Un medic de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanța susţine că unitatea medicală se află în pericol să îşi piardă avizul dacă nu îşi reia activitatea în şase luni de la incendiu
Medicul Corina Mitroi-Maxim, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, susţine că unitatea medicală se află în pericol să îşi piardă avizul din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, dacă nu îşi reia activitatea în şase luni de la incendiu, în aceeaşi structură pentru care a primit avizul respectiv, adică de 220 de paturi. Medicul solicită autorităţilor să ia toate măsurile pentru a se urgenta punerea în funcţiune a unităţii spitaliceşti, transmite News.ro.
“Subliniez că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa se află la riscul ca în 6 luni de la incendiu, să-şi piardă avizul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) dacă nu-şi reia activitatea in structura pentru care şi-a primit acel aviz, respectiv 220 de paturi! Au trecut deja 2 luni… În contextul în care, pentru a respecta normele legislative aflate în vigoare, de 7 mp/pat, se va tăia un număr semnificativ de paturi, pentru obţinerea avizului de funcţionare din partea DSP… În contextul in care jumătate din clădire, tocmai ce aflarăm că nu va mai fi exploatată prea curând pe motiv că structura de rezistenţă este afectată grav….deşi in planul strategic publicat pe site-ul spitalului, reiese că a fost consolidată cladirea în 2017-2018…. În contextul în care modularul, care după informaţiile pe care le avem, nu va acoperi deficitul de paturi pierdute din clădirea principală, nu este la această oră, la două luni de la incendiu, nici măcar contractat de vreo firmă producătoare şi nici nu se cunoaşte numărul exact de paturi pe care îl va deservi…”, a afirmat medicul Corina Mitroi-Maxim, luni, pe pagina sa de Facebook.
Ea a mai precizat că se teme că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase îşi pierde identitatea.
“În contextul în care Spitalul Policlinic Municipal ce urmează a fi construit în curtea SCBI, pe aceeaşi adresă, Ferdinand 100, ca sa primească avizul de la MS, are nevoie de nişte paturi iar numărul de paturi de acuţi, aprobat de către Ministerul Sănătăţii este unul fix…conform legislaţiei în vigoare… În contextul în care, într-un interviu recent al domnului primar Chiţac, aflăm că acesta nu cunoaşte diferenţa de finanţare dintre paturile de acuţi si cele de cronici, amestecându-le cu uşurinţă…şi oricum atinge subiectul fierbinte al soartei spitalului, de abia după o oră şi 20 de minute de discuţii cu reportera, după ce a abordat problema echipelor de fotbal constănţene că doar astea primează în pandemia care a luat viaţa a peste 2000 de constănţeni…. În tot acest context, se cam justifică temerile noastre…ca infecţioasele să-şi piardă identitatea obţinută cu greu, de colectivul de medici înaintaşi…cei care au pus bazele Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (care nu se mai numeşte Municipal de multă vreme…domnule Primar)!”, a mai transmis medicul de la SCBI Constanţa.
Corina Mitroi-Maxim a precizat că orice constănţean îşi doreşte realizarea unui spital nou, dar dacă acesta se va înfiinţa în detrimentrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, atunci această idee ar trebui respinsă din faşă.
“Orice constănţean îşi doreşte să se realizeze un spital nou, inclusiv noi, infecţionişii, ne dorim pentru pacienţii noştri, consulturi interdisciplinare iar acest spital Policlinc Municipal ar putea să asigure aceste consulturi, dar dacă acesta se va înfiinţa în detrimentul Infecţioaselor (la acest moment, legea nu îţi permite să creşti numărul de paturi ca un elastic…e cam ca la birourile notariale…), într-o perioadă pandemică în care am demonstrat că performăm şi că este nevoie ca de oxigen, de un Spital de Boli Infecţioase, atunci, această decizie nu ar fi deloc salutară şi ar trebui respinsă din faşă!”, consideră Corina Mitroi-Maxim.
Ea solicită autorităţilor locale şi centrale să ia toate măsurile pentru urgentarea punerii în funcţiune a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.
“În calitate de cetăţean al acestei urbe, în calitate de medic titular, infecţionist, angajat in SCBI din 2009, cu toate gradele profesionale atinse, solicit celor care sunt în măsură, autorităţi locale dar şi centrale, să întreprindă, cu titlu de prioritate, toate măsurile care se impun pentru a se urgenta punerea în funcţiune a SCBI Constanţa, fie şi sub formă de modular dar cu acelaşi număr de paturi, ca înainte de incendiu, pentru a avea o şansă reală împotriva COVID 19 (toţi constănţenii şi nu doar cei cu pile, pentru care sună telefoanele ca să se găsească câte un pat) dar şi împotriva celorlalte patologii specifice, bolile infecţioase fiind mereu emergente şi reemergente…”, a mai declarat medicul Corina Mitroi-Maxim.
În urmă cu o lună, Prefectura Constanţa anunţa că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ar putea fi redeschis parţial în luna decembrie.
De asemenea, tot la începutul lunii noiembrie, Primăria Constanţa informa că va face o investiţie de 5 milioane de euro la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, lucrările având ca scop creşterea eficienţei energetice a clădirii.
Un puternic incendiu a izbucnit, în 1 octombrie, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, şapte pacienţi pierzându-şi viaţa. Toţi pacienţii au fost evacuaţi şi internaţi în unităţi medicale din judeţul Constanţa. Ulterior, alte cinci persoane transferate de la Spitalul de Boli Infecţioase şi-au pierdut viaţa.
Sursa foto: Inquam Photos / Costin Dinca
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii