G4Media.ro

Un medic rezident la Spitalul Județean Iași acuză lipsa echipamentelor de protecție…

Un medic rezident la Spitalul Județean Iași acuză lipsa echipamentelor de protecție și susține că asistenta șefă i-a transmis că ”nu am să stric un echipament de 100 de lei pentru un rezident”

Brîndușa Lungu, medic rezident anul III la secția gastroenterologie II a Spitalului Județean de Urgență Sfantul Spiridon Iași, a semnalat pentru G4Media.ro probleme în distribuția echipamentelor de protecție pentru medicii rezidenți din spital.

Ea o acuză pe asistenta șefă Adriana Leca, cea care gestionează distribuția echipamentelor, că a refuzat să le furnizeze și rezidenților costume chirurgicale, capeline, mască și mănuși.

”Inițial, asistenta șefă a refuzat să îmi ofere echipament de protecție, deși cutiile cu echipamente erau la ușa magaziei, sub precizarea ,,nu am să stric un echipament de 100 de lei pentru un rezident”. Sub presiunile pe care le-am făcut a acceptat să distribuie doar colegilor rezidenți de gardă acest echipament. Deși a intervenit medicul meu coordonator, dna asistentă a refuzat să distribuie echipament rezidenților care eram în afara echipei de gardă. În alte zile, nici măcar rezidenții de gardă nu au primit. În prezent, rezidenții folosesc doar echipamentele cumpărate de părinții lor online și unii au viziere care au fost donate de ONG-uri. În rest, suntem lăsați descoperiți, deși e nevoie să intrăm în contact cu pacienții”, a declarat pentru G4Media.ro medicul rezident.

În schimb, arată Brîndușa Lungu, soția fostului ministru al justiției, Tudorel Toader, ”poartă un combinezon complet cu vizieră, identice cu cele folosite în UPU și clinicile care gestionează pacienții covid19 pozitivi și mască de protecție și mănuși”.

Brîndușa Lungu a postat și pe Facebook un mesaj în care a relatat refuzurile repetate ale asistentei șefe și susține că și alți colegi i-au relatat situații similare din Spitalul Județean de Urgență.

Până la publicarea acestui articol, reprezentanții Spitalului nu au răspuns la întrebările pe această temă adresate de G4Media.ro. Vom actualiza materialul imediat ce vom avea o reacție oficială.

Foto: Brîndușa Lungu / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. nu comentez multe aspecte ale povestii, in schimb gandesc asa:
    daca ma zgarcesc la 100Ron, risc sa imbolnavesc 100 de pacienti si 10 doctori. Costul final va fi de 1.000.000Ron. dpdv management este o decizie cat se poate de proasta sa ma zgarcesc la 100Ron.
    Concluzia simpla este ca asistenta sefa nu se afla la locul potrivit.

    • Pai ce va mirati ca se intampla asta in clinica aia a psihopatului aluia de Razvan Constantinescu? Nu e nevoie sa stai pe pagina lui de FB mai mult de 10 minute ca sa-ti dai seama ca individul asta nu e sanatos la cap. Probabil ca tot acest tipar este si acea asistenta-sefa….

    • Subscriu!!!
      Ce facem insa ca, de regulă, relațiile unei asistente sefe, duc uneori chiar si pana la directorul spitalului sau cel putin șeful de secție? Nu rare ori, medicii cu „grade” mai mici sunt umiliți, chiar batjocoriti, de asistente mai mult sau mai putin sefe, dar cu bune „conexiuni” in mediul managerial din motive pecuniare sau… doar de relaxare.
      Sistemul de sanatate romanesc e foarte bolnav. Cam ca si Poliția Română, cam ca si Justiția…

    • Uite d’aia pleaca medicii din tara… daca este adevarat ce-a spus asistenta… si tind sa cred ca da… tradeaza o filozofie sau modul de a trai medicina la noi

    • @ M.
      Corect. ,,Asistenta șef” este virusul care atinge cca 95% dintre medicii rezidenți (restu’ de 5% fiind piloșii). Este, într-adevăr, un ,,virus de sistem”. Nu există în România spital în care rezidenții să nu fie tratați cu superioritate sau cu indiferența de asistenta șef. Evident, din cauză că acest virus a infectat, mai ‘ nainte, conducerea spitalului… Ar fi o temă interesantă de reportaj, da’ cin’ să-l facă?!
      Oricum, bravo Brîndușei!!!
      P.S. Niciun șef de spital și niciun șef de secție nu pot face nicio coțcărie (și, Doamne!, cîte nu se fac și pe cîte parale!) fără semnătura/știința asistentei șef – și asta o face foarte ,,puternică”

  2. Nu mai tine mult, o s-o dea afara, cum fac cei abrutizati cu oamenii normali. Iar doamna Toader? Probabil va fi promovata in sistemul ticalos de stat.

  3. Asa au gandit si cei din DSP-uri care au refuzat sa faca teste primele saptamani nu? Lor trebuie sa le multumim macar pentru jumatate din morti… ca au economisit 100 de lei.

  4. Stiati ca ,prin derogare de la ultima lege a salarizarii,printr-un simplu acord intre sindicat si Ministerul Sanatatii asistentele sefe au salariul cel mai mare din grila de salarizare,indiferent de studii sau vechime in munca?Pot avea doar o scoala postliceala neacreditata si foarte putini ani de serviciu,dar,primesc primul salariu din grila.Si bineinteles,majoritatea dintre ele sunt pe post numite de manager,nu prin concurs

  5. Antipatia si tratamentul diferentiat al personalului medical din spitale fate de rezidenti (inainte de 89 erau si stagiari) sunt un fenomen pervasiv – nu cunoaste limite geografice sau culturale. Rezidentiatul este o proba de rezistenta in fata abuzurilor de putere si grosolanie.
    Autentic, in anii 80, intr-un spital Judetean, doua asistente medicale: „Draga, daca copiii mei nu pot intra la Medicina, macar sa ii fac stagiari.” Vorbeau pe bune.

  6. Dar unde sunt cei care cer, avnd drept de viata si de moarte, ca medicii sa ramana la „datorie ” indiferent daca au protectie au ba?

  7. Stiati ca ,prin derogare de la legea salarizarii si printr-un simplu acord intre sindicat si Ministerul Sanatatii,asistentele sefe au salariul cel mai mare din grila,indiferent de studii sau vechime?La care se mai adauga si un spor.Pot avea doar o scoala postliceala neacreditata si putini ani de serviciu,dar salariul este primul din grila.Vi se pare corect?

  8. Se cred Dumnezei pe pământ acei oameni care pot să facă așa ceva. Sper că vor exista repercursiuni asupra asistentei.

  9. Am incercat sa transmit o reclamatie la MS – surpriza- imi da mesaj de eroare. Reuseste cineva?

  10. Asistenta șefa din orice spital din Ro are impresia ca e Dumnezeu în spital. E cel mai infect element al sistemului și nu inteleg de ce se tolerează aceasta stare de fapt! Pe locul 2 e managerul.

  11. pai si nu poti sa ii dai una sa-i spargi dintii? asa stiu astia..doar de bata

  12. Probabil asistenta șefă consideră ca-i spitalul dumneaei, moștenire de la maica-sa…. este plină romanika de șefi, șefuți, șefuleți, etc….
    Din cauza asta merg lucrurile pe dos, că suntem suprasaturați de șefi.

  13. Cand asistentele dintr-un spital sunt superioare dpdv ierarhic medicilor (rezidenti sau nu) inseamna ca ceva nu e in regula.
    In cazul de fata, asistenta sefa are rol de magazioner.
    Cand vine un medic (rezident sau nu) si iti cere ceva, nu comentezi aiurea si nu faci pe desteapta. Ii dai ce ti-a cerut, il pui sa semneze pt primire si apoi dai mai departe cu mopul prin magazie!.
    Dar e exact ca in vremea lui Ceausescu, cand aprozaresele si vanzatoarele semianalfabete de la raionul de mezeluri se trageau de chiloti cu judecatorii, cu doctorii si cu directorii de scoli si intreprinderi!
    Ca ele imparteau trufandalele, sunculita, maslinele si cascavalul!

    • o stiti multi dintre voi.,,afara asistenta egal-infirmiera si-ele-fac-toata treaba in spitale,chiar si cele mai neplacute.pe cand la noi sunt preotese,adica putane ….nu toate.

    • Nu mai aruncati cu noroi in infirmiere, asistente, medici specialisti si primari. Nu-i mai bagati pe toti in aceeasi oala, sigur si in gradina dumneavoastra sunt uscaturi cu carul. Domnisoara rezidenta Robin Hood, este din generatia intrata easy mode la medicina, generatie care dupa ce termina facultatea se plimba cu cafeaua in mana prin spital si se plange tot timpul. Sunt si rezidenti care muncesc cu adevarat si care-si pun in pericol viata. Iar in privinta asistentelor sefe daca nu stiti, nu vorbiti; li se da un numar redus de echipamente de la magazia spitalului si ala trebuie sa-l imparta foarte eficient. De obicei se lasa la camera de garda echipament complet si se foloseste doar la nevoie si strict pentru cazurile potential contaminante sau cele confirmate. Nu este nici o asistenta sefa superioara ierarhic medicului insa se corecteaza foarte multe greseli ale celor din urma si de aici apar hatterii; hateri care ar trebui sa le multumeasca ca nu i-au lasat sa puna viata omului in pericol. Ar trebuie ca si la noi sa se implementeze o lege care sa nu le permita rezidentilor sa se apropie de bolnav pana in ultimii ani de rezidentiat si pana nu dovedesc ca stiu medicina cu adevarat , pentru ca afirmatia unora suna cam asa „am medic coordonator, sunt acoperit/ a”.Ce sa spun, ca ultim gand le doresc tuturor celor care nu vad decat ura catre cadrele medii sa fie tratati de medici rezidenti ” valorosi” si sa nu fie nici o asistenta „desteapta” care sa dea cu mopul prin preajma.

  14. @Brandusa Lungu – un sfat prietenesc: dupa examenul de specialitate, NU sta, NU ramane in tara asta de lepre. Poti sa vii la pensie, daca vrei, cand contactul cu statul romanesc e unul mai spre minimal, asa.

    Prezenta oricarui om OK in tara asta nu face decat sa legitimeze restul de lepre existente, eexistenta lui actioneaza ca un pilon, ca un sprijin pentru aceste jeguri prin taxele pe care le plateste.

  15. Domnule Mihai Roman, va rog sa va înfomați asupra subiectului si sa reveniți, dacă e cazul, cu o corectura la articol in care sa precizați cu ce echipament PPE trebuie echipat un doctor dintr-o secție care nu tratează pacienți suspecți/confirmați de infectare cu COVID19 si sa aflați de la medicul rezident dacă a cerut mai mult decât ceea ce este recomandat pentru o secție care nu tratează bolnavi COVID.
    În UK, de pildă, un doctor care lucrează într-un spital unde sunt internați pacienți cu cazuri posibile sau confirmate (nu la mai putin de 2 metri, deci nu operează) are ca echipament recomandat: masca chirurgicală tip IIR și ochelari/vizor.
    https://www.gov.uk/government/publications/wuhan-novel-coronavirus-infection-prevention-and-control/covid-19-personal-protective-equipment-ppe
    https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/879107/T1_poster_Recommended_PPE_for_healthcare_workers_by_secondary_care_clinical_context.pdf

    • conform declaratiei medicului rezident, respectivii intrau in contact sau posibil intrau in contact cu suspecți/confirmați de infectare cu COVID19

    • In Timisoara nu poti iesi afara in citeva zile daca nu porti masca si manusi. Inteleg ca in spital totul este mai sigur, ca este in spatiu inchis?

  16. calcati pe cadavre si ocupati pozitiile astfel o sa suferiti enorm voi si copiii vostri. numai imbecili sint pusi in pozitii unde gindirea e din fundul gradinii de porci.