25 de milioane de dolari daune pentru victimele unui miting al extremei drepte din Virginia. Juriul american a găsit organizatorii vinovați
Acuzații au fost găsiți responsabili în patru din cele șase capete de acuzare de violență împotriva persoanelor de la mitingul Unite the Right (Uniți Dreapta) din Charlottesville, Virginia. Procesul civil a fost intentat de nouă persoane care au suferit răni fizice sau traume emoționale în timpul mitingului.
O femeie a fost ucisă și zeci de alte persoane au fost rănite după ce un neo-nazist declarat a intrat cu o mașină în contra-manifestanți.
În instanță, juriul a acordat daune punitive de 500.000 de dolari împotriva a 12 inculpați și un milion de dolari împotriva a cinci organizații suprematiste albe. Daunele punitive sunt la latitudinea instanței pentru a pedepsi un inculpat pentru comportament considerat a fi deosebit de vătămător.
Un total de 12 milioane de dolari în daune punitive au fost, de asemenea, impuse șoferului mașinii în incidentul fatal.
Juriul format din 11 persoane a deliberat timp de peste trei zile după aproape o lună de mărturii la procesul de la Charlottesville, în statul Virginia.
Cele două acuzații federale de conspirație asupra cărora jurații nu s-au putut pune de de acord au susținut că inculpații au complotat să comită violențe motivate rasial.
Acuzații includ mai multe figuri proeminente din sfera naționalistă albă și de extremă dreaptă a Americii.
Printre cei găsiți vinovați în acest caz s-au numărat Jason Kessler, principalul organizator al mitingului, și Richard Spencer, inventatorul termenului „alt-right” care a vorbit la eveniment.
Un alt inculpat, Christopher Cantwell, a devenit celebru drept „nazistul care plânge” după un videoclip pe YouTube pe care l-a postat odată ce mitingul a devenit viral.
Procesul s-a bazat în mare parte pe o lege din 1871 adoptată după Războiul Civil din SUA (1861 – 1865) pentru a-i proteja pe americanii de culoare, după emanciparea lor din sclavie, din Ku Klux Klan.
Mitingul a început ca un protest împotriva înlăturării unei statui a generalului Robert Lee, comandant militar sudist în timpul Războiului Civil.
Președintele de atunci, Donald Trump, a fost criticat după ce a spus ulterior că sunt „oameni foarte buni de ambele părți”. În același discurs, el a mai spus că neonaziștii și naționaliștii albi „ar trebui să fie condamnați în totalitate”.
O contra-manifestantă, Heather Heyer, în vârstă de 32 de ani, a fost ucisă când James Alex Fields a intrat cu mașina într-o mulțime. El a fost condamnat la închisoare pe viață în iunie 2019.
Inculpații au căutat să se distanțeze de violențe și au susținut că nu a existat o conspirație. Au spus că niciunul dintre ei nu-l cunoștea pe Fields și așa că nu ar fi putut prezice că va lovi cu un vehicul în mulțime.
Inculpații au susținut că opiniile lor rasiste sunt protejate de Primul Amendament al Constituției SUA, care garantează libertatea de exprimare. Ei au mai spus că au acționat în legitimă apărare și că poliția își asumă responsabilitatea pentru că nu a împiedicat cele două părți să intre în conflict.
Mărturiile instanței au sugerat însă că unii dintre organizatori ar fi putut prevedea violența.
Fosta extremistă Samantha Froelich, de exemplu, a mărturisit că ideea de a folosi vehicule pentru a viza contra-manifestanții a fost discutată înaintea evenimentului.
Avocații reclamanților au spus că speră că procesul va acționa ca un factor de descurajare împotriva unor noi mitinguri extremiste.
BBC, Indepedent
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii