
Un manager de flote Glovo și reprezentantul unei firme au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA într-un proces de luare și dare de mită / Acesta era acuzat că a luat mită de la contractori 24.000 de euro, 12.000 de lei, un porc și jumătate și un telefon performant
Un director din cadrul firmei de curierat Glovo și reprezentantul unei societăți comerciale au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu Direcția Națională Anticorupție, prin care au acceptat condamnarea la pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării și interzicerea unor drepturi.
Primul inculpat în dosarul penal este Theodor Răzvan Chiscăneanu, specialist în formare-manager de operațiuni, responsabil de flotele de curieri în cadrul unei companii de intermediere tehnologică română (a cărei activitate principală este gestionarea unei platforme tehnologice a cărei funcționalitate permite, în principal, prin intermediul unei aplicații mobile / a unei pagini web magazinelor partenere din unele orașe de pe teritoriul României să își ofere produsele prin aceasta, utilizatorilor platformei tehnologice să achiziționeze produsele menționate și, după caz, prestatorilor să își ofere disponibilitatea pentru prestarea serviciilor). Acesta este acuzat de luare de mită.
Cel de-al doilea este C.A.C., reprezentant al unei societăți comeriale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită în formă continuată.
Au recunoscut acuzațiile
În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrările juridice pentru care au fost puse în mișcare acțiunile penale și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– pentru inculpatul Theodor Răzvan Chiscăneanu o pedeapsă de un an și 2 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
– pentru inculpatul C.A.C. o pedeapsă de un an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Cei doi inculpați au declarat expres că sunt de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durată de 60 de zile fiecare.
Dosarele de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției privindu-i pe cei doi inculpați au fost înaintate la Tribunalul București, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
Cu privire la inculpatul Theodor Răzvan Chiscăneanu, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de 191.049 de lei și 15.500 de euro, în vederea confiscării speciale de către instanța de judecată.
Livratorii lucrau între 12 și 16 ore pe zi
Procurorii anticorupție îl acuză pe Theodor Răzvan Chiscăneanu că ar fi luat mită de la contractori Glovo 24.000 de euro, 12.000 de lei, un porc și jumătate și un telefon IPhone Pro Max. El a fost prins în flagrant de nouă ori, potrivit surselor G4Media.
Livratorii Glovo aveau contracte pentru 8 ore pe zi sau 4 ore part-time. Ei lucrau 12-16 ore pe zi. Firmele care au livratori erau nevoite să dea mită managerului de operaţiuni flote de curieri de la Glovo ca să le plătească ore suplimentare livratorilor, potrivit informațiilor G4Media.
Managerul este responsabil cu flotele de curieri la Glovo și ar fi luat mită în schimbul îndeplinirii unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau contrare îndatoririlor de serviciu: activarea curierilor, alocarea de ore, adăugarea de bonusuri.
Una dintre șpăgile primite a fost sub formă de produse: un porc evaluat de procurori la 3.500 de lei și o jumătate de porc evaluată la 750 de lei. De asemenea, el ar fi primit mită sume de 24.000 de euro și 12.000 de lei în 9 tranșe. Inculpatul ar fi recunoscut faptele și a fost pus sub control judiciar pe cauțiune.
Investigație internă la Glovo
„Glovo a luat act de demersurile inițiate de autorități și se delimitează ferm de orice încălcări ale legislației, având toleranță zero față de practici ilegale.
Platforma noastră a început o investigație internă și suntem implicați activ în sprijinirea autorităților.
În acest moment, nu putem oferi informații suplimentare, deoarece investigația este în curs de desfășurare”, precizat la acel moment reprezentanții companiei.
„În perioada 10 decembrie 2024 – 5 februarie 2025, în calitatea menționată, inculpatul C. T. R. ar fi pretins și primit, la diferite intervale de timp, suma totală 12.000 lei și 23.800 euro, precum și bunuri și produse alimentare în valoare de 12.750 lei, de la administratorii unor societăți prestatoare pentru platforma de livrări la domiciliu (martori), în schimbul îndeplinirii unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, precum și al îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri de serviciu”, au stabilit procurorii anticorupție.
Prins în flagrant când primea șpagă peste 13.000 de euro
Concret, în schimbul foloaselor primite, inculpatul Theodor Răzvan Chiscăneanu ar fi desfășurat, între altele, următoarele activități:
– ar fi activat curierii în timpul în care platforma avea oprite angajările,
– ar fi alocat ore curierilor care au un scor scăzut și cărora, din această cauză, aplicația nu le permitea să rezerve ore în sistem,
– ar fi alocat ore suplimentare, respectiv 16-18 ore/zi, în condițiile în care aplicația permitea maxim 12 ore/zi selectate,
– ar fi deblocat instant conturi închise de aplicație în urma unui comportament neadecvat al curierului, cu mențiunea că aceste ultime activități le desfășura inclusiv în weekend când nu avea program de lucru,
– ar fi adăugat bonusuri, deși conform aplicației, curierul nu era îndreptățit să le încaseze,
– ar fi șters datoria unor curieri pe care o aceștia o aveau în platformă, pentru ca ulterior să solicite administratorilor societăților prestatoare să-i remită lui banii respectivi,
– ar fi transferat curieri angajați la alte societăți care nu beneficiau de sprijinul angajaților platformei livratoare, fără a urma procedurile interne.
Pe 5 februarie 2025, Theodor Răzvan Chiscăneanu ar fi pretins și primit suma de 13.200 euro de la unul dintre administratorii unei societăți partenere, în scopul descris mai sus, ocazie cu care a fost prins în flagrant de procurorii anticorupție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii