G4Media.ro

Un localnic din Dolj a găsit un tezaur roman vechi de 2300…

Un localnic din Dolj a găsit un tezaur roman vechi de 2300 de ani într-o oală îngropată, în timp ce săpa ca să-și facă o piscină

Un tezaur de peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, descoperit anul trecut într-o oală de un localnic din comuna Pieleşti în timp ce făcea săpături pentru amenajarea unei piscine, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova.

Anunţul a fost făcut, vineri, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, care afirmă că zilele acestea cetăţeanul care a descoperit tezaurul şi-a primit recompensa, potrivit legii, adică 45% din valoarea pieselor.

„Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare şi conservare. Obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pieleşti, în luna mai a anului trecut. Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede. Imediat a anunţat autorităţile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj”, a scris Cosmin Vasile pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei în următoarele luni. „A urmat un proces îndelungat de datare şi stabilire a valorii obiectelor găsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excepţională. Consiliul Judeţean Dolj şi-a dorit ca tezaurul să rămână în proprietatea judeţului, astfel că a respectat procedura legală de preluare în administrare. Astfel, zilele trecute, a fost efectuată plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a făcut descoperirea, în cuantum de 45% din valoarea pieselor. Monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, în următoarele luni”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Cosmin Vasile

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ăla de pe monedă cine îi? De la ce vine „S.C.” ?

    • Dacă e vechi de 2300 de ani, sigur nu-i Iulius Caesar.
      Acum: fiind monedă din perioada republicii, persoana de pe ea este un consul. Republica era condusa de doi CONSULI, aleși anual. S-a terminat cu Republica odată cu Octavian Augustus, fiul adoptat al lui Caesar, dar și nepotul lui. Prin urmare, revenind la moneda republicana, literele S.C. sunt abrevierea cuvintelor Senatus Consuli.
      Acum, tre’ să dați o bere. 😉

    • Mulțumiri Dorel!

    • SC = Senatus Consulto

  2. Glumesti?!😂

    E IS.C……Iulius Caesar cel mai probabil, alta varianta ar fi Ion Societate Comerciala

    • Ai o estimare cat de cat, ce varsta avea Iulius Cezar acum 2300 de ani?
      Poate stie wiki…

  3. Potrivit consilierului PNL acum poate să și l bage ncour

  4. Dorel, explicatie de cunoscator, fain!
    Cam asa ar trebui sa fie comentariile pe aici!

  5. Tipul care l-a gasit a dat pe facebook like la paginile Olgutei si a lui Manda. O ipoteza ar putea fi ca totul e un fals cumparat din China cu 500 eur si afacerea s-a facut local intre baietii destepti de acolo care platesc niste bani grei de la bugetul judetean pentru ceva ce spun ei ca e autentic si nimeni nu poate verifica. Daca va duceti in excursie la Roma veti vedea ca puteti cumpara tot soiul de obiecte care sunt replici ale unor antichitati, dar de fapt sunt doar niste obiecte fara valoare, simple amintiri pentru turisti.

  6. În tonul articolului, o recomandare de vacanță în drum spre vest:
    – muzeul Deva
    – Sarmizegetusa
    – castelul Huniazilor
    – lacul Cinciș
    – cetatea Devei

    Două zile minim. Oameni faini, cazare confortabilă, păpică acceptabilă.

  7. Un comentariu de pe fb:
    „Păi, denarul roman apare ca denominație pe la 210 i.e.n. O cercetare publicată într-un anuar ne-ar scuti măcar de anacronisme de-astea de bază.”

  8. Name of coin: Denarius serratus
    Released: 81 BC
    Portrait: Diana (goddess of hunting)