G4Media.ro

Un jurnalist BBC a fost bătut și reținut de poliție în timpul…

Foto: Captură video/Facebook Ed Lawrence

Un jurnalist BBC a fost bătut și reținut de poliție în timpul protestelor din China

Poliția chineză a bătut un jurnalist BBC din Shanghai și l-a arestat pentru scurt timp în timp ce acesta acoperea protestele antiguvernamentale împotriva carantinelor care au cuprins țara.

Ed Lawrence a fost reținut duminică la principalul protest din oraș și a fost închis timp de câteva ore înainte de a fi eliberat, relatează BBC.

„Este foarte îngrijorător faptul că unul dintre jurnaliștii noștri a fost atacat în acest mod în timp ce își îndeplinea atribuțiile”, a declarat BBC. Guvernul de la Beijing a declarat că Lawrence nu și-a prezentat legitimația de presă.

El filmase duminică mulțimea de la cel mai mare protest național din Shanghai, pe strada Wulumuq.

Imaginile distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare arată cum mai mulți ofițeri de poliție îl apucă pe Lawrence și îl imobilizează la pământ. BBC a precizat că acesta a fost bătut și lovit cu picioarele de către ofițerii de poliție, iar apoi a fost dus în cătușe.

Corporația a calificat tratamentul aplicat jurnalistului său drept „extrem de îngrijorător”.

Într-o declarație, BBC a spus că nu a primit nicio explicație oficială sau scuze din partea Chinei, „în afară de o afirmație a oficialilor care l-au eliberat ulterior că l-au arestat pentru binele său, în cazul în care ar fi fost infectat de Covid din mulțime”.

„Nu considerăm că aceasta este o explicație credibilă.”

În cadrul unei conferințe de presă obișnuite de luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe nu a abordat violențele poliției și arestarea unui jurnalist străin acreditat.

„Pe baza a ceea ce am aflat de la autoritățile relevante din Shanghai, el nu s-a identificat ca jurnalist și nu și-a prezentat în mod voluntar acreditările de presă”, a declarat purtătorul de cuvânt Zhao Lijian.

Lawrence a reluat luni declarația BBC și a adăugat că știe că cel puțin un localnic care a fost, de asemenea, arestat „încercând să împiedice poliția să mă bată”.

Clubul Corespondenților Străini din China (FCC) s-a declarat „extrem de deranjat” de tratamentul aplicat reporterilor care au acoperit protestul.

Cel puțin un alt jurnalist străin – un cetățean elvețian – a fost, de asemenea, arestat pentru scurt timp în altă parte a orașului, duminică.

„Jurnaliști de la mai multe instituții au fost hărțuiți fizic de poliție în timp ce acopereau tulburările, iar cel puțin doi jurnaliști au fost reținuți”, a declarat FCC.

„Într-un incident deosebit de alarmant, un jurnalist britanic a fost văzut fiind trântit la pământ de mai mulți ofițeri înainte de a fi dus de acolo.”

Aceasta a precizat că, în conformitate cu legislația chineză, jurnaliștii străini „au dreptul la acces neîngrădit pentru a relata în China”.

Proteste împotriva guvernului Chinei și a politicilor sale de carantină au izbucnit în mai multe orașe după ce un incendiu mortal în regiunea vestică Xinjiang a ucis 10 persoane săptămâna trecută.

Mulți cred că rezidenții nu au putut scăpa de incendiul dintr-un turn de apartamente blocat în orașul Urumqi din cauza restricțiilor Covid. Autoritățile locale au contestat acest lucru.

Furia publică față de această tragedie – doar ultima dintr-o serie de dezastre puse pe seama restricțiilor Covid – a degenerat în proteste de stradă în mai multe orașe chineze.

Guvernul Chinei nu a recunoscut protestele și nici nu a răspuns în mod oficial. Cu toate acestea, știrile despre proteste s-au răspândit rapid prin intermediul rețelelor de socializare chinezești, în ciuda cenzurii severe.

Guvernul britanic a condamnat reținerea lui Ed Lawrence de către poliția chineză, ministrul de externe James Cleverly a scriind pe Twitter că „jurnaliștii trebuie să își poată face meseria fără intimidare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Încă o bilă neagră pentru China si un motiv in plus să nu lase China să preia Taiwan-ul!
    După preluarea Hong Kong China o tine din greșeală in greșeală!

  2. Trebuiesc marginalizati economic,acolo-i doare cel mai tare,pana ce se schimba regimul.De ani buni nu cumpar nimic Made in China.