Un marinar rus dat dispărut după scufundarea crucișătorului Moskva a primit citație pentru înrolare. Mama sa îl caută din aprilie
La sfârșitul lunii octombrie, de ziua sa de naștere, familia lui Mihail T. (nume schimbat – n.r.) a primit o citație de la biroul de înrolare militară din districtul Frunzensky. Comisarul militar Alexander Voronin i-a cerut lui Mihail să se prezinte pentru a clarifica documentele de înregistrare militară în vederea mobilizării. „Pentru neprezentarea la ora și locul specificate, fără un motiv întemeiat, puteți fi tras la răspundere”, se arată în document. Mihail nu s-a prezentat – de jumătate de an, familia și prietenii lui nu mai știu nimic despre el. Acesta, bucătar pe crucișătorul Moskva, a fost dat dispărut după ce nava amiral a flotei ruse s-a scufundat în Marea Neagră, în aprilie, relatează publicația rusă Fontanka.ru.
După cum a declarat unul dintre prietenii lui Mihail, acesta a plecat la serviciul militar cu mai puțin de un an în urmă. Înainte de a pleca în flotă, Mihail a absolvit o universitate de căi ferate. „Nu s-a grăbit să intre în armată – a întârziat mai mult de un apel. Dar toamna trecută s-a despărțit de prietena sa. Nu a avut mijloacele necesare pentru a rezolva problema cu armata într-un mod alternativ și a decis că pleacă”, își amintește prietenul lui Mihail. Mama sa l-a susținut – un bărbat adevărat ar trebui să servească în armată.
Pe 30 decembrie, Mihail le-a scris prietenilor: „Știți cine voi fi pe navă? Bucătar. Voi găti pentru 500 de persoane. Restul sunt femei de serviciu cu nume frumoase”. În Sevastopol, recruții au sărbătorit Anul Nou – au băut cola și au urmărit concertul de Anul Nou la televizor în unitate. După aceea, au început să plece pe mare. „Țineau legătura cu noi doar atunci când erau în port. Nu li s-a spus nimic despre operațiunea specială, au aflat totul de la noi”, adaugă prietenul lui Mihail.
Pe 8 aprilie, „Moskva” a părăsit portul Sevastopol, iar de atunci Mihail nu a mai putut fi contactat. Potrivit versiunii oficiale, în noaptea de 14 aprilie, muniția a explodat pe crucișător, sursa de foc a fost localizată, dar o zi mai târziu nava și-a pierdut stabilitatea și s-a scufundat în timp ce era remorcată în timpul unei furtuni.
Prietenii care au încercat să afle ceva despre soarta lui Mihail i-au contactat pe cei care au supraviețuit după acele evenimente: „Cu ceva timp înainte de explozie, s-a dus la depozit pentru mâncare, iar după aceea nimeni nu l-a mai văzut”.
Oficial, Ministerul Apărării a recunoscut moartea unui singur marinar, susținând că 27 de persoane au fost date dispărute iar 396 au fost salvate. Din iunie până în septembrie, un tribunal din Crimeea, la cererea comandantului unității militare și a rudelor acestora, a recunoscut ca morți alți 17 marinari. Mihai nu se afla printre ei. Potrivit prietenilor, rudele sale continuă să creadă că a supraviețuit – poate că a fost salvat de o navă turcească sau ar putea fi în spital și, din anumite motive, nu este capabil să se facă simțit. „Nu voi crede niciodată că nu-mi voi mai vedea fiul”, a scris mama lui Mihail pe rețelele de socializare în luna mai. În timpul verii, ea a vizitat Crimeea și Siberia – acolo călugării budiști i-au întărit credința, care, după ceremonie, au raportat că fiul ei era în viață.
Mama lui Mihail a confirmat pentru Fontanka că a primit o somație pentru fiul ei: „A fost un fel de confuzie”. Dar ea a refuzat să vorbească mai departe despre fiul ei.
„Convocarea care a sosit poate fi o altă rază de speranță pentru ea”, cred prietenii lui Mihail.
Din punct de vedere legal, Mihail este considerat dispărut.
Administrația districtului Frunzensky a precizat că, în cadrul mobilizării parțiale, a trebuit să trimită un număr mare de citații într-un timp scurt. „Bazele de date ale biroului districtual de înregistrare și înrolare militară nu aveau întotdeauna informații actualizate. Din păcate, s-au întâmplat greșeli”, a declarat un purtător de cuvânt.
„Evenimente de o asemenea amploare nu au mai avut loc de aproape 80 de ani, iar multe mecanisme, inclusiv cele de sincronizare a bazelor de date, s-au blocat”, a mai spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii