instanţa de imigrare înseamnă că judecătorul a stabilit că persoana respectivă poate fi îndepărtată din Statele Unite din cauza unei încălcări a legislaţiei privind imigraţia sau a lipsei unui statut legal.
Avocaţii lui Khalil sunt aşteptaţi să conteste decizia în apel.
Khalil a fost arestat luna trecută de agenţi federali în faţa apartamentului său din campusul Universităţii Columbia, în urma unui ordin de deportare emis de administraţia Trump.
Khalil, a cărui soţie este cetăţean american, este un activist palestinian proeminent şi a jucat un rol central în protestele faţă de războiul Israelului în Gaza desfăşurate anul trecut în campus.
Avocaţii lui Khalil au contestat acuzaţiile împotriva sa în instanţele federale şi de imigraţie, susţinând că este ţinta unei acţiuni represive din cauza activismului său pro-Palestina.
La finalul audierii de vineri, Khalil a declarat în faţa instanţei că nu i-au fost respectate „drepturile procedurale şi echitatea fundamentală”, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile (ACLU), care îl reprezintă în acest caz.
„Niciunul dintre aceste principii nu a fost respectat astăzi sau în întregul proces,” a spus Khalil.
„Tocmai din acest motiv administraţia Trump m-a trimis în această instanţă, la 1.000 de mile depărtare de familia mea”, a adăugat el.
Noor Abdalla, soţia lui Khalil, a declarat că soţul ei este încarcerat pentru activitatea sa de susţinere a cauzei Palestinei.
„Soţul meu este un deţinut politic căruia i se încalcă drepturile pentru că susţine că palestinienii merită demnitate şi libertate egale”, a spus ea într-o declaraţie citită în timpul conferinţei de presă de vineri.
„Nu există nimic ce ar putea spune guvernul despre soţul meu care să poată reduce la tăcere acest adevăr.”, a adăgat ea.
Khalil este printre primii dintr-un val de studenţi sau cadre universitare din campusuri din întreaga ţară — care locuiesc în SUA ca rezidenţi permanenţi sau prin vize de muncă ori studii — reţinuţi de agenţi federali în cadrul acţunilor administraţiei priviind imigraţia
Peste 500 de studenţi, profesori şi cercetători au avut vizele revocate în acest an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.