
Un lider Hezbollah a fost ucis într-un raid israelian în apropiere de Beirut / IDF: Hassan Bdair “îi ajuta pe teroriștii Hamas să planifice un atac terorist major și iminent împotriva civililor israelieni”
Israelul a ucis marți un oficial libanez al Hezbollah și pe fiul acestuia într-un raid împotriva unei clădiri din suburbiile sudice ale Beirutului, al doilea raid care vizează această zonă de la începerea încetării focului în urmă cu patru luni, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.
Potrivit autorităților libaneze, alte două persoane, inclusiv o femeie, au murit în urma atacului, care a avut loc fără avertisment prealabil în jurul orei 03:30 (00:30 GMT).
La 28 martie, armata israeliană a făcut apel la populație să evacueze înainte de un bombardament asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollah devastat în timpul războiului care a opus Israelul mișcării șiite pro-iraniene din septembrie până în noiembrie 2024.
Ultimele două etaje ale unei clădiri au fost distruse în atacul israelian de marți, potrivit imaginilor AFP. Treziți în miez de noapte, locuitorii speriați au ieșit în stradă în pijamale.
Într-un comunicat comun, armata israeliană, Shin Bet și Mossad au anunțat „eliminarea” lui Hassan Bdair, un oficial Hezbollah, pe care l-au acuzat că „îi ajută pe teroriștii Hamas să planifice un atac terorist major și iminent împotriva civililor israelieni”.
În Gaza se desfășoară un război între Israel și Hamas, aliat al Hezbollah, declanșat de un atac fără precedent al mișcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian la 7 octombrie 2023.
Hezbollah a confirmat moartea lui Hassan Bdair și a fiului său în atac. Potrivit unei surse apropiate mișcării, Hassan Bdair era însărcinat cu afacerile palestiniene în cadrul grupării.
Premierul libanez Nawaf Salam a denunțat o „încălcare flagrantă” a încetării focului intrată în vigoare la 27 noiembrie. Președintele libanez Joseph Aoun a făcut apel la aliații Libanului să sprijine „dreptul său la suveranitate deplină”.
„O nouă escaladare este ultimul lucru de care avem nevoie”, a declarat coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert.
După ce, la 22 și 28 martie, au fost trase rachete asupra Israelului din Libanul vecin, armata israeliană a efectuat atacuri intensive împotriva țintelor Hezbollah, în special în sudul Libanului, și a vizat de două ori suburbiile sudice ale Beirutului.
Atacurile cu rachete nu au fost revendicate, iar Hezbollah a negat orice responsabilitate. Autoritățile libaneze au anunțat arestarea unor „suspecți”, dar nu au dat alte detalii.
După aceste atacuri cu rachete, primele de la începutul încetării focului, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va lovi „peste tot în Liban împotriva oricărei amenințări”.
La începutul războiului din Gaza, în octombrie 2023, Hezbollah a deschis un front împotriva Israelului, lansând rachete pe teritoriul acestuia din sudul Libanului, bastionul său, pretinzând că acționează în sprijinul Hamas.
Aceste ostilități au degenerat în război deschis în septembrie 2024, cu bombardamente israeliene intense în Liban, în special împotriva bastioanelor Hezbollah a căror conducere a fost practic decimată.
“Complet distrus”
Singura mișcare armată din Liban, Hezbollah era considerată a fi foarte puternică înainte de a ieși din război foarte slăbită.
Conform acordului de încetare a focului, doar armata libaneză și forțele de menținere a păcii ale ONU trebuie să fie desfășurate în sudul Libanului, în timp ce Hezbollah trebuie să se retragă la nord de râul Litani, la aproximativ 30 km de frontiera cu Israelul, și să își dezmembreze infrastructura militară din sud.
Armata israeliană nu s-a retras complet din sudul Libanului, menținând trupe în mai multe poziții.
În ciuda armistițiului, Israelul a efectuat lovituri regulate în Liban, susținând că țintesc Hezbollah, ambele părți acuzându-se reciproc de încălcarea armistițiului.
„Hezbollah nu poate răspunde militar, pentru că dacă ar face-o, israelienii ar riposta cu o forță mai mare”, a declarat pentru AFP Nicholas Blanford, expert la Atlantic Council, estimând că capacitățile “de descurajare” ale mișcării au fost “complet distruse”.
Pentru Heiko Wimmen, de la think-tank-ul International Crisis Group, Israelul „continuă să adopte o interpretare largă a «dreptului la autoapărare», așa cum este stipulat în acordul de încetare a focului, în timp ce Libanul oficial nu are mijloacele de a se apăra”.
Acesta a fost cazul de la începutul armistițiului, iar ceea ce este „nou” este că Israelul vizează acum regiunea Beirut, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.